≫ 

Policija pobacala po asfaltu opasne razbojnike: Raskrinkani kriminalni klanovi u Splitu (FOTO) (VIDEO)

Klanovi su zaratili oko preuzimanja tržišta droge

  • 0

Splitska policija uhapsila je više hrvatskih državljana osumnjičenih da su kao deo zločinačkog udruženja počinili teška krivična dela.

Nad osam hrvatskih državljana, osumnjičenih da su u sastavu zločinačkog udruženja počinili kaznena dela teškog ubistva u pokušaju, ubistva u pokušaju, teške telesne povrede i oštećenja tuđih stvari, sprovedeno je kriminalističko istraživanje.

Istragom je utvrđena osnovana sumnja da je 34-godišnjak, u cilju preuzimanja kontrole i vodeće uloge u krijumčarenju i preprodaji droge na širem splitskom području, odnosno protivpravnog pribavljanja znatne imovinske koristi stečene preprodajom droge, u zajedničko delovanje povezao sedam osoba od 20 do 38 godina, nakon čega su nabavljali razne vrste oružja i municije, kojim su pokušali da usmrte pripadnike drugih zločinačkih udruženja i oštetiti njihovu imovinu, te u cilju upozorenja i zastrašivanja teško povredili i pripadnika svog klana.

Oteli 21-godišnjaka, a onda ga pretukli

Utvrđena je osnovana sumnja da je 34-godišnjak, u dogovoru s 38-godišnjakom i 29-godišnjakom, 13. novembra 2018. na području Splita u vozilo ugurao 21-godišnjaka, kojeg su zatim fizički napali i naneli mu teške povrede glave. Kod 34-godišnjaka je pronađen pištolj „Glok“ sa municijom.

Osumnjičeni 29-godišnjak je 25. decembra 2018. u ulici Stjepana Radića u Solinu iz vatrenog oružja ispalio više hitaca u 29-godišnjeg pripadnika drugog kriminalnoog udruženja, s namjerom da ga ubije, a nakon čega je 2. februara 2019, vatrenim oružjem oštetio mercedes parkiran u blizini njegove kuće.

Rafal u mercedes

Osim toga, sumnjiči se i da je oštetio vozilo 38-godišnjeg pripadnika drugog zločinačkog udruženja, 26. januara 2019. u Okrugu Gornjem. Nakon što je prethodno nabavio municiju, iz vatrenog oružja ispalio je 18 hitaca u parkirano vozilo mercedes, takođe radi ostvarivanja cilja svog kriminalnog klana.

Riječ je najverovatnije o automobilu Ivana Giljanovića, napadača na Marka Bekavca. Giljanović je u begu od 1. maja prošle godine, piše "Index.hr".

Hrvatska policija navodi  i poslednji slučaj, napad u Kaštelima na Jozu Čabraju.

"Utvrđena je osnovana sumnja i da su 29-godišnjak, 34-godišnjak i 26-godišnjak 23. januara 2019. dogovorili i isplanirali kako će, radi osvete, usmrtiti pripadnika drugog zločinačkog udruženja i to vatrenim oružjem koje su prethodno nabavili 34-godišnjak i 29-godišnjak. U nameri pronalaska i usmrćivanja osobe nisu uspjeli", navela je policija.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA