≫ 

Crna Gora dobija prvu naplatnu rampu na auto-putu dužine 41 kilometar: Evo koliku putarinu vozači mogu da očekuju

Rampa će biti izgrađena na izlasku iz Podgorice

  • 22

Prva deonica auto-puta Bar-Boljare neće biti završena sredinom maja, kada ističe period od četiri godine, koliko je kineska kompanija CRBC prvobitno navela kao period koji je dovoljan da se završi ovaj projekat.

Ipak, na pojedinim sekcijama prioritetne deonice se radi bez prestanka, kako bi do kraja godine dobili prve kilometre auto-puta. Uskoro se očekuje i početak gradnje prve naplatne rampe, koja će biti izgrađena na izlasku iz Podgorice.

Ministarstvo saobraćaja zatražilo je nedavno od Ministarstva održivog razvoja i turizma građevinsku dozvolu za izgradnju naplatne rampe na Smokovcu.

Uz naplatnu rampu, kako je navedeno u zahtevu Ministarstva saobraćaja, u koji je portal Standard imao uvid, ujedno će se razvući i sve neophodne instalacije.

Za sada je nepoznanica koliko će iznositi putarina koja će biti naplaćivana na naplatnim rampama.

Rampa će biti na izlazu iz Podgorice Printskrin: Youtube/CdM Portal

Ipak, u Evropi cena putarina varira od 0,08 do 0,11 evra po kilometru. Stoga, za 41 kilometar auto-puta kroz Crnu Goru može se očekivati i putarina koja će varirati između 3,30 i 4,50 evra.

Gradnja prioritetne deonice Smokovac-Uvac-Mateševo, počela je 11. maja 2015. godine.

Izgradnja auto-puta koštaće državu 809 miliona evra. Od kineske Eksim banke pozajmljena su 944 miliona dolara na 20 godina i sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina.

Međutim, i pored velikih troškova za izgradnju, auto-put je neophodan Crnoj Gori, koja jedina nije imala ni kilometar auto-puta na Balkanu.

Bezbednosna strana je posebna priča jer se napokon kanjon Morače izbegava, koji je godinama unazad odneo više od 1.000 života.

Takođe, ni veći ekonomski razvoj nije moguć bez auto-puta, te je to još jedan razlog zbog kojeg je ovaj projekat neophodan.

VIDEO: Crnogorci prave neverovatan most na trasi novog auto-puta

(Telegraf.rs/Kolektiv.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Posmatrač

    3. april 2019 | 11:53

    Za one koji još nisu ukapirali. Neću NIKADA kročiti na tlo Crne Gore. Nemojte trošiti pare na razne naplatne stanice.

  • Jeretik

    3. april 2019 | 11:54

    Komunistima je izgleda najveca greska sto su samo gradili a nisu i naplacivali , bolnice ,skole ,fakultete , puteve , fabrike , cak su i pristojne plate davali radnicima .

  • 69

    3. april 2019 | 13:06

    Crna Gora naglo napreduje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA