Dok je spavala, Milkici vetar oduvao zid kuće: Ona i njen bolesni sin su se našli u ruševinama

Majka i njen sin žive veoma teško i imaju mala primanja, a sada je opština obećala da će im pomoći

  • 1

"Bilo je jedan sat iza ponoći u nedelju kad me probudio strašan prasak. U prvi tren nisam znala o čemu se radi i gotovo sam se na smrt preplašila", priča Milkica Špoljarić (65) iz Velike Pisanice kraj Bjelovara. Nju je te, umalo kobne noći, iz kreveta doslovno izbacilo rušenje zida njezine dotrajale kuće. Milkica je prebolela dva moždana udara i boluje od epilepsije. Živi sa 47-godišnjim sinom Željkom, koji boluje od karcinoma.

- Znala sam da je naša kuća trošna, ali nikad nisam pomislila da bi mogla da se uruši. Srećom krevet se nalazio na suprotnoj strani od spoljnjeg zida koji se srušio - priča sporim glasom Milkica za 24sata.hr, još uvek pod šokom zbog ovog događaja.

U prvi tren je, kako kaže, pomislila da se srušio deo zida, a ne ceo spoljni zid koji se rasuo do ograde sa komšinicom Jasenkom Kadoić, koja jedina vodi računa o njih dvoje u sklopu EU projekta "Zaželi". Ona je i obavestila medije o njihovoj tragediji, jer porodica Špoljarić nema ni telefonski priključak.

Retko ko im zalazi osim poštara koji svaki mesec Milkici nosi po 420 kuna (57 evra), dok Željko prima nešto ispod 900 kuna (121 evro). To im je sav prihod. Zbog bolesti ne mogu ni da posade nešto u bašti. Komšinica Jasenka im je "desna" ruka jer umesto njih odlazi u prodavnicu i vozi ih prema potrebama kod lekara, a podiže im i lekove.

Starica i njen sin žive u veoma teškim uslovima Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Nemaju drugu kuću, još će jedno veče provesti u ruševinama

- Ako kiša i vetar ne prestanu teško mi je da poverujem i da će ovo od kuće ostati. Jednostavno se raspada - priča Milkica za 24sata.hr.

No ona nema kud. Pa će još jedno veće provesti u onome što joj je ostalo od doma. Dok je ova porodica govorila za 24sata.hr, kuća je izgledala kao da se može srušiti svakog trenutka. Sve vreme su im pogledi leteli prema zidovima i najčešće prema plafonu.

Život nije mazio porodicu Špoljarić. Milkica je sa suprugom do njegove smrti pre deset godina živela u naselju Lasovac koje je udaljeno 20 kilometara od Velike Pisanice. Nakon njegove smrti prodala je nekretninu u Lasovcu i doselila se u Veliku Pisanicu, gde je živeo sin Željko, a ćerka se odselila u Austriju.

Tamo živi sama sa decom i teško spaja kraj sa krajem tako da bratu i majci ne može finansijski pomoći. Željko je živeo sa ženom do pre nekih šest godina kad je preminula nakon teške bolesti.

Nakon smrti supruge, Željko se preselio kod majke i od tog trenutka žive u kući staroj više od 100 godina. Majka i sin uglavnom sede u kuhinji, koja je inače jedina prostorija koja se greje u kući. Dane provode u samoći. Gotovo niko, osim komšinice Jasenke im ne dolazi u posete.

Opština je obećala da će im pronaći novi dom Foto-Ilustracija: Foter/Flickr/Matt and Kim Rudge

Željko je hrvatski branitelj: 'Nikad nisam tražio nikakva prava'

Željko je inače hrvatski "branitelj" i ima 318 dana ratnog iskustva od kada je uzeo oružje u ruke 1991. godine. Pre više od godinu dana teško se razboleo. Dijagnoza - rak grla. Nakon prve operacije usledila je ubrzo i druga i danas više ne može da govori. Komunicira putem papira i olovke.

- Bolest uzima maha. Bio sam na nekoliko hemoterapija. Hladno mi je jer me bolest pritiska. Nikad nisam tražio nikakva prava koja mi Zakonom o hrvatskim braniteljima pripadaju, jer mi je borba za goli život na prvom mestu - napisao je Željko na komadu papira za 24sata.hr.

Fredi Pali, načelnik opštine Velika Pisanica, je rekao kako im je prioritet da nađu smeštaj za Špoljariće jer je upoznat sa situacijom, pa misli da kuća koja je u njihovom vlasništvu nije za popravljanje, jer se jedva drži.

Pojasnio je da u Pisanici ima nekoliko praznih kuća koje su u solidnom stanju i koje su, za razliku od ove u kojoj žive Špoljarići, opremljene tekućom vodom i da će razgovarati sa vlasnicima kako bi jednu iznajmili za Milkicu i njenog sina Željka, jer ih neće ostaviti na ulici.

Prema novim informacijama koje su preneli hrvatski mediji, ovoj porodici je pronađen smeštaj, pa je Milkica konačno mogla da odahne kada je provela mirnu noć u aprtmanu Šumarije Bjelovar u Babincu. Ovo je potvrdila i njena komšinica Jasenka Kadoić, koja ju je obišla.

Snimak i fotografije urušene kuće pogledajte OVDE.

(Telegraf.rs/24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA