≫ 

Da li je Slovenija obećana zemlja? Ova statistika će vam puno reći, možda vas i odvede tamo?!

Broj start-ap kompanija je udvostručen, procvetale su čak i kulturne institucije, produžen je životni vek...

  • 12

Da li je Slovenija zaista najbolja zemlja za život naših gastarbajtera? Nekako, još od doba Juge je "naša", razumemo se, dobro se poznajemo, a standard samo raste i raste...

Ovo poređenje nekih osnovnih razvojnih parametara pokazuje da je Slovenija i te kako profitirala od ulaska u EU.

Pa, ako vas ova statistika ubedi da počnete da razmisljate o životu u Sloveniji, teško je dati bilo kakav argument protiv: Za petnaest godina, koliko je članica EU, u njoj je sve poraslo, osim jedne stvari - procenta nezaposlenih.

Slovenija Foto: I feel Slovenia

I dok je bila samo jugoslovenska republika, Slovenija je važila za najrazvijeniju, a onda se prva i otcepila, pa započela svoj evropski put i prva od eks-ju republika i ušla u Uniju.

Sada, kada je prošla tranziciju, postala je pravi raj.

Stanovništvo se neznatno povećalo, pa sada Slovenija ima nešto preko 2 miliona stanovnika. Naravno, verovatno su u pitanju doseljenici, gastarbajteri.

U međuvremenu, porastao je i životni vek, pa muškarci žive u proseku četiri i po godine duže, a žene dve i po.

Broj start-ap kompanija je udvostručen, a procvetale su čak i kulturne institucije, koje imaju za 10.000 više događaja i znatno veću posetu (4,4 miliona naspram 2,7).

Opala je samo stopa nezaposlenosti i to sa 6,3 na 5,1 posto.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    11. maj 2019 | 13:54

    Živela sam tamo 4 godine pre nego što sam otišla za Italiju,radila sam kao lekar pedijatar. Jeste lep život u Sloveniji, sve se zna, država je uređena i sigurno nekih 40 godina ispred Srbije. Plata mi je bila super, a meni je život bio skroz u redu,jer odlično govorim jezik,pa samim tim te više poštuju. ALI sve nas koji imamo prezime na “ić”, tzv . “mehki ć” bolesno mrze. Mogu reći da sam možda jedina kojoj je bilo lepo u Slo od svih ljudi sa Balkana sa kojima sam govorila. Prema meni su bili korektni,ali su mnogo cenili što jezik dobro govorim. Čim imaju kontakt sa našima koji natucaju slovenački(a takvih je 95%) odmah pokažu tu neku mržnju i nepoštovanje. Jednom sam imala neku manju neprijatnost, poslala im advokata i poplašili se kao zečevi i od tada rade kako treba,jer se boje,takav su narod. Ako im zube ne pokažeš satraše te samo zbog tog mehkog ć. Ali bez brige, za Italijane i Austrijce smo oni i mi isto, a to Slovence najviše boli, što ih stavljaju u istu vreću sa nama ostalima iz Jugoslavije.

  • Poaro

    11. maj 2019 | 13:15

    Njihovi otišli u svet, a balkanci ih služe.

  • Sveto

    11. maj 2019 | 13:07

    Hvala- ne za srbe

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA