≫ 

Epidemija morbila u Sarajevu: Zaraženo 65 osoba koje nisu vakcinisane!

Utvrđeno je da za samo četiri slučaja ne postoje podaci o vakcini

  • 0

Na području Kantona Sarajevo povećan je broj obolelih od epidemije ospica ili morbila, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba iz Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

- Situacija je ozbiljna samom činjenicom da imamo veliki broj nevakcinisanih osoba koje su u potencijalnom riziku od obolevanja. Laboratorijsko potvrđivanje je pokazalo da je kod velikog broja obolelih u mikrobiološkom materijalu dokazan-izolovan virus morbila - istakla je Aida Pitić, epidemiolog ovog zavoda.

Prema njenim rečima, ekipe Zavoda za Javno zdravstvo Kantona Sarajevo su svakodnevno na terenu, pa proveravaju podatke iz prijava obolelih.

Kako piše Radiosarajevo.ba do sada je zaraženo 65 osoba i utvrđeno je da su svi oboleli iz grupe nevakcinisanih.

Proverom vakcinalnog statusa kod obolelih utvrđeno je da za samo četiri slučaja ne postoje podaci, a svi ostali oboleli su nevakcinisani.

Izdato je upozorenje za roditelje i decu Foto: Profimedia

- O eliminaciji morbila u populaciji se može govoriti jedino kod postizanja vakcinisanosti od 95 posto, kada se stiče kolektivni imunitet. To znači da virus ne može kružiti u populaciji te se time štite i osobe koje iz ozbiljnih zdravstvenih razloga nisu mogle da prime vakcinu.

Sve do trenutka do kojeg ne postignemo kolektivi imunitet, imaćemo problema sa pojavom povećanog broja obolelih od ove vakcino-preventabilne bolesti - istaknula je Aida Pitić za portal Radiosarajevo.ba.

O slučaju su se oglasili i iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

- Ministarstvo zdravstva je već početkom 2018. obavestilo zdravstvene ustanove da je potrebno da se pojačaju promotivne aktivnosti u koje treba da se uključe svi zdravstveni radnici, a posebno oni koji su direktno uključeni u program imunizacije, sa ciljem upoznavanja roditelja i javnosti o važnosti vakcinacije u sprečavanju zaraznih bolesti.

Oboleli nisu bili vakcinisani Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo poziva roditelje koji nisu ispoštovali Program obavezne imunizacije da vakcinišu svoju decu, sa ciljem postizanja poboljšanja imunizacionog statusa dece i u konačnog poboljšanja kolektivnog imuniteta.

Napominju da je, u skladu sa zakonskim propisima, zaštita od zaraznih bolesti dužnost jedinica lokalne samouprave - opština, kantona i Federacije, zdravstvenih ustanova, nosioca privatne prakse, privrednih društava i drugih pravnih i fizičkih lica, pa su promotivne aktivnosti o značaju imunizacije zajednička društvena odgovornost - stoji u saopštenju.

Telegraf.rs je prethodnih dana pisao o najnovijim istraživanjima u vezi sa vakcinacijom i njenim posledicama:

Istina o MMR vakcini i tome da li izaziva autizam: 600.000 dece je učestvovalo u velikom istraživanju!

(Telegraf.rs/Radio Sarajevo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA