≫ 

Anin sin je čupao nokte od bolova, lekar mu nije verovao: Za nekoliko sati je umro. Odlučila je da progovori o svemu (FOTO)

Robert Vrenko (16) preminuo je u KLiničko-bolničkom centru u Splitu

  • 10

Dečak iz Cavtata previjao se od bolova, a lekarka mu je, kaže majka, na Odeljenju dečje hematologije rekla da mu nije ništa i samo su mu dali placebo na kojem je bila nalepnica pravog leka, a sve kako bi dokazali da izmišlja bol. Njegovo ime je Robert Vrenko (16) preminuo je u KBC  Split 24. aprila prošle godine, a njegova majka Ana Oreb za Indeks je ispričala šta je sve njen sin prolazio za vreme lečenja.

Da je dete bolesno saznali su februara prošle godine.

- Hemoterapiju je počeo da prima tek 9. marta u Splitu, gde su nam doktori davali šture informacije i samo ponavljali da sve ide po protokolu - priča majka.

Ona kaže da je svakog dana u 13.30 bilo predviđeno da lekar da informacije o zdravstvenom stanju dece, ali ih na kraju nisu dobijali svakog dana. Pitali su, ističe, lekarke na Odeljenju koju podvrstu bolesti ima Robert, na šta su im, kaže, lekarke rekle da to nije njihova stvar da znaju.

- Samo su govorili da sve ide po protokolu i da je sve u redu. Dan pre poslednjeg dana 2. ciklusa hemoterapije počeo je da se previja od bolova, ceo dan je govorio da ga sve boli i probada. Odveden je na Hitnu gde su mu rekli da je to normalno za njegovu bolest i dobio je Brufen za bolove. Drugi dan nas je probudio u 5 ujutro, nije mogao sam u toalet i opet smo zvali Hitnu pomoć koja je došla i odvela ga na odeljenje hematologije. Čekali smo 3 sata lekarku da ga pregleda, sve dok tata nije poludeo, pa je došla. U međuvremenu su došle sestre i počele mu davati hemoterapiju bez da su doktorice videle šta ga boli - ispričala je Ana Oreb.

Navodi kako su nakon toga, budući da je i dalje trpeo jake bolove, više puta zvali lekarke pa su mu opet dali Brufen i Paracetamol i poslali na snimanje pluća.

- Potom su pozvali psihijatra jer su rekli da Robert izmišlja bolove. Uveče sam zvala doktorku, koja je došla s još jednom koleginicom i dala mu lek koji se, kako sam kasnije doznala, daje u poslednjoj fazi raka. Tu je noć spavao, sutradan je bio polusvestan, a uveče je tata ostao da spava s njim u bolnici i rekao da je Robert celu noć jaukao od bolova. Ujutro je u 5 došla doktorka i rekla da su mu skinuli lek da vide da li laže, davali su mu placebo, a napisali su ime leka. U nedelju popodne je takođe bio u užasnim bolovima, tražila sam doktorku, a onda je došla druga koja je Robertu rekla: 'Ajde, nije ti ništa.' Kad sam je pitala zašto mu ne urade ispitivanja da vide šta ga to tako jako boli, ona me je zvala u svoju kancelariju i rekla: 'Pogledajte kakav je dan, a on je tu zatvoren, on bi hteo da bude sa svojim vršnjacima.' Tako je objasnila njegovu bol - rekla je očajna majka.

Navodi kako je Robert i dalje trpeo jake bolove i tek kad je ona počela da preti novinarima, onda su mu, kaže, prvi put izvadili mokraću, a nakon toga i krv.

Nakon što su, kaže, stigli nalazi, svi su se uznemirili, a lekarka im je rekla da su mu porasli enzimi jetre i odveli su ga na intenzivnu negu.

Zadnje što je Robert rekao mami je: "Mama, bojim se".

- Na intenzivnoj mi je druga doktorka rekla da se pripremimo, da bi ujutro trebalo da idemo u Zagreb. Kad sam došla, Robert je prošao kroz hodnik, bio je modar. Imao je masku na licu, vodili su ga na snimanje jetre. Doktorka mi je rekla da nije ništa alarmantno i da su ga odbili iz Zagreba i rekli da nije slučaj za njih - rekla je Ana Oreb.

Robertova lekarka rekla je da on ima tromb ili da mu otkazuje jetra zbog hemoterapije. Ugradili su mu, kaže, još jedan kateter na vratu.

- Nakon dva sata su nas zvali i rekli da nije tromb, već da mu jetra otkazuje. Pitala sam šta sada, pa su rekli da se zbog njegove bolesti ne može raditi transplantacija i da se možemo samo nadati da će mu se telo samo izboriti. Otišli smo kući i u 1 sat posle ponoći su nas obavestili da je umro - ispričala je majka dodajući da je u privatnom razgovoru sa penzionisanom doktorkom čula da je postojao nekakav lek koji je mogao da pomogne njenom detetu.

Kaže da je na kraju njegove nalaze odnela nezavisnom sudskom veštaku u Beograd koji je procenio da je Robert imao tešku bolest, Hodgkinov limfom, 3. stadijum, ali da nije umro od bolesti.

- Veštak je zaključio da je Robert umro od komplikacija kod lečenja, primao je 9 do 12 lekova, većinom citostatika, što je dovelo do naglog, akutnog odumiranja jetre i to je uzrok smrti. Da su bar odložili hemoterapiju preko vikenda kad ga je hitna dovela, pa da nađu uzrok boli ili da je bar lekarka napravila nalaze popodne kad sam je molila, a ne tek uveče, Robert je mogao biti živ - ispričala nam je Ana Oreb.

Indeks je poslao pitanja i u KBC Split, a odgovor će objaviti kada ga budu dobili.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Viki

    7. mart 2019 | 09:10

    Hemoterapija ubija! Prirodno lecenje je prava alternativa. A ovaj slucaj me je razbesneo. Kakvi su ovi lekari. A ni nacista Mengele im nije ravan.

  • BlaBlaBla

    7. mart 2019 | 11:26

    ? ? ? Jel moguce da takvi ljudi rade u zdravstvenim ustanovama kao zdravstveni radnici i tu su da lece ljude,da pomazu ljudima da ozdrave?Prosto pitanje!?Ja stvarno neznam sta bi uradio da sam na mestu jadnih roditelja?

  • Vesna

    7. mart 2019 | 11:30

    Sramota,da je bilo to moje dete, ja bih doktore pobila Bog je veliki,spor al dostizan za sve nas!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA