≫ 

Austrija ipak dozvolila komemoraciju u Blajburgu: Ustaški skup će se održati po planu!

Vlasti su najavile da će biti preduzete se mere da se osigura bezbednost građana i učesnika ovog skupa

  • 12

Komemoracija u Blajburgu može da se održi, odlučili su okrug Felkermarkt i austrijska policija, kazao je za Večernji list Rainer Dionisio iz koruške policije.

Odluku su doneli nakon pravnog savetovanja i evaluacije događaja zakazanog za 18. maja koje im je 25. marta prijavio Blajburški počasni vod, piše u utorak Večernji list.

- Okrug Felkermarkt, u čijem je sklopu i koruška policija, nadležno su telo za odluku o skupu u Blajburgu. Ranijih godina takva odluka nije bila potrebna jer je skup bio pod patronatom Katoličke crkve u Austriji što više nije slučaj.

Evaluacija je bila potrebna jer planirana komemoracija Blajburškog voda ove godine više ne spada u verski događaj, pa se na nju sada primjenjuje Zakon o javnom okupljanju, kažu u zaključku procene bezbednosti skupa okrug Felkermarkt i koruška policija.

Foto: index.hr

U analizi i proceni posebno su se držali Evropske konvencije o ljudskim pravima i ličnim slobodama i njenog članka 11 o slobodi okupljanja, čiji drugi paragraf kaže kako se "ne mogu postavljati nikakva ograničenja ostvarivanju prava okupljanja, osim onih koja su propisana zakonom i koja su u demokratskom društvu nužna radi interesa državne bezbednosti ili javnog reda i mira, radi sprečavanja nereda ili zločina, radi zaštite zdravlja ili morala ili radi zaštite prava i sloboda drugih.

Ovaj članak ne zabranjuje da se nameću zakonska ograničenja u ostvarivanju tih prava pripadnicima oružanih snaga, policije ili državne uprave", navodi dnevnik.

Foto: Profimedia/AFP

U svetlu evaluacije Konvencije i drugih zakona, okupljanje se ne zabranjuje, dodaju u zaključku te ističu kako će, kao i ranijih godina, preduzeti sve mere da osiguraju bezbednost lokalnih građana i učesnika manifestacije, ističe Večernji list, podsećajući da su već prijavljena četiri protesta rotiv komemoracije u Blajburgu.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar K.

    30. april 2019 | 12:32

    Izgleda da smo u onom ratu bili na pogresnoj strani.Rumunija ,Bugarska i ostale zemlje saradnice sila osovine primljene u E.U.Nas odbacuju a ustasama dozvoljavaju komemoraciju.Ne zelim da budem deo takve evrope

  • M

    30. april 2019 | 12:19

    Sta bi drugo odlucili, i jedni i drugi su isto

  • Tesla

    30. april 2019 | 13:01

    Krv nije voda,sta ocekivati od fasista nego da podrze ustastvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA