Kristina i Valentina više nisu sijamske bliznakinje: Prvi put razdvojene bebe povezane trbušnim organima

To je drugi slučaj u svetu da su blizanci spojeni i jetrom i crevima, ali su u ovom slučaju preživele obe devojčice

  • 3

Za dva dana Valentina i Kristina, dve predivne, umiljate i vesele bebe imaće četiri meseca. I ne bi tu bilo ništa neobično da te prevremeno rođene bebe sredinom januar nisu zapravo bile sijamske bliznakinje. Od tada, puno im toga nije išlo u prilog, ali uspele su, piše Jutarnji.hr.

Danas živahne bebe usrećuju roditelje, ali i celu bolnicu "Rebro" u Zagrebu, jer mnogi se ne mogu načuditi "čudu" koje je u njihovom slučaju uspela da učini medicina. Naime, rođene su sa spojenim donjim delom grudnog koša, ali zajednička su im bila jetra i creva. Pet nedelja nakon rođenja, u 15-satnoj operaciji u kojoj je učestvovalo čak 14 lelara i gotovo isto toliko drugog medicinskog osoblja, Valentina i Kristina samo su bliznakinje, ne više sijamske. Svaka je u svom krevecu, pa čak i u svojoj sobi na zagrebačkom "Rebru".

Plaču kad su gladne ili im nešto treba, a u samo dva meseca od operacije udvostručile su svoju težinu i sjajno napreduju.

Načelnica Zavoda za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu Ruža Grizelj rekla je da je problem predstavljalo i to što su bebe bile prerano rođene.

Prema njenim rečima, to je drugi slučaj u svetu da su blizanci spojeni i jetrom i crevima, s tim što su u ovom slučaju preživele obe devojčice.

twin sisters - bebe, bliznakinje, porodiliste,

To je drugi slučaj u svetu da su blizanci spojeni i jetrom i crevima, Foto-ilustracija: pixabay.com

- Uz to što su bebe bile spojene problem je bio i to što su rođene prerano, ali i činjenica da su imale neizbalansiranu cirkulaciju. Zbog toga je jedna bliznakinja bila hipertenzivna (visok pritisak), a druga, hipotenzivna, nije mogla da mokri. Druga je beba mokrila višestruko previše i srce joj je bilo preopterećeno - objasnila je dr Grizelj i dodala da su to samo neki od problema koje su bliznakinje imale nakon rođenja.

16 ODSTO BLIZANACA SPOJENO CREVIMA

Naglasila je i da je takav slučaj vrlo retko opisan u literaturi. Naime, zabeleženo je samo 16 posto blizanaca koji su spojeni crevima, a devojčicama je bila spojena i jetra.

- Radi se o drugom slučaju u svetu da su blizanci spojeni i jetrom i crevima. U ovom prvom slučaju preživeo je samo jedan blizanac, a naše su devojčice obe žive. Radi se o blizanačkom transfuzionom sindromu koji nastaje nakon rođenja kod sijamskih blizanaca - rekla je doktorka Grizelj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA