≫ 

Mandić i Knežević proglašeni krivim u slučaju "Državni udar": Osuđeni na po pet godina zatvora

Svi koji su obuhvaćeni optužnicom proglašeni su krivima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora

  • 22

Podgorički Viši sud proglasio je krivim lidere Demokratskog fronta (DF) Andriju Mandića i Milana Kneževića u slučaju poznatom kao "Državni udar", prenose Vijesti.me. Oni su osuđeni na po pet godina zatvora.

Sudija Suzana Mugoša kazala je da su svi koji su obuhvaćeni optužnicom krivi za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora.

Vozač Demokratskog fronta Mihailo Čađenović osuđen je na godinu i šest meseci zatvora.

Eduar Šišmakov osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina za krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju, a Vladimir Popov na jedinstvenu kaznu zatvora od 12 godina za ista krivična djela.

Optuženi Bratislav Dikić osuđen je na jedinstvenu kaznu od osam godina za krivična dela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije, a Pedrag Bogićević za ista krivična dela osuđen je sedam godina.

Bratislav Dikić Dikić osuđen na osam godina zatvora Foto: Tanjug/AP

Nemanja Ristić osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam godina za krivična dela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije, Srboljub Đorđević i Milan Dušić na po godinu i po zatvora, Branka Milić na tri godine zatvora, Dragan Maksić na godinu i devet meseci zatvora. Kristina Hristić osuđena je na uslovnu kaznu zatvora.

Grupa ruskih i srpskih državljana, zajedno sa liderima DF, teretila se da je uoči izbora planirala hapšenje ili likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića i nasilnu smenu vlasti, a sve da bi sprečili da Crna Gora uđe u NATO.

Kao organizatori označeni su Šišmakov i Popov, za koje tužilaštvo tvrdi da su agenti ruske obaveštajne službe i kojima je suđeno u odsustvu. Za razliku od Rusa, opozicionari se nisu teretili za terorizam, već za kriminalno organizovanje.

Specijalni tužilac Saša Čađenović, na kraju iznošenja završnih reči, 28. marta, zatražio je da se Šišmakov i Popov kazne maksimalnom kaznom zatvora.

On je za Kneževića predložio blažu, a za Mandića i Čađenovića strože kazne.

Advokati optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora zatražili su oslobađajuće presuda za svoje branjenike.

Oni su kazali da su materijalni dokazi suprotni sa izjavom svedoka saradnika Saše Sinđelića.

(Telegraf.rs/Tanjug/Vijesti.me/N1)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anja

    9. maj 2019 | 09:55

    Milo Djukanovic je zlo koje opstaje zahvaljujuci Amerinkancima koji su najveci ratni zloncici u svetu.

  • Podgorica

    9. maj 2019 | 10:15

    Toliko su zla posijali DPS- i manjine, da se ovo bez nekog rata ne moze zavrsit, izgleda.

  • Prtar

    9. maj 2019 | 13:24

    Bas na dan pobjede nad fasizmom! Ovo od danas je znak da fasizam nije pobijedjen u CG. Mnogo su veliku cijenu platili nasi djedovi za slobodu i pobjedu nad fasizmom, medjutim to zlo sjeme je naslo utociste u vlastodrscima CG. Pravda i SLOBODA za Srbe u CG!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA