≫ 

Završeno glasanje na predsedničkim izborima u Severnoj Makedoniji: Prema prvim rezultatima vodi Pendarovski (FOTO)

Izbori su okončani bez većih incidenata i nepravilnosti

  • 1

Na predsedničkim izborima u Severnoj Makedoniji, prema preliminarnim rezultatima na osnovu obrađenih 43,44 odsto glasova, vodi kandidat vladajuće koalicije SDSD-DUI Stevo Pendarovski sa nepunih 50.000 glasova.

Državna izborna komisija Severne Makedonije objavila je rezultate obrađenih 326.122 glasova, prema kojima je Pendarovski osvojio 181.028 glasova (55,51 odsto), dok je kandidatkinja opozicionog VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova osvojila 133.878 glasova (41,05 odsto).

Foto: Tanjug/AP

Šef izbornog štaba vladajuće albanske stranke DUI Izet Međiti je izjavio da se prema prvim preliminarnim procenama zaključuje da je oko 90.000 albanskih glasača podržalo kandidata vladajuće koalicije.

Generalni sekretar VMRO-DPMNE Igor Janušev je rekao da očekuju, kako je kazao, izvanredan rezultat Davkove.

- Ovi izbori ukazuju na novu realnost u zemlji. Sve sem pobede baca senku na izborni proces i pokreće sumnje o mogućem izbornom inžinjeringu - rekao je Janušev, prenela je MIA.

Foto: Tanjug/AP

U drugom krugu prvih predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji izlaznost je bila 44,5 odsto birača čime je pređen neophodni cenzus od 40 odsto.

Foto: Tanjug/AP

Izbori su okončani bez većih incidenata i nepravilnosti.

Foto: Tanjug/AP

I VLAST I OPOZICIJA OČEKUJU POBEDU

Predsednički kandidat vladajuće koalicije SDSM-DUI Stevo Pendarovski rekao je da očekuje ubedljiviju pobedu u drugom krugu, jer, kako je kazao, nada se da su građani koji su u prvom krugu glasali za kandidata albanske opozicije Blerima Reku i oni koji nisu izašli, glasali za koncept za koji se on zalaže, prenosi portal Plusinfo.

Foto: Tanjug/AP

Kandidatkinja opozicionog VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova takođe očekuje pobedu u drugom krugu izbora, te smatra da je uspela da inspiriše građane koji su imali nedoumicu da li da glasaju ili ne.

- Dan je počeo kao zima, to je politička zima u Makedoniji, ali mislim da će se završiti suncem - poručila je Siljanovska.

Foto: Tanjug/AP

Lider opozicionog VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski je rekao da će i pored, kako kaže, svih zloupotreba i pritisaka, VMRO-DPMNE i Gordana Siljanovska Davkova pobediti.

Foto: Tanjug/AP

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekao je da je najvažno što je postignut cenzus i nada se da će nakon izbora država nastaviti da se kreće napred, kako je kazao, rame uz rame sa savremenim i razvijenim zapadnim svetom.

Foto: Tanjug/AP

Prema najnovijim podacima Državne izborne komisije Severne Makedonije, do 18.30 sati glasala su 795.577 birača ili 44,5 odsto.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дејан Младеновић

    6. maj 2019 | 01:53

    Већ више од годину дана бугари и шиптари преговарају како поделити између себе северну македонију

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA