Federacija BiH kao odgovor na najave RS uvodi rezervni sastav policije

Vanredna sednica zakazana je za utorak

  • 1

Vanredna sednica Komisije za bezbednost Parlamenta Federacije BiH zakazana je za utorak, a povod za njeno održavanje su najave Republike Srpske da će formirati rezervni sastav policije.

Predsednik ove komisije Damir Mašić (SDP) najavio je da bi sednici trebalo da prisustvuju i ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara i zamenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman.

Mašić je za sarajevske medije rekao da se na sazivanje sednice Komisije odlučio "s obzirom na to da je Narodna skupština RS otišla u aktivnosti koje zadiru u kršenje Dejtonskog sporazuma, a ne postoji nikakva reakcija onih koji nadziru provođenje tog sporazuma, pre svega OHR i Saveta za primenu mira".

Parlament RS juče je usvojio nacrt izmena Zakona o policiji, kojim se predviđa osnivanje rezervnog sastava policije RS.

Mašič je ocenio da bi Komisija za bezbednost parlamenta Federacije BiH u utorak trebalo da utvrdi naredni korake kako bi se odgovorilo na formiranje rezervnog sastava policije RS.

Ranije danas Stranka demokratke akcije (SDA) zatražila je od svojih kadrova u svim nadležnim institucijama i telima da pokrenu inicijativu za popunu i opremanje aktivnog sastava policije u Federaciji BiH i kantonima u skladu sa trenutno važećim standardima.

Istovremeno, zatraženo je da se zvanično pokrenu procedure za izmene zakona u FBiH i kantonima kojima će se omogućiti uvođenje rezvernog sastava policije.

- S obzirom da su se MUP RS i Narodna skupština RS oglušili na upozorenja i pozive domaćih i dela medjunarodnih zvaničnika, te utvrdile nacrt zakona kojima će rezverni sastav policije biti uveden u RS, ovakav odgovor smatramo nužnim i jedino ispravnim, kako se ne bi narušio balans policijskih snaga u entitetima - saopšteno je iz SDA.

SDA je najavila da će preduzeti sve zakonske mogućnosti da se iz novog zakona o policiji RS ukloni odredba o tzv. legendiranju, koja bi omogućila izdavanje lažnih bh. dokumenata za navodno izvodjenje policijskih akcija.

- Takva odredba protivna je važećim zakonima i policijskim standarima, a njome bi se omogućile brojne zloupotrebe i narušila sigurnost - ocenili su iz ove stranke.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    19. april 2019 | 17:13

    Sad ce da bude para za skolstvo,zdravstvo,puteve...u tamnom vilajetu Balkana i Evrope!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA