≫ 

Prostitutke su na ulicama, hoće zaštitu: Monika Tasevska javno traži pomoć države za svoj "zanat" (FOTO)

Vlada u Skoplju još uvek nema konkretan stav, a veliko pitanje je na šta je spremno i samo društvo

  • 15

Seksualne radnice u Severnoj Makedoniji traže dekriminalizaciju, a ne legalizaciju najstarijeg zanata na svetu. "Lepotice noći" smatraju da model dekriminalizacije predstavlja rešenje u odnosu na zaštitu od nasilja nad njima, jer se, kako smatraju, prostitucija sigurno ne može iskoreniti.

Na ovu temu, javno, pred kamerama skopske televizije AlsatM u emisiji 360 stepeni progovorila je samohrana majka iz Strumice, Monika Tasevska, koja je ovu profesiju dobrovoljno izabrala.

- Mislim da sa mojom borbom, bar okolinu u kojoj živim osvešćujem da je diskriminacija koju čine nepravedna. Da sam i ja deo te okoline, da je moje dete deo te okoline, da i mi tu pripadamo i da ni po čemu nismo različiti od njih - rekla je Monika Tasevska.

Printskin: Youtube/360 stepeni

Pre nego što je ekipa televizije AlsatM razgovarala sa ovom ženom koja je javno priznala da se bavi i zarađuje od najstarijeg zanata na svetu, oni su u Skoplju, iza kompleksa sudskih zgrada, pored keja na Vardaru posetili mesto gde se okupljaju žene koje na ulici prodaju svoje telo.

Njih su tajno snimali, a dijalog sa njima su potom objavili u emisiji 360 stepeni.

- Kaži šta hoćeš ?

- Šta nudiš ?

- Tri hiljade. Samo u hotelu.

- U hotelu ?

- Da.

- Koliko vremena?

- Sat vremena.

- Zaštita, kondom ili bez ?

- Sa kondomom, nema bez kondoma.

Printskin: Youtube/360 stepeni

U drugom tajno snimljenom razgovoru se čuje da je tarifa za pružanje seksualne usluge u hotelu 2.500 denara (40 evra), a na ulici 1.000 denara (15 evra).

Prostitucije, koja je nezakonita, ima u svim gradovima Severne Makedonije, ali je samo žena iz Strumice pristala da pred očima javnosti, ne krijući svoj lik i identitet, progovori na ovu temu.

Monika Tasevska je ubeđena da se prostitucija ne može iskoreniti. Zato se, zajedno sa nevladinom organizacijom Star Star, prvim kolektivom seksualnih radnica, bori za njihova prava i zakonske promene.

Printskin: Youtube/360 stepeni

- Želim da radim slobodno, da budem zdravstveno zaštićena, da budem zaštićena od nasilja pojedinih klijenata ili policije - kaže Tasevska.

Za njih je, ipak, najvažnija zdravstvena zaštita, jer profesija kojom se bave podrazumeva čestu promenu partnera. To je rizik od seksualno prenosivih bolesti, kako za njih, tako i za opštu populaciju.

Monika se ne plaši za svoje zdravlje, jer, iako to zakonski nije regulisano, ona i njene koleginice o tome strogo vode računa.

Foto: D. Joksić

- Obične žene mnogo ređe odlaze kod ginekologa nego seksualne radnice. Mislim da su seksualne radnice daleko svesnije. Svesnije su i za mogući rizik i za način zaštite, a i štite se mnogo više od ostalih ljudi, naglašava Monika.

Osnovni razlog zbog čega se ona i drugi seksualni radnici zalažu za promene je to što je zakonska regulativa ostala takoreći nepromenjena. Onaj koji pruža seksualnu uslugu može da se kazni samo prekršajno, sa novčanom kaznom, a to na terenu nema efekta. S druge strane, onaj koji traži seksualne usluge se ne suočava sa nikakvom kaznom, pa ga nije ni strah da traži takve usluge.

Printskin: Youtube/360 stepeni

Krivično mogu da odgovaraju jedno posrednici, odnosno makroi. Prema podacima MUP, najveći broj krivičnih dela za „posredovanje u vršenju prostitucije“ evidentiran je 2014. godine. Tada je bilo kažnjeno 8 makroa, a prošle godine samo jedan.

Sa seksualnim radnicima na terenu stalno kontaktira HOPS, nevladina organizacija koja se bori za drušvo u kome će se svima podjednako poštovati ljudska prava i slobode i gde će svi imati socijalnu i zdravstvenu zaštitu.

I oni se zalažu za izmenu zakona. Na stolu su dva predloga, čije su dve ključne reči "legalizacija" i "dekriminalizacija" seksualnog rada. Seksualni radnici već imaju izgrađen svoj stav. Oni traže dekriminalizaciju, a ne legalizaciju.

Jedino vlada u Skoplju još uvek nema konkretan stav, a veliko pitanje je na šta je spremno i samo društvo.

Printskin: Youtube/360 stepeni

Pogledajte video:

VIDEO: Nova lokacija prostitutki u Beogradu

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Željko

    11. april 2019 | 12:22

    Pravda za seksualne radnice, hoćemo legalizaciju!

  • Gagi

    11. april 2019 | 12:21

    LE GA LI ZA CI JA ... tacka

  • Dragan

    11. april 2019 | 12:13

    Zatucanost i primitivizam Legalizujte najstariji zanat i pustite te žene da žive i rade!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA