• 1

Lekari se bore za život bebe stare nekoliko dana: Nevakcinisana majka je zarazila boginjama

U Sarajevu vlada epidemija morbila, za dva meseca zaražene 144 osobe

  • 1

Na području Kantona Sarajevo vlada epidemija morbila. U poslednja dva meseca zaražene su 144 osobe. Samo juče je prijavljeno novih 14 slučajeva zaraženih osoba, dok je trenutno u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu hospitalizovano 15 pacijenata!

Posebno je povećan broj obolele dece, a kako se saznaje, u najtežem je stanju, opasnom po život, beba stara svega nekoliko dana.

- U bolnici su majka, beba i još jedno njeno dete. Prenosnik zaraze bila je majka, koja nije bila vakcinisana. Veliki je problem što se bebe teško mogu izboriti s takvim stanjem. Nadati se najboljem. Beba je na aparatima - rekli su lekari s Pedijatrijske klinike.

Epidemiolozi se boje da devetomesečna beba Ajdina Osmanović, koja je umrla u ponedeljak, a o čijoj su smrti roditelji obavešteni tek u četvrtak, neće biti jedina žrtva virusa.

Ističu da je epidemija pokosila mališane koji nisu bili vakcinisani.

SITUACIJA OZBILJNA

Posebno je povećan broj obolele dece, a kako se saznaje, u najtežem je stanju, opasnom po život, beba stara svega nekoliko dana Foto-ilustracija: pixabay.com

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo potvrđeno je da je situacija ozbiljna, kako zbog epidemije morbila, ali i zbog činjenice da je veliki broj nevakcinisanih u potencijalnom riziku od obolevanja.

Epidemija morbila u Kantonu Sarajevo prouzrokovala je velike gužve u domovima zdravlja, gde roditelji nevakcinisane dece dolaze u potrazi za MR vakcinom. Doktor Anisa Bajramović, sa Odeljenja za imunizaciju Zavoda javnog zdravstva KS, kazala je da je prošle nedelje vakcinisano čak 183 dece, i to samo u opštini Novi Grad.

- Prema procenama epidemiologa, veća je nedeljna potražnja nego mesečna ranijih godina. Podaci izveštaja o potrošnji vakcina pokazuju da je u januaru i februaru u Novom Gradu vakcinisano 217 dece, a prošle nedelje, otkako se pojavila vest o smrti bebe od morbila, još 183. dece - pojasnila je dr. Bajramović, koja tvrdi da Zavodu do juče nije prijavljena smrt bebe.

Navodi da je prošlog petka broj obolelih bio 130, a do juče se povećao na 144.

Vakcinacija je stoprocentna zaštita Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

- Sve obolele osobe nisu vakcinisane, osim dve, koje su primile samo jednu dozu MR vakcine. Trenutno, nemamo nijednu zaraženu osobu koja je primila obe vakcine - navodi dr. Bajramović.

Ona ističe da su prvi oboleli u KS prijavljeni s područja opštine Ilidža.

Kako kaže dr. Bajramović, važno je napomenuti da epidemija morbila u Federaciji BiH traje od 2014. godine.

VAKCINA JE STOPROCENTNA ZAŠTITA

Bajramović ističe da su lekari porodične medicine, koji prvi u kontakt dolaze s obolelima, obavezni u roku od 24 sata Zavodu da prijave pojavu bolesti.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo potvrđeno je da je situacija ozbiljna, kako zbog epidemije morbila, ali i zbog činjenice da je veliki broj nevakcinisanih u potencijalnom riziku od obolevanja Foto-ilustracija: Pixabay.com

- Jedini način da se spreči širenje zaraze jeste vakcinacija. Ako ste bili u kontaktu s obolelom osobom, šanse da dobijete morbile su 99 odsto. Jedina proverena zaštita su vakcine, koje čak 72 sata od kontakta sa zaraženom osobom štite da ne obolite - pojašnjava dr. Bajramović.

PODACI O ZARAŽENIMA

70 odsto zaraženih imaju od 0 do 5 godina

20 odsto zaraženih su odrasli

10 odsto su školarci

VIDEO: Dok morbile haraju, važno je znati: Šta su to vakcine i kako funkcionišu?

(Telegraf.rs/avaz.ba)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tiši

    U BIH niko nije vakcinisan. Cak doktori uglavnom podrzavaju antivakcinase. Moja sestra je mora da dovlaci decu u Srbiju da ih vakcinise jer tamo ili nema vakcine ili niko nece da te "nosi na dusi". Kameno doba. Oni su pred katastrofom.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima