Papa o proglašenju Stepinca za sveca: Istina nije jasna, tražio sam pomoć srpskog partijarha

On je rekao kako je Stepinac bio duševan čovek, ali u određenom trenutku u procesu kanonizacije postoje nejasne tačke

  • 16

Papa Franja je, povodom proglašenja svecem Alojzija Stepinca, izjavio da ne zna čemu bi služilo proglašenje za sveca, ako istina tu nije jasna.

On je to rekao u avionu novinaru HRT-a, na povratku iz posete Bugarskoj i Severnoj Makedoniji.

- Stepinac je bio duševan čovek, zato ga je Crkva proglasila blaženim. Ali u određenom trenutku u procesu kanonizacije postoje nejasne tačke, istorijske tačke. Molio sam se, promišljao sam to, tražio sam savete i video da treba da zatražim pomoć srpskog partijarha Irineja. On je velik patrijarh.

Irinej je pomogao, napravili smo zajedničku istorijsku komisiju i sarađivali smo. I Irineju i meni jedini je interes istina. I da ne pogrešimo. Čemu bi služilo proglašenje sveca ako tu istina nije jasna? Nikome to ne bi služilo - rekao je papa Franja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deran

    8. maj 2019 | 11:16

    Jovan Pavle II je bio zlo od coveka i pape jer je satanizovao jedan narod bez dokaza,pozivao na genocid,etnicko ciscenje sa vekovnog ognjista i pozivao na ubijanje Srba po Dalmaciji,BiH,Hrvatskoj i celom svetu. Papa Pije je isti bio a Stepinac njegov ucenik covek koji zbog licnog interesa izda,ubije drugog coveka ne sme biti blazen a jos manje svetac.

  • ortodox RS

    8. maj 2019 | 11:07

    Da bio je dusevan Srbima je dusu cupao zlikovac pokvareni.

  • Vera

    8. maj 2019 | 12:10

    On je naprosto izjavio da mu je "Patrijarh pomogao da zajedno naprave Komisiju za Stepinca" a u kojoj na kraju nije bilo baš nikakvih dokaza protiv njega... Pa to znači da će na kraju i Patrijarh biti kriv kad ga proglase svetim?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA