≫ 

Strani radnici u Sloveniji biće izbrisani sa biroa ako brzo ne nauče slovenački jezik

Po novom zakonskom rešenju, kad se ono sprovede u praksi, imaće godinu dana da nauče slovenački jezik, čime će povećati svoje izglede na tržištu rada, a u suprotnom će se smtarati da ne traže posao, te će izgubiti pravo na novčanu pomoć

  • 11

Strani radnici iz država koje nisu članice EU izgubiće u Sloveniji pravo na naknadu za nezaposlanost i biće brisani iz evidencije zavoda za zapošljavanje ako u roku od godine dana ne nauče osnove slovenačkog jezika, prenose danas slovenački mediji pozivajući se na predlog vlade u sklopu mera socijalne politike i regulisanja tržišta rada.

Kako navodi portal "Žurnal24", u slovenačkom zavodu za zapošljavanje evidentirano je preko 7.600 stranaca iz trećih država, a mnogi imaju pravo na naknadu za nezaposlenost iako ne poznaju ni osnove slovenačkog jezika, pa će ubuduće takvi da budu brisani iz evidencije, što znači da nadoknadu za nezaposlene ili socijalnu pomoć neće moći da primaju, prenela je Hina.

U Ministarstvu za rad, socijalna pitanja, porodicu i politiku jednakih mogućnosti potvrdili su da se za upis nezaposlenih osoba iz trećih država sada uvodi dodatni uslov u vidu zahteva za osnov slovenačkog jezika.

Stranci će u roku od 12 meseci nakon prijave nezaposlenosti, odnosno do kraja razdoblja u kojem primaju nadoknadu za nezaposlene, morati da dokažu da imaju osnovno znanje slovenačkog jezika ili će u protivnom biti izbrisani iz evidencije na zavodu, kazali su u ministarstvu za portal.

To praktično znači da će po novom zakonskom rešenju, kad se ono sprovede u praksi, imati godinu dana da nauče slovenački jezik, čime će povećati svoje izglede na tržištu rada, a u suprotnom će se smtarati da ne traže posao, te će izgubiti pravo na novčanu pomoć.

Ministarka Ksenija Klampfer izjavila je da je cilj predloženih zakonskih izmena veća integracija stranih radnika na slovenačkom tržištu rada.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    15. mart 2019 | 09:39

    Jel imaju gospoda Slovenijanci vremena da taj zakon uvedu i za Madzare u Srbiji koji ne znaju srpski...??? Ovim nasima je to izgleda normalno?!

  • Zeks

    15. mart 2019 | 10:13

    Šta je sa zakonima o ravnopravnosti nacionalnh manjina na kojima insistiraju samo u srbija šaka jada od naroda 20 posto ćistih slovenaca od dva ipo miliona stanovnika.

  • Bradilko

    15. mart 2019 | 11:27

    Koji jezik?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA