≫ 

Seks skandal u porodičnom domu katoličke crkve: Monah mi je ulazio u sobu, dodirivao mi grudi, a ruka bi išla prema dole

- Batine smo dobijali svaki dan, a pogotovo dečaci. Najviše nas je tukla monahova sestra. Jednom prilikom kad me jako udarila, rekla sam joj da ću je ubiti u snu ako to još jednom učini, nakon toga me ona više nije udarala - ispričala je devojka

  • 10

Bivša štićenica dečijeg doma "Ivan Pavao II" u Čitluku, odlučila je da progovori o navodnom seksualnom zlostavljanju koje je od katoličkog monaha pretrpela u toj ustanovi.

- Ulazio bi u sobu i dirao me po grudima, a ruka bi mu išla prema dole. Govorila sam mu da prestane i da se makne, ali nije se uopšte obazirao. Osećala sam se užasno te sam krivila samu sebe - tim rečima je započela priču bivša štićenica dečijeg doma u Bosni i Hercegovini za "24sata.hr"

Kaže da više ne krivi sebe za to što je prošla te ne želi da iko proživi seksualno zlostavljanje kao što je, tvrdi, ona prošla.

Mama ju je napustila kad se rodila, a tata joj je alkoholičar koji nikada nije pitao za nju. Da bih nastavila školovanje morala je da ode u dom.

Tvrdi da ju je zlostavljao hercegovački kaluđer, Kornelije K. Njega je pet štićenica doma u nedeljniku "Novosti" već optužilo za zlostavljanje. One su rekle da je zlostavljanje trajalo od 2001. do 2014. godine, ali ova devojka kaže da je počelo i mnogo ranije.

- Ja sam u dom došla 2000. godine. Već su me tada upozoravali da ga se klonim. Pazila sam, ali svejedno je ulazio u naše sobe. Ko god je hteo da prijavi zlostavljanje bio bi izbačen. Mnoge cure su ćutale jer nisu imale gde da odu. Dom im je bio neophodan inače bi završile na ulici - kaže za "24sata.hr" žena koja više ne živi u BiH.

Dodaje da devojčice nisu imale kome da se obrate za pomoć, a navodno je bilo i telesnog kažnjavanja.

Foto-ilustracija: Profimedia

- Batine smo dobijali svaki dan, a pogotovo dečaci. Najviše nas je tukla kaluđerova sestra. Jednom prilikom kad me jako udarila, rekla sam joj da ću je ubiti u snu ako to još jednom učini, nakon toga me ona više nije udarala - ispričala je devojka.

Kaže da je najviše zlostavljanja bilo u porodičnom centru "Papa Ivan Pavao II" u Vionici kraj Međugorja gde su odlazili da kampuju. U blizini je kaluđer imao vikendicu. Navodno je decu znao da pozove u kuću.

- U Vionici sam videla kaluđera da dira i ostale curice. One bi sedele mirno i ne bi ništa govorile, ali nisu ništa ni mogle. Užasno su se bojale, a znale su da nema ko da im pomogne. Ako bismo nešto rekle odmah bi nas proglasili vragovima i plašili bi nas egzorcizmom - objasnila je devojka.

Na nju su vršili takav pritisak, objašnjava, da je i sama poverovala kako je u nju ušao đavo. Porodica kaluđera, kako tvrdi devojka koja je zlostavljana, u Međugorju ima motel.

- Terali su nas da radimo tamo, a da nas za to nisu ništa plaćali. Morali smo da kuvamo, čistimo, peremo, a sve smo imale manje od 15 godina - priča.

Prozvani kaluđer sve je demantovao.

- Ne želim ništa da komentirišem. Sve su to gnusne laži. Za sve ostalo se obratite sudu - ljutito je rekao u telefonskom razgovoru za "24sata.hr".

Foto: A. Nalbantjan

FRANJEVCI VERUJU DA JE NEVIN, ALI TRAŽE ISTRAGU

Provinciji je iznad i pre svega stalo do potpune istine. Stoga odbacuje svaku insinuaciju o prikrivanju bilo kakve dosadašnje optužbe, u skladu sa crkvenim propisima i važećem zakonodavstvu u Bosni i Hercegovini, objasnili su poslepodne u saopštenju poslatom iz Hercegovačke franjevačke provincije. Takođe su kaluđeru odobrili pokretanje tužbe za klevetu protiv portala.

Javili su se i bivši štićenici doma koji brane kaluđera i kažu da su spremni da svedoče na sudu o tome. Njihovo pismo prenosimo vam u celosti:

"Ovih dana svedoci smo besramnih optužbi pojedinaca, bivših štićenika doma, V.P., D.B., B.Ć, S.P, M.I., A.Ć. prema istaknutom hercegovačkom franjevcu fra Korneliju K. On je poznat po mnogim humanitarnim delima, velikim zalaganjima za spasavanje i zbrinjavanje najranjivijih zajednica našeg društva.

U svojih 60 godina svešteničke službe nema ni jednu mrlju, a svi njegovi poznanici o njemu imaju samo reči hvale. Naime, u samom domu kroz koji je prošlo 1000 dece i kojima su ustanova i fra Kornelije nesebično pomagali, bile su i osobe čije smo inicijale naveli. Motivi njihovog napada frustracije su i njihova kriminalna prošlost.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

U vreme boravka u Domu, pored nedoličnog ponašanja, počinili su i krađe. Uprkos upozorenjima ostale su nepopravljive, ogrešile su se o pravilnik porodičnog doma, te su iz njega na kraju i izbačene. Gnusne laži kojima truju javnost čin su njihove "osvete" koja je izazvala nepodeljenu osudu i zgražavanje svih onih koji znaju kakav je častan čovek fra Kornelije. Svoje će tvrdnje imati priliku da izreknu i na sudu na koji ćemo ih pozvati u ime svih štićenika koji su korisnici doma i čiji je boravak u njemu od životne važnosti. Dom za stare i iznemogle osobe Ivan Pavao II, Zadruga Marija vrata nebeska, Dom za decu bez roditeljskog staranja", u potpisu Ružica Barešić, Marija Barešić, Sanja Kasalo, Gorana Stapić, Josipa Ćavar, Tomislava Sinanović, Ana Šabić-Perikitka.

PAPA: CRKVA ĆE POSLUŠATI PLAČ SVE DECE KOJA TRAŽE PRAVDU

Žrtve očekuju konkretne i delotvorne mere za borbu protiv zlostavljanja, a ne samo osude, kazao je papa Franjo na skupu u februaru u Vatikanu na temu svešteničkog seksualnog zlostavljanja.

Inače, Katolička crkva suočena je s velikom krizom zbog prikrivanja polnog zlostavljanja i propusta u kažnjavanju sveštenika predatora. Istaknuo je kako će "crkva poslušati plač dece koja traže pravdu".

Još pet devojka tvrde da su ih u domu zlostavljali, dok je još jedna videla šta se događa, piše nedeljnik Novosti. Mostarski biskup Ratko Perić, franjevački provincijal fra Ivan Sesar i Vatikan su sve znali, ali su ignorisali.

(Telegraf.rs/24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Odma

    14. april 2019 | 06:56

    Sram ga bilo odma u zatvor pa neka dira skot samoga sebe jadna ta deca

  • nada.m

    14. april 2019 | 02:17

    Pa dopustite dase svečenici i ostali žene pa neče biti toga zlostavljanja

  • oprez

    14. april 2019 | 10:03

    Ne treba uzimati sve zdravo za gotovo. Ko zna sta je istina a sta izmisljotina, da bi se nekom naudilo ili da bi se privukla paznja...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA