≫ 

Kako je podivljala reka za 20 minuta poplavila kuće: Bujice nemilosrdno lome naselja na Balkanu, preti ciklon iz Italije (VIDEO)

U Prijedoru je trenutno teška situacija, a meštani se bore sa vodom u kućama

  • 6

Bujične vode stvorile su probleme u više naselja u Bosni i Hercegovini. Nakon ciklona u Italiji i obilnih padavina u Hrvatskoj je porastao nivo reka.

BOSNA I HERCEGOVINA

U lokalnom centru za obaveštavanje rečeno je Srni da su jake padavine izazvale bujicu i u naseljima Vidorija i Tunjica u Novom Gradu, ali da zasad nema dojava da je voda ušla u stambene objekte.

U Petkovcu, na magistralnom putu Novi Grad-Prijedor, usporen je saobraćaj zbog nakupljene vode na kolovozu i grane koje je nanela bujica.

Jaka kiša u Novom Gradu pada od popodnevnih časova.

Ulicama je gotovo nemoguće proći.

REKA PODIVLJALA ZA 20 MINUTA

Reka Puharska popodne je izlila u naselju Urije, a voda je ušla u unutrašnjost nekoliko kuća u ovom prijedorskom mestu.

Redakciji Srpskainfo obratili su se uplašeni meštani koji tvrde da je za dvadesetak minuta ova reka ugrozila njihova domaćinstva.

- Oko 17 sati i 40 minuta Puharska je počela naglo da raste, a već u 18:05 izlila je iz svoga korita. U nekoliko kuća voda je ušla, dok je veliki broj domaćinstva ugrožen. Problem je što ima mnogo otpada i šiblja u reci, ali i renoviran je most u Unskoj ulici pa je sužen prolaz zbog čega voda lakše izliva - rekao je meštanin ovog naselja.

HRVATSKA

Sa produbljavanjem ciklona u severnoj Italiji u subotu bujala voda, pritom je lokalno pala obilna kiša, navode istarski mediji.

U Ripendi Vicani zabeleženo je i 45 milimetara kiše do 17 sati, a oko 40 milimetara palo je i u Kazakapama, Pazinu, Casa Rossa...

Velike količine kiše u kraćem vremenskom roku uz već zasićeno tlo vodom, uzrokovale su naglo bujanje istarskih reka. Nabujala je Mirna koja je prema izveštajima s terena lokalno izašla iz korita. Značajno je porastao i vodostaj Pazinčice, piše Istra met.

Jak olujni vetar iščupao je veliko drvo na Luščiću u Karlovcu, koje je palo na pakriani automobil.

U SRBIJI PROVALA OBLAKA NAREDNIH 6 DANA

Republički hidrometeorološki zavod objavio je upozorenje o obilnim padavinama od večeras. Formiran je operativni čim koji čine predstavnici Sektora za vanredne situacije, "Srbijavoda", vojske i policije, dok je stepen pripravnosti podignut na najviši nivo i uvedeno je 24-časovno dežurstvo.

Direktor Srbijavoda, Goran Puzović rekao je da bi moglo da dođe do porasta nivoa reka na slivu Kolubare, Jadra, Lugomira, Resave, Lepenice i u donjim delovima slivova Južne i Zapadne Morave.

VIDEO: Sta je ostalo od Umčara posle katastrofalnih poplava od prošle godine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Срб

    13. maj 2019 | 08:33

    Како то циклон из италије не поплави ништа ни у италији ни у хрватској него баш у Републици Српској и вечерас прети Србији Исти сценарио као 2014 И не пишите у бих јер Приједор је Република Српска у федерацији неће ништа бити јер харп и електомагнетни таласи знају где треба да направе катастрофу Навежбани су они добро

  • Zs

    13. maj 2019 | 09:02

    Molim ti se boze ne opet.😢 Ne opet. Jadni ljudi.

  • Mica

    13. maj 2019 | 05:32

    Bože Gospode...pa zar opet...jadan narod...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA