Kolinda poručila Hrvatima: Nemojte da vas isprovociraju, Vukovar je uvek bio hrvatski, hvala svima koji su ga branili

Danas se obeležava Dan grada Vukovara, tim povodom tamo su i predsednica i premijer Hrvatske

U Hrvatskom domu u Vukovaru povodom Dana grada održana je svečana sednica Gradskog veća na kojoj su govorili predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović kao i predsednik Vlade Andrej Plenković.

- Vukovar je simbol Hrvatske slobode, čuvar je našeg identiteta, on je grad s kojim žive svi oni u drugim delovima Hrvatske, Hrvati van domovine u svakom trenutku, ne samo na Dan sećanja. To nas motiviše da damo svoj doprinos da život u ovom gradu bude još bolji nego što je bio pre - rekao je premijer.

Kako je dodao, razaranje, agresija, okupacija, mrtvi, ranjeni, nestali, ostaće uvek u sećanju svih Vukovaraca.

Predsednica Hrvatske zahvalila je svima kao i predsedniku Vlade na svim projektima koji se rade u Vukovaru.

- U Vukovar moramo da dolazimo cele godine, ne samo 18. novembra, već moramo da razmišljamo o Vukovaru svakim danom svog života. Vukovar nije bio samo žrtva, nije bio samo Grad Heroj, Vukovar je i simbol razvoja naše drage Hrvatske. Najvažnija, ali i nažalost najtužnija istorija naše domovine ispisana je upravo ovde i upisana u dušu svih nas, a posebno tvojih građana, dragi Vukovare. Hvala svima koji su branili Vukovar - rekla je predsednica.

Foto: Tanjug/AP

Podsetila je na "trenutke u podrumima" i navela da su to bili trenuci narodnog zajedništva.

- To su trenuci kad smo osetili da smo ljudi, da smo Hrvati, da smo hrvatski građani i da više od svega želimo da odbranimo taj grad i onda su došli trenuci nemira, trenuci kad smo se bojali šta će biti sa onima koji su preživeli, došli su trenuci kada smo shvatili da ima toliko nestalih koje i danas tražimo - navela je ona.

Dodala je da zna da su mnogi razočarani jer nestali nisu nađeni.

- Susrećem žene koje moraju da gledaju u lice svoje silovatelje koji nikada nisu stali pred lice pravde, susrećem branitelje, porodice čiji su najdraži nestali, poginuli, umrli, a da nikada počinitelji tih zločina nisu videli lice pravde. Nemojte posustati, nemojte se isprovocirati jer Vukovar je bio i ostaće uvek hrvatski zahvaljujući vama. Hvala vam na tome - poručila je predsednica.

(Telegraf.rs/Večernji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ds

    3. maj 2019 | 17:27

    Cuj "grad simbol razvoja" , a grad se nije promenio nimalo zadnjih 30 godina. Klasicno sijanje mrznje,podela i dobijanje poena od raznoraznih desnicara hdz-a.

  • ich

    3. maj 2019 | 17:29

    pa cemu vise?oni su zlo od najveceg zla.imam obitelj u hr.ali tamo mi se neide jer znam da te gadostiniti mogu slusati niti gledati.daleko vam lijepa vasa a jos dalje ova takozvana nasa

  • CVETIC

    3. maj 2019 | 17:14

    JADNA SI TI ZENO NEZNAS NI STA PRICAS CIM SE PAMETNAN STIDI TIM SE LUD PONOSI.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA