≫ 

Sedmorici džihadista 45 godina robije: Izrečene kazne državljanima Severne Makedonije koji su se borili na strani ISIS

Oni su i obezbeđivali finansijska i materijalna sredstva za osobe koje su učestvovale u ISIS, a i vrbovali su nove članove

  • 9

Sedmorica državljana Severne Makedonije koji su se borili na strani ozloglašene ISIS u Siriji i Iraku, a u avgustu prošle godine bili vraćeni u Makedoniju, danas su u Krivičnom sudu u Skoplju osuđeni na ukupno 45 godina zatvora, iako su predhodno priznali krivicu i pokajali se što su bili deo terorističke organizacije.

Šestorica optuženih koji su ratovali na strani ISIS u Siriji – Elmedin Osmani, Ahmed Džengis, Orhan Župani, Bujamin Feton, Ibrahim Šabani i Almir Mitrovski osuđeni su na po 6 godina zatvora, a kaznu od 9 godina robije dobio je Sefer Ramadani, koji je bio pripadnik i Islamske države.

Za učešće u stranim vojnim ili paravojnim formacijama predviđene su kazne od najmanje 4 do maksimum 15 godina zatvora.

Branioci optuženih džihadista su najavili žalbu jer su očekivali da će im biti izrečene kazne ispod zakonskog minimuma zbog njihovog priznanja krivice, ali i zbog toga što su pre nego što su deportovani u Skoplje oni već bili u zatvoru u Siriji, a neki od njih su nakon ranjavanja postali invalidi.

Izricanje presude, Printskrin: Youtube/Telma TV

Osim učešća u paravojnim formacijama van Republike Severne Makedonije, optuženi džihadisti su obezbeđivali i sakupljali finansijska i materijalna sredstva za osobe koje su učestvovale u ovim formacijama. Istovremeno, preko socijalnih mreža i drugih vrsta komunikacija su pozivali, vrbovali i podsticali druge osobe na učešće u paravojnim formacijama.

U saradnji sa partnerima iz globalne koalicije za borbu protiv terorizma i Sirijskim demokraskim snagama, oni su u avgustu prošle godine predati organima progona u Skoplju, a optužnica protiv njih je bila podignuta u decembru lani.

(D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    22. mart 2019 | 06:52

    Samo????

  • ZB

    22. mart 2019 | 06:35

    Malo.

  • Brana

    22. mart 2019 | 07:53

    Svakog drugog na slici koji ima ovu mudza bradu obrijati na suvo pa dodati po jos po 5 godina da bi se sigurno izlecili i da ne bi zarazili druge ljude svojim idejama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA