≫ 

Sablasne slike, vanredno stanje u BiH i Hrvatskoj: Vodostaji reka prelazili 5 i 7 metara, nastavlja se potraga za dečakom nestalim u bujici (FOTO)

Vanredno stanje uvedeno je u nekoliko opština obe zemlje

  • 14

Nevreme u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj još ne jenjava. Dok se u BiH i dalje traga za malenim Ibrahimom, koji je juče pao u nabujali potok, u Hrvatskoj je jedna osoba izgubila život u podivljalom moru.

Sanski Most se našao na udaru vodene bujice koja je napravila pravi lom u tom gradu.

Poplave u Bosni i Hercegovini Sanski most Foto: Tanjug/AP

Kiša koja se pojačala juče napravila je velike probleme građanima tog grada, a na akciji spašavanja i podrške bilo je angažirano stotinjak spasilaca FUCZ-a.

Sinoć je, kako piše Avaz.ba, u tom gradu bila sablasna atmosfera.

Poplave u Bosni i Hercegovini Poplave u Bosni i Hercegovini Foto: Tanjug/AP

U Bosanskom Novom sinoć je proglašeno vanredno stanje.

Vodostaj reke Une u Novom Gradu u 21 sat iznosio je 511 centimetara, što premašuje nivo redovnih mera od poplava. Vodostaj reke Sane u ovoj opštini je prvo bio u stagnaciji, a zatim je do 22 sata porastao za dva centimetra i iznosi 544 centimetra.

Poplave u Bosni i Hercegovini Poplave u Bosni i Hercegovini Foto: Tanjug/AP

Potraga za šestogodišnjim dečakom koji je juče upao u nabujali potok u mestu Begov Han kod Žepča, biće nastavljena danas nizvodno duž korita reke Bosne.

Jučerašnja celodnevna pretraga korita nabujalog potoka, aktivnosti meštana, ali i drugih službi za spašavanje nije dala rezultate koji bi smanjili bol i tragediju koja je pogodila porodicu dečaka. Akcija potrage biće nastavljena i danas, a tokom akcije pretraživati će se obale reke Bosne nizvodno prema Žepču, kao i potraga u čamcima na vodi.

 
 
 
View this post on Instagram
Potraga za dječakom nestalim kod Žepča. #poplave #zepce #N1A post shared by N1 Bosna i Hercegovina (@n1bih) on

REKE SE POVLAČE, NEMA VIŠE KRITIČNIH TAČAKA 

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Šolak izjavio je danas da ne postoji prevelika opasnost od poplava za građane i da se reke povlače u korita.

- Kritičnih tačaka više nema, ali smo i dalje fokusirani. Može doći do urušavanja objekata usled povlačenja vode i slično, ali ključna opasnost je prošla. Građani mogu da odahnu jer je stanje na terenu puno bolje i sada idemo da uklonimo ovo što je preostalo - rekao je Šolak za Klix.

Prema njegovim rečima, hitne službe su radile celu noć, naročito u Sanskom Mostu i na području Usore, gde su izvlačili vodu iz objekata.

- Ono što je dobro jeste da se voda povlači, pre svega Sana, u Sanskom Mostu je ispod četiri metra, što znači da je nivo vode od juče opao za 40 centimetara - rekao je Šolak.

Poplave u Bosni i Hercegovini Foto: Tanjug/AP

On je dodao da postoji veliki broj takozvanih čepova gde se voda zadržava i da će to biti fokus danas i narednih dana.

Aktivnosti će biti usmerene i na ispumpavanje vode u Unsko-sanskom kantonu, Jelahu, Tešnju, Doboj-Jugu, području Srednjebosanskog kantona i slicno.

Kako se navodi, slična situacija je i u Republici Srpskoj, gde nivo Sane takođe polako opada.

U Bosanskoj Kostajnici je poplavljeno desetak domaćinstava i na snazi su i dalje vanredne mere odbrane od poplava, ali se očekuje poboljšanje stanja.

- Veliki problem predstavljaju podzemne vode koje moramo da ispumpavamo iz objekata. Za sada nema pojave klizišta ili većih odrona - rekao je Šolak.

HRVATSKA: VODOSTAJI TEK JUTROS PRESTALI DA RASTU

Vodostaji su juče celog dana rasli i u Hrvatskoj, koja je takođe pogođena poplavama, prenose hrvatski portali. Vanredna situacija proglašena je u Karlovcu i Hrvatskoj Kostajnici, gde je vodostaj Une dostigao 450 centimetara.

 
 
 
View this post on Instagram
#korana #karlovac #croatia #poplavaA post shared by Jura Krivačić (@jurakrivacic) on

Vodostaj Une u Kostajnici je u 22 sata iznosio 452 centimetra, a vodostaj Korane u Karlovcu je 798 centimetara, ali su se oba zaustavila u sredu ujutru. Ipak, vanredno stanje je i dalje na snazi. Sve službe zaštite i spašavanja u punoj su pripravnosti.

- Stanje još uvek nije kritično i nijedna kuća još nije poplavljena. Na najkritičnijim su mestima već ranije postavljene tzv. box barijere i nasipi, a pripadnici civilne zaštite i drugih službi obilaze teren i po potrebi učvršćuju nasipe. Kako bi izbacili vodu iz nekih dvorišta, pumpe su u stalnom radu. Organizovali smo dežurstva tokom cele noći, pa verujemo da nas voda neće iznenaditi - rekao je za Hinu kostajnički gradonačelnik Dalibor Bišćan u utorak veče.

VIDEO - Gradonačelnik Karlovca: Reka Kupa pravi probleme

(Telegraf.rs/Avaz/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • brko

    15. maj 2019 | 08:28

    I sam Bog nastoji da urazumi narode na Balkanu ali mi smo takvi kakvi smo Spasa nam nema

  • mima

    15. maj 2019 | 08:56

    i ja mislim da su to opemene na ponasanje naroda, ali ne vredi zlo je u ljudima

  • Xx

    15. maj 2019 | 09:38

    Izgleda samo bogataša Bog nije kaznio.Na snimku izgleda samo vila nije poplavljena

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA