"Pista na aerodromu u Tivtu u očajnom stanju, ugrožena bezbednost svih putnika", tvrdi Građanski pokret URA

Procurio izveštaj Agencije za civilno vazduhoplovstvo u kojem je ukazano na brojne nepravilnosti

  • 2

Pista na tivatskom aerodromu je u jako lošem stanju i u svakom trenutku je moguće njeno pucanje, što za posledicu može da ima i pucanje pneumatika i moguće izletanje aviona sa poletno-sletne staze, tvrde iz Građanskog pokreta URA.

Podaci koje su saopštili iz te partije, kako su kazali, sadržani su u izveštaju Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV) iz marta prošle godine.

- Procureli dokument ACV svedoči o ugroženoj bezbednosti kako domaćih tako i inostranih državljana koji putuju preko tivatske vazdušne luke. U pitanju je dokument od 10 strana koji je sačinila ACV u martu 2018. godine i koji do danas bio sakriven od očiju javnosti - kazao je Filip Adžić, potpredsednik URA.

U dokumentu se navodi da je komisija za sertifikaciju Aerodroma Tivat u periodu od 26. do 30. marta 2018. izvršila detaljni pregled u oblasti fizičkih karakteristika aerodroma, da je konstatovano više nepravilnosti i neusaglašenosti sa regulatornim zahtevima, te da je o svemu, kroz izveštaj, informisano i preduzeće Aerodromi Crne Gore, pišu Vijesti.me.

Prema rečima Adžića, obaveza Aerodroma je bila da sačini Plan korektivnih mera radi otklanjanja utvrđenih neusaglašenosti.

Avion koji je prošle godine oštećen u nevremenu Foto: bokanews.me

U dokumentu koji je URA predstavila javnosti, navodi se da je "na površini piste vidna pojava karakterističnih kružnih pukotina nastalih usled izrazitog prisustva vode i da ih je nemoguće sanirati zapunjanjem bitumenskom masom već je neophodno izvršiti zamenu habajućeg sloja".

Dodaje se i da, "uzimajući u obzir povećan broj rotacija u predstojećim letnjim mesecima, a u kombinaciji sa nepredviđenim atmosferskim uticajima i ograničenom mogućnošću za održavanje i kontrolisanje širenja pukotine, ista može biti proširena do te mere da predstavlja opasnost za pucanje pneumatika i moguća izletanja aviona sa piste".

- Jasno je da staza nije bezbedna, da je trebalo preduzeti konkretne mere za sanaciju, što prema našim informacijama, do sada nije urađeno - kazao je Adžić.

Izvršni direktor stranke Zoran Mikić rekao je da Aerodromi Crne Gore i ACV duguju odgovore zbog čega su izveštaj krili od očiju javnosti i pozvao ih da konkretno odgovore koje su aktivnosti preduzete da se saniraju oštećenja i isprave nepravilnosti iz izveštaja.

- Pista nije jedini problem na Aerodromu Tivat. Agencija je osim za nju utvrdila još nekoliko nepravilnosti, pored ostalog i pitanje sigurnog kretanja i parkiranja vazduhoplova na platformi tivatskog aerodroma. Da je parkiranje na tivatskom aerodromu problem svedoči i činjenica da su prošle godine oštećenja dva manja parkirana aviona koji nisu bili obezbeđeni na adekvatan način - kazao je Mikić, prenose Vijesti.me.

(Telegraf.rs/Vijesti.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Upravo tako

    23. april 2019 | 18:24

    Zato sto je u toliko losem stanju, nakon godinu dana pregovora i kontrole od strane Njemacke Lufthanse, prije 10 dana je i Lufthansa otvorila redovne linije sa CG, upravo zbog pukotina na pisti..

  • AHAB

    24. april 2019 | 23:31

    NA GOLUBOVCE,PA KROZ SOZINU DO MORA.... KAKAV,BRE TIVAT,ZABORAVLJEN GRAD....SVI ZA B A R . . .NAJLEPŠI GRAD NA MORU,A I NAŠ JE,CRVENO-BELI...🤩

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA