≫ 

Sve o Elfeti Veseli, ženi monstrumu koja je mučki ubila malog Slobodana (12) i dobila bednu kaznu

Ona je danas, 8. maja, proglašena krivom

  • 23

Elfeta Veseli danas je u Sudu BiH osuđena samo na 10 godina zatvora za svirepo ubistvo dečaka Slobodana Stojanovića (12) 1992. godine kod Zvornika. Prema optužnici, ona je na najsvirepiji način ubila dečaka tako što mu je, dok je bio na biciklu, prišla s leđa i zaklala ga nožem.

Sudsko veće je Elfetu Veseli proglasilo krivom što je kao pripadnik Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, takozvane Armije BiH u drugoj polovini jula ili prvoj polovini avgusta 1992. godine iz neposredne blizine ispalila metak u dečakovu glavu i na taj način ga usmrtila.

Slobodan Stojanović Dečak se vratio po psa kojeg je neizmerno voleo Foto: Lična arhiva

Tužilaštvo BiH teretilo je Veselijevu, inače Albanku s Kosova, da je kao pripadnik Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, takozvane Armije BiH u drugoj polovini jula ili prvoj polovini avgusta 1992. godine ubila dečaka Slobodana Stojanovića (12) u naselju Bajrići-Novo Selo na području Kamenice.

Dečak se u selo vratio kako bi uzeo svog psa, koga je neizmerno voleo. Sa porodicom je izbegao na srpsku teritoriju kod kumova, ali tu nije bilo puno njegovih vršnjaka. Zato se vratio kod svog prijatelja, gde je proveo četiri dana, a onda je došla muslimanska vojska iz Novog Sela i odvela ga pod izgovorom da će ga vratiti, ali se, nažalost, živ nije vratio.

ROĐENA NA KOSOVU, POSTALA ORIĆEVA SLEDBENICA

Elfeta Veseli, zvana Hosovka, rođena je 1960. godine u Uroševcu na Kosovu, odakle se s porodicom preselila u Bosnu, u Donju Kamenicu. Tu je živela s ocem Rahmanom, šumarem.

Elfeta Veseli Monstrum koji je preklao dete Printskrin: Youtube/ RTRS Vijesti

Tokom rata u BiH, prema podacima Centra za istraživanje ratnih zločina, pridružila se jedinicama Nasera Orića i prema nekim navodima postala verni „alahov ratnik“, dobro obučen, te je učestvovala u diverzantskim akcijama muslimanskih snaga na području Podrinja.

Nakon rata, otišla je u Švajcarsku kod brata Muhameda Veselija. Tužilaštvo BiH uputilo je putem Ministarstva pravde u novembru 2015. godine zahtev institucijama Švajcarske za njeno izručenje, kao osumnjičene za krivično delo ratni zločin protiv srpskog civilnog stanovništva. Veseli, koja se godinama skrivala, švajcarske vlasti isporučile su Bosni i Hercegovini u martu 2017. godine.

"VIDEO SAM JE DA KOLJE DEČAKA"

Prema priči učesnika tih dešavanja iz juna i jula 1992. godine u selu Donja Kamenica, gde je u zasoku Sjenokos živeo dečak Slobodan sa sestrom, majkom i ocem, bilo je nekoliko pokušaja pregovora da se dečak razmeni i tako spase. Nažalost, pronađen je u masovnoj grobnici sa drugim vojnicima, otprilike, šumskim putem, oko 15 kilometara od mesta gde je živeo sa roditeljima.

Spomenik Slobodan Stojanović Maleni Slobodan bio je zarobljenik Printskrin: Youtube/Ivana Petrovic

Zaštićeni svedok Tužilaštva BiH “S-1” rekao je da je video stravičnu scenu kada je Elfeta Veseli nožem presekla vrat Slobodanu Stojanoviću, ali da nije video kada je ispalila jedan ili dva hica iz pištolja koji mu je prislonila na glavu.

– Sa udaljenosti od nekih osam metara, vidio sam kako Elfeta drži dete za glavu, uzima nož i govori: “Ako sam ja balinkura, on je četnik”, nakon čega mu povlači nož ispod brade. Ispod vrata je tekla krv, a ja sam okrenuo glavu i čuo krkljanje. Ona ga je odgurnula, a kada je pao još je davao znake života. Neko je tada rekao da je “gotov” – ispričao je “S-1” tokom suđenja.

"JESAM GA UBILA, HOĆU, I ONI SU MENI UBILI BRATA I OCA"

U junu 2017. Sud BiH je potvrdio optužnicu protiv Sakiba Halilovića i Elfete Veseli zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u leto 1992. godine u Zvorniku. Tada je navedeno da je Halilović, kao nekadašnji komandant Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, Oružanih snaga BiH, i Veseli, kao bivša pripadnica tog voda, optuženi su da su počinili zločin nad maloletnom žrtvom srpske nacionalnosti.

Bosna , rat, rat u bosni, Rat u Bosni Foto: Tanjug/AP/Darko Bandic

Prema optužnici, neutvrđenog dana u drugoj polovini jula ili prvoj polovini avgusta 1992. godine u naselju Bajrići – Novo Selo Veseli je ubila dečaka (12) srpske nacionalnosti, a optuženi Halilović je propustio da preduzme nužne i razumne mere da počinilac krivičnog dela bude kažnjen. Suđenje im je počelo u leto iste godine.

U februaru ove godine, svedok Tužilaštva BiH u sudnici je rekao da mu je Elfeta Veseli potvrdila priče koje je ranije čuo kako je ubila dečaka.

Mustafa Tučić je naveo da je sredinom oktobra 1992. godine otišao u Tuzlu, te da je čuo priče da je dečak ubijen u Bajrićima i da je to uradila Veseli. Svedok je rekao da je sreo Veseli i pitao je jesu li istinite priče.

- Ona je ućutala i stala. "I oni su meni ubili oca i brata. Ja sam izbezumljena”, rekao je Tučić.

Srebrenica, rat u Bosni Rat u Bosni ostavio je sve strane u teškim gubicima Foto: Profimedia/AFP

Nakon što mu je Tužilaštvo predočilo zapisnik u kojem je izjavio da je upitao Veseli je li ubila dečaka kao što se priča, na šta je ona odgovorila sa: “Jesam, hoću, i oni su meni ubili brata i oca” - svedok je odgovorio “da je to to”.

"GLEDAO ME JE KRUPINIM OČIMA I TRESAO SE"

Drugi svedok potvrdio da je u julu 1992. u Bajrićima bio dečak Slobodan, za kojeg je čuo da je doveden iz Kamenice, te je pojasnio da je bio blizak s njim.

Fahrudin Demirović Gumeni se prisetio da ga je jedne prilike vidio u ćošku, skinutog golog i da su svi galamili na njega jer je pokušao pobeći kad su ga kupali. Te prilike, kako je istakao, Veseli nije bila prisutna. Svedok je naglasio da mu je pokušao pomoći i uspeo smiriti galamu. Naredno jutro Demirović je krenuo na teren.

Muslimaski vojnici, armija BiH, rat Bosna i Hercegovina, vojska Armija BiH Foto: Profimedia/Corbis

-Vratim se da vidim malog Slobodana. Vidim sedi s ručicama… Gleda i trese se. Gleda me krupnim očicama - rekao je svedok, dodavši da je dečaku pokušao objasniti da će ga verovatno razmeniti.

Demirović je istakao da mu je, prolazeći pored kuće u kojoj je inače boravio Halilović, jedan vojnik kazao da “većaju” šta će biti s dečakom. Svedok je naglasio da ne zna ko je bio u kući.

Po povratku s terena, svedok je istakao da je čuo da je Slobodan ubijen i da su to učinili “oni koji su otišli sa Kibetom”. Naveo je kako je posle čuo priče da su “Sakib i Remiza doneli odluku da se dete ubije”, kao i da su druge osobe umešane u ovaj događaj.

Elfeti Veseli je u kaznu uračunato i vreme provedeno u pritvoru od 24. marta 2017. godine, kao i vreme provedeno u ekstradicionom pritvoru u Švajcarskoj. Mera pritvora danas joj je produžena za još devet meseci.

(Telegraf.rs/Srpska info)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    8. maj 2019 | 23:33

    Milorad Dodik da sastavi pravni tim i da se ulozi zalba da umesto 10 godina bude kazna najmanje 40 godina i da odsluzi celu 40 godina zatvorsku kaznu u Republici Srpskoj !

  • Gevera

    8. maj 2019 | 23:56

    Gorece u paklu....izgoreli da Bog da svi zlikovci koji dete povrediti mogu...puj puj

  • Wien

    9. maj 2019 | 08:44

    Да ли је сада свима јасно зашто је ђенерал Младић херој....????...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA