≫ 

Hrvati su se sami sebi pos*ali u tanjir: Omiljeni specijalitet više ne smeju da jedu

Problem je što virus u moru može da bude prisutan 20 dana, a ako uđe u živo tkivo školjke, onda i više

  • 6

Dr. Vlado Onofri, viši naučni savetnik u Institutu za more i priobalje Univerziteta u Dubrovniku jednostavnom, istinitom i alarmantnom rečenicom: "Mi smo sami sebe zasrali" opisuje zabranu konzumiranja školjki iz Malostonskog zaliva. Vreme u kojem je upaljeno crveno svetlo za uzbunu curi.

U Stonu je otkazana narodna svečanost za praznik Svetog Josipa u kojoj su najviše uživali ljubitelji ostriga koje su svojevremeno putovale na Bečki dvor, a danas se više ne mogu konzumirati, zbog virusa koji ih je napao i učinio nejestivim i opasnim po zdravlje.

Dr. Vlado Onofri situaciju oko ostriga u Malostonskom zalivu povezuje sa nerešenim pitanjem fekalija.

- Neum je sredio kanalizaciju još 1984. godine. U to doba je BiH potrošila pet miliona dolara na taj projekat. Hrvatska je bila obavezna da se priključi na kanalizacijski sistem, nije uradila ništa i to je osnovni problem.

Prošle godine je uređen kanalizacijski sistem u Malom Stonu, a da li je sve spojeno na taj glavni sistem, nisam siguran. U svim kućama su septičke jame, što možda nije bio problem kad je bilo par porodičnih kuća, no danas su tu apartmani, puno ljudi.

Septičke jame taj pritisak ne mogu izdržati i to negde mora da izađe napolje. To vam je to. Mi smo sami sebe "zasrali". To je naravno uzrok, fekalije, sve je to sa kopna – izjavio je za dubrovački.hr, dodajući kako će situacija biti još gora kad se na lokaciji Lučino radolje izgradi županijski Centar za upravljanje otpadom.

Hrvatska je poznata po svojim morskim plodovima Foto: Pixabay.com

Na pitanje kako sprečiti zarazu NORO virusom Onofri kaže: "Stalna kontrola mora biti prisutna. Kad se utvrdi da nema rizika, onda će školjka biti puštena u promet, a kad budu prisutni virusi onda školjke neće biti u prometu. Tako vam je i u Francuskoj. Mi imamo čisto more prve kategorije i mi ćemo sada raditi purifikatore za školjke. Sramota! Šta drugo reći.. – komenatriše Onofri.

Objašnjava kako virus u moru može biti prisutan 20 dana, a ako uđe u živo tkivo školjke, onda i više.

- Morate znati da jedna bakterija u moru, znači da je koncentracija u školjki 20 puta viša. To su bakterijske bombe, jako ozbiljna stvar. Ne treba se igrati sa time i ne treba jesti kamenicu dok je tako. Žao mi je proizvođača, ugostitelja, ljudi koji vole kamenice, ali tako je. Ako je sada ovo u proleće šta će biti ovo leto? Uvozićemo one ostrige francuske, možda i japanske! Upropašćavamo svetski brend koji imamo u Hrvatskoj, Županiji, Dubrovniku, u Stonu – poručio je revoltirani Onofri.

(Telegraf.rs/Dubrovniknet.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    6. mart 2019 | 06:32

    Зашто!? Ма, нек једу, слободно!!!

  • Brba

    6. mart 2019 | 08:07

    Cisto more sa hiljadama projektila punjenih osiromasenim uranijumom koje je nato istresao 99'!

  • beli

    6. mart 2019 | 13:24

    Još jedan simptom propadanja RH.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA