Slovenija dobila prvog Nobelovca: Ugledni naučnik položio zakletvu i dobio slovenačko državljanstvo

Holdejn je 2016. s Majklom Kosterlicem i Dejvidom Taulesom podelio Nobelovu nagradu za fiziku

  • 2

Britanski naučnik Dankan Holdejn, čija je majka poreklom austrijska Slovenka, dobio je slovenačko državljanstvo na ceremoniji u slovenskoj ambasadi u Vašingtonu.

Holdejn je 2016. s Majklom Kosterlicem i Dejvidom Taulesom podelio Nobelovu nagradu za fiziku.

Dodeljena mu je za otkrića iz oblasti teorijskih istraživanja stanja materije, a još osamdesetih godina prošlog stoleća pojasnio je magnetske funkcije atomskog lanca u određenim materijama, što je značajan doprinos u razvoju novih materijala i elektronskih komponenti, objavili su slovenski mediji.

Holdejn je trenutno profesor fizike na Univerzitetu Prinston u SAD-u, a svečanu zakletvu kao slovenački državljanin položio je prošli petak u prostorijama ambasade Republike Slovenije u Vašingtonu.

Po pisanju slovenačkih medija, ovaj u Londonu rođeni nobelovac u svojoj biografiji uvek navodi da je škotsko-slovenačkog porekla i da je njegova majka rođena kao Ljudmila Renko u austrijskom Ferlachu, u pokrajini Koruškoj u kojoj živi brojna slovenačka manjina.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cune

    26. mart 2019 | 17:47

    Slovenci I treba da se pohvale. Velika je stvar imati zemljaka Nobelovca iz fizike. Nasi bi davali drzavljanstva onkma koji se tuku zajedno sa nama protiv komsija. Razlika u mentalitetu je drasticna.

  • Putin R.S

    26. mart 2019 | 12:20

    Kakva vest!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA