≫ 

Na primorju potrebno 20.000 sezonaca: U turizmu nedostaje hiljade radnika, Crnogorici neće da rade

Male plate odbijaju domaće radnike

  • 22

Prema procenama crnogorskog Zavoda za zapošljavanje, ove letnje sezone samo na primorju biće potrebno oko 20.000 sezonskih radnika, a direktor Zavoda Suljo Mustafić istakao je da, iako ima mnogo nezaposlenih, ohrabruje podatak da se iz godine u godinu taj broj smanjuje.

Crnogorski ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić poručio je da je jedan od ključnih prioriteta u radu Vlade ostvarivanje dinamičnijeg ekonomskog rasta i razvoja kao preduslova za povećanje životnog standarda građana, prenosi podgorički sajt Bankar.

On je dodao i da "radnu snagu treba učiniti konkurentnijom pre pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, jer će kasnije, liberalizaciom tržišta rada ljudski resurs nastojati da ide u zemlje EU.

Predsednik crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović kazao je da nema poslodavca u Crnoj Gori koji neće da zaposli domaćeg radnika, jer su radnici sa strane skuplji, ističući da crna Gora nema dovoljno radne snage.

- Mi u turizmu imamo potrebu za između pet i sedam hiljada radnika. Naši ljudi neće da rade, jer su male plate. Međutim, one su onolike koliko može da se da u ovom trenutku - istakao je Radulović.

Plata sezonskog radnika u Crnoj Gori je oko 500 evra, a u regionu jedino su u Hrvatskoj veće zarade.

VIDEO: Neko treba i hobotnice da baci na žar

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    3. april 2019 | 08:22

    A da ruše crkve to hoće i to za džabe.

  • Cika Velja

    3. april 2019 | 09:54

    Cene usluga na primorju su iste kao i u ostalim delovima sveta,istog ranga,a plate 5 puta manje?! I koga onda lazu da se nema para? Nema para za radnika,a za gazdu ima? E pa gazda...radi sam!!!

  • Cika Velja

    3. april 2019 | 09:51

    Ako imas da platis radnika...posluj...ako nemas...zatvaraj! Dosta je bilo belog roblja!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA