Najjeziviji zatvor na Balkanu: Cinkare kažnjavaju silovanjem, najviše ima Bošnjaka, pa Hrvata, Srba, Roma...

U ovom zatvoru su najbrojniji Bošnjaci, slede Hrvati, Srbi, Romi i Albanci. Sudbina svakog od preko 200 zatvorenika priča je za sebe

  • 1

I u pesmama opevani KP dom Zenica, opasan visokim zidom i bodljikavom žicom, najozloglašeniji zatvor na Balkanu, već punih 120 godina unutar svojih oronulih zidina živi poput malog grada čuvajući mračne tajne svojih stanara.

Zenički zatvor je kroz svoju istoriju "ugostio" ubice, razbojnike, ratne zločince, silovatelje, otmičare, dilere droge...

Život prepun nasilja i droge

Najbrojniji su bili Bošnjaci, slede Hrvati, Srbi, Romi i Albanci. Sudbina svakog od preko 200 zatvorenika priča je za sebe. Najviše je robijaša osuđenih između 5 i 20 godina zatvora, a ima i onih koji će robijati više od 20 godina.

- Ovde se i umire, što od godina, što od bolesti - rekao je u razgovoru za portal Express pre nekoliko godina tadašnji direktor zeničkog zatvora Nihad Spahić.

Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Zatvorski policajci u tom strogom režimu i životu prepunom nasilja, droge i koječega, robijašima nastoje da budu čuvari, zaštitnici, učitelji, lekari, poslodavci pa čak i prijatelji, rame za plakanje.  Svi do jednoga kažu da im baš i nije lako. Poslednji beg iz zatvora preko zida zabeležen je 1996. godine, kad su dvojica zatvorenika jednostavno uz pomoć merdevina odšetala u slobodu.  Kopanja tunela ispod zatvora nije bilo, ali su, kažu, pronalazili različite planove pripremanih begova, što nije ni čudno s obzirom na to da je svakom robijašu jedina misao kako da pobegne.

Zlostavljanje među zatvorenicama veliki problem

Zatvorenici unutar zidina imaju gotovo sve i jedino što im nedostaje je - sloboda. Celo zdanje s paviljonima, radionicama, kino i sportskom dvoranom, knjižnicom, učionicama, restoranima i verskim prostorijama živi poput malog grada. Oni koji žele mogu da rade i pristojno da zarađuju ili se bave bilo kojim sportom. Rad nije obavezan. Onima dobrog ponašanja dva sata mesečno na raspolaganju je i jedna od sedam ljubavnih soba za sastanak sa zakonitom suprugom. Zatvor raspolaže i sa 22 hektara obradivog zemljišta, 17 plastenika, 7.000 koka nosiljki, 3.000 pilića, a tove i stoku.

Radili ili ne, svi su zatvorenici u 22 sata u svojim krevetima. Zaključani. Gotovo svaki kutak zatvora pokriven je video kamerama. Svuda su rešetke i bodljikava žica.

- Velili su nam problem zlostavljanja među zatvorenicima. Česte su tučee i reketarenja.  Najčešće se sukobljavaju na šetalištu, hodnicima, ali i po sobama. Uglavnom, oni slabiji žrtve su zatvorskih lidera ili, kako ih mi zovemo, kapitalaca dugoprugaša s kaznama od preko 20 godina zatvora - pojasnio je Expressu u jednom razgovoru Spahić.

Našli joj drogu u vagini

Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Od zatvorenika, taj portal je saznao da je osim nasilja i seksualnog nasilja, veliki problem droga. Posao s drogom u zatvoru nadležni nastoje da zaustave a droga je u zatvoru dvostruko skuplja nego na ulici.

- Pre nekoliko godina je supruga došla u posetu mužu u zatvor i labrador je doslovce pobesneo pokazujući vodiču na njeno međunožje. Nije bilo druge nego ženu da odvedemo policiji da je pretresu. Pronašli su 33 grama heroina skrivenog u vagini - jedna je od priča iz KPD Zenica.

Za seks plaćaju telefonskim karticama

Zatvorenici ne kriju da iza zatvorskih zidina osim nasilja i droge ima i homoseksualizma. Ipak, nerado o tome pričaju.

- Pušenje se plaća telefonskom karticom od 500 impulsa, što je cena od 15 konvertibilnih maraka (oko 50 kuna). Za seks se pak plaća karticom od 1000 impulsa. “Topdžije” su nadimak za one koji plaćaju za seks, dok one koji “primaju” zovemo “Šemse”, što je asocijacija na jednu lepu pevačicu. Od nas 800 zatvorenika sigurno je 200 “Šemsi” dok “topdžija” ima upola manje - pričaju zatvorenici.

- Homoseksualci svoju pohotu najčešće zadovoljavaju u kupaonicama ili po sobama. Po pravilu imaju promatrače-stražare s ugovorenim lozinkama u slučaju da naiđe zatvorski čuvar. Da nema tople vode šifra je da se prestane sa seksom u kupaonici jer dolazi straža - Sagovornik Expressa pojašnjava da osim dobrovoljnog seksa u zatvoru ima i pravog silovanja.

- Najveća osveta zatvoreniku jeste da ga obeščastiš i siluješ. Silovanje se ne događa zbog toga što silovatelj nema “Šemse”, nego je ono poruka, osveta zbog cinkanja ili pak naredba izvana da bude lojalan - otkriva mračne tajne zatvorskoga života sagovornik hrvatskog portala.

VIDEO: Dva Srbina u rumunskom zatvoru zbog učešća u međunarodnom švercu narkotika

(Telegraf.rs/Express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • acko

    29. april 2019 | 17:37

    ..ko'izdrži dvanes godina u kp domu zenica taj je pravi hadžija..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA