Đukanović: Zajedničko svim protestima u regionu je namera da se osvoji vlast mimo izbora

Crna Gora je jako dugo u jednosmernoj ulici koja vodi ka EU, istakao je Đukanović.

  • 9

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je u Berlinu da je vlast u Podgorici spremna da razgovara sa onima koji formalno predvode proteste, ali i da je zajedničko svim protestima u regionu namera da osvoje vlast mimo izbora.

On je u Berlinu, tokom predavanja u Nemačkom društvu za spoljnu politiku, kazao da se protesti u Crnoj Gori pokušavaju predstaviti kao gradjanski, iako je, kako navodi, jasno da iza njih stoje političke strukture.

- Spremni smo da sa onima koji makar formalno predvode proteste, sa tom gradjanskom strukturom razgovaramo o svim pitanjima koja predstavljaju njihov interes. Oko tog pitanja nema nikakvih nedoumica niti potencijalno konfliktnih situacija na relaciji vlast i učesnici protesta - kazao je Đukanović, preneli su podgorički mediji.

Đukanović kaže i da prepoznaje zajedničku nit u svim protestima koji se dešavaju u regionu.

To je, navodi on, ideja da se promeni vlast mimo izbornog procesa.

Protest u Podgorici Foto: Tanjug/AP/Risto Božović

Danas na Zapadnom Balkanu imamo vlade koje, kako kaže Đukanović, jasnom vizijom pokušavaju da društva povedu putem savremene EU civilizacije.

- Ovakve pojave nas upućuju na zaključak da smo još uvek daleko od toga da imamo homogenizovanu javnost na Balkanu. I dalje se vodi konfrontacija izmedju onih koji zagovaraju novu politiku, politiku usvajanja evropskih standarda, koja, između ostalog, znači i izbor vlasti na demokratskim izborima i onih drugih koji misle da se vlast može menjati na ulici putem revolucije - naveo je Đukanović.

Dijalogom se pokušava doći do toga da se, navodi Đukanović, moraju poštovati pravila koja smo uspostavili, a ne da se vraćamo u 90-e godine.

- Jasno je da ovo nisu jednostavni procesi. Moramo pokazati da imamo snage da se odupremo onima koji žele da konzerviraju procese i da zadrže i Crnu Goru i Zapadni Balkan van EU. To nije jednostavan posao, ali mi imamo i volje i snage da to uradimo - naveo je Đukanović.

On kaže i da Crna Gora nije na raskršću.

- Crna Gora je jako dugo u jednosmernoj ulici koja vodi ka EU - zaključio je Đukanović.

On je u Berlinu kazao i da niko ne zna kakva je budućnost Evropske unije, ali bez obzira na to, perspektiva Zapadnog Balkana može biti samo evropska.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    18. mart 2019 | 14:21

    Vazi.Samo sto Srbija nema veze sa tobom.Ti si 30 godina prjeSJednik CG.Mafija,milogorac,ugnjetavac Srba u CG....navija i priuzas podrsku Djilasu isti ste.Srbija je normalna zemlja

  • vasa paris

    18. mart 2019 | 14:43

    I ti si fasista kao ovi testerasi

  • Dragan V

    18. mart 2019 | 15:23

    Nikada principijelno nisam zborio protiv mojih Cevljana.Ali ovog puta plemenice,bilo bi ti pametnije da nista ne govoris.Ako ti je namera da podrzis vlast u Srbiji,nemoj ko boga te molim.Bice kontraproduktivno.Bolje bi ti bilo da pravis odstupnicu,i da ucinis ono sto je neminovnost.Da prihvatis realnost i odes.Gotovo 30 god si na vlasti.Dosta je bilo moj Milo..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA