27 godina od napada u Dobrovoljačkoj ulici: "Osmišljeni zločin nad pripadnicima JNA, za koji niko nije odgovarao"

Linta zove na ponovno otvaranje istrage

  • 11

Predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta izjavio je danas da se pre 27 godina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu desio osmišljen ratni zločin nad pripadnicima JNA.

Linta podseća da su muslimanske paravojne formacije izvršile 2. i 3. maja 1992. godine napade na Dom JNA i kolonu JNA koja se, u skladu sa dogovorom, mirno povlačila iz Sarajeva.

- Tokom mučkog i brutalnog napada na kolonu stradali su nevini vojnici JNA iako su imali čvrsto obećanje da im se ništa neće desiti. Za ovaj stravični zločin nije odgovarao niko od visokih političkih, vojnih i policijskih funkcionera tadašnje BiH iako postoje brojni materijalni dokazi - navodi Linta u pisanoj izjavi.

Printskrin: Youtube/RTS Sajt - Zvanični kanal

To je, kaže, jedan u nizu primera da pravosudne insitucije BiH ne poštuju načela nepristrasnosti, nezavisnosti i profesionalizma već su u funkciji opravdavanja lažne i besmislne priče da su Srbi agresori, a Bošnjaci žrtve.

Linta je pozvao srpsko Tužilaštvo za ratne zločine da ponovo otvori istragu i podigne optužnice protiv nalogodavaca i izvršioca zločina u Dobrovoljačkoj ulici, jer, bez kažnjavanja odgovornih za ovaj, kao i za brojne druge ratne zločine nad Srbima, nije moguće govoriti o dobrosuđedskim odnosima između Srbije i BiH i uspostavljanju poverenja između Srba i Bošnjaka.

On dodaje da značajnu ulogu u amnestiranju zločina koje su počinile muslimanske paravojne formacije ima i Haški tribunal koji je 2003. godine odbacio slučaj "Dobrovoljačka", jer je, kaže, netačno ocenio da je kolona JNA bila legitiman vojni cilj.

- Haški tribunal nije uzeo u obzir ključnu stvar da je postignut dogovor Komande JNA, predsednika tadašnje BiH Alije Izetbegovića, tzv. Teritorijalne odbrane BiH i predstavnika međunarodne zajednice o njihovom mirnom izlasku iz grada - naveo je Linta.

Pogledajte video: Pojavio se snimak napada pripadnika ROSU na Srbe u opštini Štrpce

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aki

    3. maj 2019 | 16:30

    Postoji snimak generala Kukanjca koji tvrdi drugacije. Snimak je sakrivan godinama I u njemu se iznose imena zrtava I broj.

  • Srbadija

    3. maj 2019 | 14:35

    Salko gde si sada da komentarišeš i zahtevaš pravdu za ovaj gnusni čin vašeg naroda?

  • Ološ je to bio i ostao

    3. maj 2019 | 20:49

    Genocidne mutacije koje su od satanista dobile državnost su izvršili genocid nad Srbima! U Srebrenici nikada nije bio genocid samo sekta satanistkinja žene u crnom kao sprovode političke pefromanse kao maskote I pr zlocinaca svojih mentora! Čak kažu da je i Čeda tamo zra zasluge protiv Srbije dobio gratis grobno mesto ma da je za njega prirodno stanište pseticka jama jer je smrad u dusi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA