Grob ustaškog zločinca Ante Pavelića dobio novi izgled: Crvenim slovima nacrtani srp i čekić, petokraka i natpis na ćirilici (FOTO)

U grobnici u Madridu su pokopani Pavelić, njegova supruga Mara, sin Velimir i ćerka Višnja

  • 38

Porodičnu grobnicu jednog od osnivača ustaškog pokreta i vođe nekadašnje NDH Ante Pavelića, nepoznate osobe su u Madridu išarale simbolima srpa i čekića, zvezde petokrake i natpisima SKOJ-a, prenosi danas Index.hr.

Kako navodi hrvatski portal, fotografija išarane grobnice objavljena je na Fejsbuk stranici "Hrvati Deutschland", prenoseći je od "Odbora koji brine o ostavštini Višnje Pavelić".

U saopštenju koje je ovim povodom objavio odbor koji brine o zaostavštini Višnje Pavelić, poslednje umrle od troje dece Ante Pavelića, navodi se da su oba grobna mesta išarana crvenom bojom, natpisima SKOJ i zvezdom petokrakom.

Odbor u saopštenju osuđuje ovaj, kako se navodi, "vandalski čin", uz napomenu da "svaka mrtva osoba ima pravo na označeno grobno mesto, a živi na odavanje počasti svojim mrtvima".

- Neokomunistički vandali su grafitima oskrnavili i oštetili grobnicu i tako podsetili na skrnavljenja i rušenja hrvatskih grobova i mnogih grobalja u delovima Hrvatske i BiH nakon uspostave njihove Jugoslavije - piše u saopštenju.

Na fotografiji se vidi da je grobnica, u kojoj su pokopani Pavelić, njegova supruga Mara, sin Velimir i ćerka Višnja, ispisana grafitima na ćirilici i komunističkim simbolima srpa i čekića. 

Kako prenosi Index, i krst iznad dva grobna mesta je išaran crvenom bojom, a ispod njega je nacrtana zvezda petokraka, srp, čekić i natpis SKOJ (Savez komunisticke omladine Jugoslavije).

Portal dodaje i da je, s obzirom da je reč o privatnom madridskom groblju, odbor uputio protestno pismo vlasnicima groblja i zatražio saniranje oštećenja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    5. mart 2019 | 16:52

    Eto dragi moji koliko je BRAVAR BIO PRAVEDAN,DRAZU STRELJAO I NE ZNA MU SE GROB,A PAVELICA PUSTIO DA POBEGNE I DA DOCEKA MIRNU STAROST U MADRIDU SA SVOJOM PORODICOM...TOLOKO O KOMUNISTICKOM RASCICSCAVANJU SA ZLIKOVCIMA IZ PROSLOSTI!

  • miro

    5. mart 2019 | 16:46

    Neka mi neko objasni razliku izmedju komunizma i fasizma zlo je i jedno i drugo bilo ne ponovilo se.

  • Xx

    5. mart 2019 | 15:33

    ha ha ha ha ha ha...........

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA