Uzrok tragedije pilotska greška? Objavljeni snimci ostataka malog aviona u kome je na Solunskoj Glavi poginula porodica iz Bugarske (VIDEO)

U nesreći je poginula cela porodica iz Bugarske koja se iz Ohrida vraćala u Sofiju

  • 1

MUP Severne Makedonije je objavio fotografije i kratak video snimak ostataka malog aviona "cesna" koji se juče poslepodne srušio na planini Jakupica blizu vrha Solunska Glava. Avion je pao na nepristupačan teren i za sada nema uslova da se on izvuče, dok su tela poginulih odneta na obdukciju.

Lokacija je obeležena, a eksperti odeljenja za kriminalističko - tehnička ispitivanja i veštačenje MUP i Komiteta za istraživanje vazduhoplovnih nesreća i ozbiljnih incidenata obavljaju veštačenje ostataka srušene letelice kako bi utvrdili razloge pada aviona.

U nesreći je poginula cela porodica iz Bugarske koja se iz Ohrida vraćala u Sofiju. Portparol MUP u Skoplju, Toni Angelovski je saopštio da su živote izgubili G. A. B (49), K. C. K. B. (47), G. G. B. (14) i B . G. B. (19).

Avion pao na nepristupačan teren, Foto. mvr.gov

MAJKA POZNATI ADVOKAT

Bugarski Blic piše da je Kalina Kornaževa Bošnakova, koja je juče sa suprugom i dve ćerke poginula u avionskoj nesreći, bila poznati advokat. Ona je istraživala svoje korene i došla je do saznanja da njena porodica potiče iz bugarskog gradića Gabrovo i da je u rodbinskoj vezi sa bivšom predsednicom Brazila Dilmom Rusef, koja je bugarskog porekla. Otac Kaline je bivši ministar pravde i poslanik, a danas poznati bugarski advokat Petar Kornažev.

Prilikom pada aviona, poginuo je njen suprug Georgi Bošnakov, koji je i pilotirao i njihove dve ćerke Gergana i starija Biljana. Georgi Bošnakov je bio rukovodilac u bugarskoj Agenciji za registracije, a potom se posvetio privatnom biznisu. Imao je malu kompaniju za recikliranje otpada. Istražni organi ispituju šta je uzrok avionske nesreće – greška pilota ili problem sa motorom.

Prema audio snimku razgovora između pilota i kontrole letenja koji je emitovala televizija Bulgaria ON AIR, greška je najverovatnije bila pilota Georgi Bošnakova.

AMATERSKA LICENCA

Glavni asistent bezbednosti letenja sa Tehničkog fakulteta u Sofiji, Marin Petrov je za bugarske medije objasnio da je Bošnakov imao amatersku licencu da pilotira malim avionom, a takva licenca se dobija nakon kursa od nekoliko meseci, koji uključuje 140 časova teorije i 40 časova prakse. Petrov je bio kategoričan da je za pad aviona bio kriv pilot, a iz kontrole leta samo mogu da daju informacije ili da ga savetuju. Ne isključuje se ni mogućnost da je postojao problem sa motorom, a možda je došlo i do zamrzavanja upravljača.

Sa audio zapisa može da se čuje kako kontrolor letenja pita Bošnakova da li još ima turbulencije, a on kaže da nema, ali da ima veliki oblak kroz čiji procep ima vizuelni kontakt sa zemljom i da mu oblak, ipak, pravi problem.

Poginula četvoročlana porodica, Foto. mvr.gov

Komunikacija se prvo odvijala na engleskom jeziku. Potom pilot sa kontrolorom razgovara na makedonskom jeziku, a kontrolor ga upućuje ka Zapadu. Potom sledi komunikacija između kontrolora letenja.

- Može da se preleti Solunska Glava, nema oblaka, sigurno je i čisto sa bazom od iznad 300 metara nad vrhom.

- Da, ali je pilot javio da je turbulentno i nestao je sa radara, razgovaraju kontrolori letenja.

Nakon toga na audio snimku iz kontrole letenja u Skoplju se čuje kako pozivaju pilota Georgija Bošnakova, ali nema odgovora.

PILOT PRIJAVIO JAKE TURBULENCIJE

Avion je juče poleteo iz Ohrida prema Sofiji oko 16 časova, ali je zbog loših vremenskih uslova zatražio dozvolu da sleti na aerodrom u Skoplje. To mu je bilo odobreno, ali su ubrzo predomislio i zatražio dozvolu da nastavi let ka Sofiji.

Pre nego što je u 16.16 časova nestao sa radara, pilot je prijavio jake turbulencije. Istog trenutka u vazduh su se digla dva policijska helikoptera i počela da ga traže. Olupinu aviona i četiri beživotna tela ugledali su oko 19 časova, pet kilometara od planinskog vrha Solunska Glava.

ČUO SE SAMO TUP UDAR, NIJE BILO PLAMENA

Prilikom pada, tvrde očevici za skopski portal 24 Info, avion nije eksplodirao.

- Sa ženom sam bio da skupljam mahovinu u ataru iznad sela Zrkle. Ja sam bio u dolini, a moja žena gore. Čuo sam da nešto "brči". Pogledao sam naviše, ali nisam video ni avion, ni helikopter. Pomislio sam da rade na vodovodu koji nam grade. Ali nije bio takav zvuk. Nastavio je da "brči" sve tiše i tiše i potom je zvuk nestao - kaže očevidac. - Moja žena, koja je bila gore prema selu Samokov, čula je samo tup udar. Plamena i eksplozije nije bilo - izjavio je Branko iz sela Topolnica za portal 24 Info.

(D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milena

    4. april 2019 | 09:44

    Velika tuga! Ode cela porodica za tren oka. Bog da im dusu prosti! Iskreno saucesce!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA