≫ 

Žena koju je bivši muž krvnički pretukao u Zagrebu, trpi stravične bolove: Ruka joj je skoro zdrobljena, ne može da brine o deci

Nesrećna žena, koju je 39-godišnjak usred bela dana na ulici pretukao, pa utrpao u prtljažnik, dvaput je bila u Hitnoj pomoći, zbog glavobolja od kojih bi mogla da pati ceo život

  • 0

Mlada majka (26), koju je početkom februara ispred zgrade na zagrebačkom području umalo ubio bivši suprug (39), još uvek trpi strašne glavobolje, a ima šipku u ruci koja joj je gotovo zdrobljena tegom.

Nakon napada nju i decu smestili su u jednu od sigurnih kuća, iako je nasilnik trenutno u istražnom zatvoru. Ono što joj je neophodno u ovom trenutku, kaže Sanja Sarnavka, aktivistkinja i predsednica Udruženja uprave Solidarne, je pomoć oko dece.

- Sa tim šipkama ona ne može sama da menja pelene maloj deci. Pomoć su joj ponudile čuvarke, no one ne mogu stalno biti uz nju. Zbog toga će Udruženje Solidarna iz Fonda solidarka platiti žene koje će joj pomoći u presvlačenju dece i olakšati joj život - priča Sarnavka.

Bivši muž nasilnik je u trenutno u istražnom zatvoru Foto: Pixabay

Nesrećna žena, koju je 39-godišnjak usred bela dana na ulici pretukao pa utrpao u prtljažnik, dvaput je bila u Hitnoj pomoći, zbog glavobolja od kojih bi mogla da pati ceo život. Nedavno su joj menjali šipke. Kako bi se uverili da živci nisu odumrli, morali su to da učine na živo. Srušila se od bolova. No tu nije kraj neosetljivosti institucija.

Iako su njenom bivšem suprugu navodno odmah oduzeli roditeljska prava, njegovi roditelji žele da viđaju decu. Kako su oni iz BiH, žrtva strahuje da decu ne odvedu preko granice.

Takođe, deca bi na taj način posredno ostala u kontaktu i sa ocem zlostavljačem. Uostalom, njegova majka opravdavala je nasilje pokušavajući deo krivice da prebaci na žrtvu. Snaji je rekla da snosi deo krivice za to što joj se dogodilo jer ga je isprovocirala dosadašnjim postupcima.

Posledice zadobijenih povreda bi mogle da je prate ceo život Foto: Profimedia/imageBROKER

- Donose protokole, propisuju nekakve mere, a najvažnije je shvatiti da je svaka situacija drugačija i individualna i da se ne može svakoj žrtvi pomoći na isti način. Jedino što u protokolu treba pisati je da se za svaku konkretnu ženu treba sastati tim i rešiti njenu konkretnu situaciju - kaže Sarnavka.

Smatra da sistem prema ženama žrtvama nasilja ima potpuno birokratizovan pristup, gde se pažnja usmerava na nebitne stvari.

- Kad smo radile Sigurnu kuću s B.A.B.E.-ama, došli su da mere prag jer je propisano koliko centimetara mora da bude. Ako je više, ne daju dozvolu. Još jedna suluda birokratska zavrzlama, kad dolazi obeveštenje o optužnici, u optužnici koju dobije optuženi i njegov advokat stoji puno ime, prezime, adresa, i svi podaci zrtve - dodaje ona.

(Telegraf.rs/24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA