≫ 

Ime mu je Steva Pendarovski i kandidat je za prvog predsednika Severne Makedonije: Ima podršku Srba, Albanaca i Makedonaca

Pendarovskog je za kandidata nominovala vladajuća koalicija

  • 6

Prvi put će Makedonci i Albanci na predsedničkim izborima u Severnoj Makedoniji imati zajedničkog kandidata, Stevu Pendarovskog, koji poručuje da recept za uspeh na izborima u jednoj multietničkoj državi, jeste obezbediti podršku svih etničkih zajednica i najšireg građanstva.

Pendarovskog je za kandidata nominovala vladajuća koalicija, u kojoj su SDSM premijera Zorana Zaeva i DUI Alija Ahmetija.

Pendarovski smatra da ga većina podržava Foto: Tanjug/AP/Boris Grdanoski

- Imam podršku 31 političke partije i nisam samo kadidat SDSM i DUI, jer su u koaliciji koja me podržava i tri druge političke partije Albanaca, kao i političke partije Srba, Turaka, Bošnjaka, Roma i Vlaha. Garancija za uspeh nikada ne može biti stoprocentna, zato što mnoge stvari zavise od kandidata i kampanje, ali recept za uspeh na izborima u jednoj multietničkoj državi, kao što je Republika Severna Makedonija, jeste obezbediti podršku svih etničkih zajednica i najšireg građanstva -  rekao je Panderovski u intervjuu za "Politiku".

Pendarovski, koji je nacionalni koordinator za NATO u kabinetu premijera, rekao je da povećano interesovanje velikih sila za Balkan ima veze s aspiracijama Crne Gore i Severne Makedonije da uđu u NATO, čemu se suprotstavljala Rusija.

Očekuje da se, sa ulaskom Severne Makedonije u Alijansu, te tenzije smanje i da onda Skoplje može intenzivnije da poboljšava odnose s Moskvom.

- Na liniji s ključnim međunarodnim faktorima sa dve strane Atlantika, budući dogovor između Srbije i Kosova treba da ojača, a ne da oslabi regionalnu stabilnost. Treba da zatvori taj vekovni problem, ali da, pri tom, ne otvori drugi problem -  smatra Pendarovski.

On je naveo da između Srbije i Severne Makedonije ne postoje otvorena politička pitanja, a da ekonomska i trgovinska razmena imaju konstantno pozitivan rast.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    18. mart 2019 | 05:57

    Аспирације Црне Горе и Северне Македоније да уђу у НАТО!????Да ли је неко обавестио дотичног господина да је Црна Гора већ постала члан?????

  • 338

    18. mart 2019 | 08:11

    Sve sami izdajnici

  • milan

    18. mart 2019 | 09:42

    Drzave kojima dusmani oduzimaju identitet,veroispovest pa cak i ime promene su totalno nebitne jer su marionetske i vestacka,videcemo do kada

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA