Ciklon je opustošio Italiju, a doneo je velike padavine i na Balkan: Poplavljena su mesta u BiH i Hrvatskoj, Srbija izbegla opasnost (FOTO) (VIDEO)

Meteorolozi su pre nekoliko dana najavili da će anticiklonarni blok iznad Velike Britanije stići i do Italije i Balkana i doneti obilne padavine uz mogućnost lokalnih poplava

nevreme bosna poplave poplava
Foto: Tanjug/AP, Accuweather

Ciklon koji je doneo veoma hladnu vazdušnu masu sa severa, uticao je na vremenske prilike u regionu. U Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini stanje je alarmantno zbog obilnih padavina i već su se javile poplave na manjim bujičnim rekama, proglašene su vanredne situacije u pojedinim mestima u BiH, a u nekim i stanje prirodne nesreće.

Meteorolozi su pre nekoliko dana najavili da će anticiklonarni blok iznad Velike Britanije stići i do Italije i Balkana i doneti obilne padavine uz mogućnost lokalnih poplava.

Oni su objasnili da je taj tip ciklona češći u zimskom delu godine i tokom ranog proleća, kao i da je vrlo neuobičajen za maj.

Poplave u Bosni i Hercegovini

Foto: Tanjug/AP

Prema ovoj mapi koja se pojavila na Fejsbuk stranici "Prva BH zajednica lovaca na oluje", jasno se vidi putanja kretanja ovog ciklona.

On se dugo zadržao u ovom područuju, pa se sa severa države kretao prema jugu, sve do Sicilije. Potom je nevreme stiglo i do dela obale koja izlazi na Jadransko more, pa su padavine došle i do balkanskih zemalja.

Kako prenose italijanski mediji na severoistoku Italije su zabeležene i poplave. Upozorenje od poplava je posebno na stanzi u regionu Emilija-Romanja. Putevi i mostovi su bili zatvoreni, a železnički saobraćaj je bio u prekidu.

Reka Savio je probila svoju branu, a vatrogasci su evakuisali ljude iz njihovih domova, prenosi thelocal.it. U pojedinim italijanskim regionima na snazi su narandžasti i žuti meteoalarm.

NEVREME  U HRVATSKOJ

Vodostaji reka kod Karlovca danas su u opadanju, blago pada i vodostaj Une, a raste nivo Save kod Jasenovca.

U Hrvatskoj su zbog porasta vodostaja reka nakon obilnih padavina na snazi vanredne mere odbrane od poplava kod Karlovca i u Hrvatskoj Kostajnici, gde je u utorak bilo proglašena vanredna situacija.

Dvadesetak kuća poplavila je reka Mrežnica u Dugoj Resi, u Karlovačkoj županiji. Dežurne službe ispumpavale su vodu iz poplavljenih okućnica uz Koranu i Mrežnicu.

Putevi su poplavljeni na desetak lokacija, a psaobraćaj se odvija alternativnim pravcima. Ulice su delomično poplavljene i u Hrvatskoj Kostajnici.

Nakon višednevnog rasta i kratkotrajne stagnacije vodostaja reke Une kod Hrvatske Kostajnice, jutros je satima beležen pad od jednog centimetra, ali su i nadalje na snazi vanredne mjere odbrane od poplava, prenosi Hina.

Do sada još nije bilo potrebe za evakuacijom stanovnika, a nema problema ni sa snabdevanjem.

Opuštanja nema ni na drugim područjima u slivu Kupe i Save, koje su u porastu.

Sava kod Jasenovca raste za dva do četiri centimetra na sat i vodostaj je premašilo 800 centimetara, pa se očekuje proglašenje vanrednih mera obrane od poplava.

U Pokuplju, kod Starog Broda i Farkašića, pod vodom su već mnoge vikendice, a voda je preplavila i neke lokalne puteve.

Stanje bezbednosti uz izlivene karlovačke reke pod kontrolom je, vatrogasci i zaposleni u Hrvatskim vodama dežuraju uz nasipe, ispumpavaju vodu svuda gde preti da probije privremene nasipe i uđe u kuće, a zaposleni u gradskim firmama i dalje nastavljaju s punjenjem vreća peskom, jer je toekom utorka podeljeno 18.000 džakova, saošteno je danas iz karlovačkog Štaba civilne zaštite.

Iako su vodostaji reka na karlovačkom području u blagom padu, na terenu su i dalje sve službe i prate stanje te se nastavlja intenzivan rad na učvršćivanju prošle godine postavljenih boks-barijera, koje su uspešno zaštitile porodične kuće i druge objekte uz Koranu, Mrežnicu i Kupu, rekla je Hini portparolka Grada Karlovca i članica Štaba Petra Mlačak.

Dok boks-barijere uspešno izdržavaju trenutne visoke vodostaje Korane i Mrežnice, velik je posao i napor procedne i zaobalne vode uspešno evakuisati s ugroženog područja traktorskim pumpama, prenosi Tanjug.

Branjena područja u Karlovcu, Logorištu i Maloj Švarči obišao je u sridu hrvatski premijer Andrej Plenković u pratnji ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića i ministra zaštite okoline i energetike Tomislava Ćorića.

Ministar je izrazio nadu da će kiša stati do sutra i da će vodeni talas krenuti dalje "jer svaki novi centimetar vode stvara problem s obzirom da su u ovom trenutku vodostaji rekordni na više reka".

Upozorio je da bi vodeni talas iz Hrvatske Kostajnice mogao ići prema Jasenovcu pa su u idućem razdoblju poplave moguće i tamo.

Ministarstvo nauke i obrazovanja saopštilo je da je, prema podacima Ureda državne uprave te škola i njihovih osnivača, zbog poplava u Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji nastava u prekidu u dve osnovne i dve područne škole.

Neke su škole najavile mogućnost privremenog prekida nastave, zavisno od razvoju situacije, navodi se saopštenju, prenela je Aldžazira Balkans.

BiH I REPUBLIKA SRPSKA

Kako prenose mediji iz Republike Srpske, tamošnja Civilna zaštita fokusirana je na sliv Une i Sane, koje su trenutno iznad kote vanredne odbrane od poplave.

U Prijedoru je proglašeno vanredno stanje odbrane od poplava, gde je Sana, prema poslednjim merenjima, dostigla 485 centimetara, ali je u opadanju.

Kako prenosi RTRS, poplavljeno je oko 300 kuća, a najteže stanje je u naseljima Gomnejica i Tukovi.

Uprkos tome, iz Civilne zaštite poručuju da je situacija pod kontrolom i da za sada nema vesti o ugroženim životima.

"Nezavisne" javljaju da je Sava ispod kote redovne odbrane od poplave, ali sa tendencijom rasta. S druge strane, opada nivo vodostaja Bosne, Vrbasa, Usore, Spreče i Drine.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Ðaković rekao je da se nada, pošto parametri koje sada dobija Štab, govore da polako pada i Sana, da će protokom i smanjenjem njenog nivoa doći do isticanja i kritične vode koja je potapala taj prostor, prenosi Klix.

Kako se navodi, odbrambeni nasipi i vreće s peskom postavljeni su na više lokacija u naseljima Raškovac,Tukovi, Stari Grad, Vrbice i Gomjenica, za šta je od "Voda Srpske" dobijeno još 5.000 vreća koje su tokom noći punjene i odvožene na kritične lokacije.

Smiruje se situacija i u Čelincu, gde opada vodostaj Vrbanje, ali probleme stvara reka Jošavka koja se i dalje nalazi na delu magistralnog puta između te i opštine Prnjavor, prenosi RTRS.

Probleme su donele i bujične vode i odroni, zbog čega je u prekidu bio magistralni put Banjaluka - Čelinac i Kotor Varoš - Čelinac.

Kako se navodi, na tom putu neophodan je oprez za sve vozače, a pod vodom se nalazi i veći broj poljoprivrednih parcela.

Banjalučki Štab za vanredne situacije s gradonačelnikom Igorom Radojičićem na čelu ukinuo je vanrednu situaciju nakon znatne stabilizacije reka Vrbas i Vrbanje u šest banjalučkih naselja - Vrbanja, Ada, Česma, Lazarevo Jedan, Zalužani i Priječani.

Situacija na putevima širom BiH malo je bolja nego juče, ali iz auto-moto klubova je saopšteno da su na snazi blokade i ograničenja na mestima gde se voda još uvek nije povuka.

Zbog izlivanja vode na kolovoz obustavljen je saobraćaj na magistralnim putevima Prijedor - Sanski Most u mjestu Žeger i Prijedor - Bosanski Novi u mestu Dragotinja Donja, a otežano se saobraća na magistralnim putu Jajce - Mrkonjić Grad u mestu Jezero.

Zbog većeg odrona na deonici Teslić - Kotor Varoš, na prevoju Borja, saobraćaj se odvija usporeno jednom trakom, a obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu Modriča, u mestu Vranjak, zbog izlivanja reke Bosne.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Federacije BiH Fahrudin Solak izjavio je danas da ne postoji prevelika opasnost od poplava za građane i da se reke povlače u korita.

- Kritičnih tačaka više nema, ali smo i dalje fokusirani. Može doći do urušavanja objekata usled povlačenja vode i slično, ali ključna opasnost je prošla. Građani mogu da odahnu jer je stanje na terenu puno bolje i sada idemo da uklonimo ovo što je preostalo - rekao je Šolak za Klix.

Prema njegovim rečima, hitne službe su radile celu noć, naročito u Sanskom Mostu i na području Usore, gde su izvlačili vodu iz objekata.

SRBIJA IZBEGLA OPASNOST

U Srbiji više nema opasnosti od poplava, izjavio je načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice i civilnu zaštitu Sektora za vanredne situacije Goran Nikolić, i dodao da su vodostaji reka malo povećani, ali da ne mogu ugroziti ni stanovništvo ni objekte.

Prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, kiša će danas prestati, rekao je Nikolić i istakao da tokom jučerašnjeg dana nije bilo kritičnih mesta niti su padavine ugrozile stanovništvo i objekte bilo gde u Srbiji, prenosi Tanjug.

- Najave o padavinama od pre par dana se nisu obistinile, ali bez obzira na to, vodićemo i dalje računa, jer su najavljene male padavine, koje neće praviti probleme - rekao je Nikolić.

Dodao je da su vodostaji reka malo povećani, ali da ni to neće ugroziti stanovništvo ni objekte.

Nikolić je dodao i da će obilne padavine koje su pogodile BiH i Hrvatsku odraziti na Savu, ali da vodostaj neće praviti probleme u Srbiji.

- Padavine koje su najavljivane, praktično su prošle, na našu sreću, bez ikakvih posledica - rekao je Nikolić.

On je dodao i da sneg koji je padao u okolini Novog Pazara i Divčibara, takođe neće praviti probleme, jer se brzo topi.

- Pribojavali smo se da ne padne veća količina kiše na jednom brdsko-planinskom lokalitetu i izazove bujičnu poplavu. Do toga nije došlo i za sada nema nikakvih problema - zaključio je Nikolić.

Poplave u Bosni i Hercegovini

Foto: Tanjug/AP

ŠTA JE TO CIKLON I KAKO NASTAJE?

Ciklon je područje sniženog pritiska u atmosferi, u kojem postoji vrtložno strujanje zraka koje se može protezati i kroz celu troposferu, prenosi Radio Sarajevo.

Na sinoptičkim kartama područje ciklona ograničeno je sa više zatvorenih izobara. Vetrovi u ciklonu pušu na severnoj hemisferi u smeru suprotnom od kretanja kazaljke na satu, a na južnoj u smeru kazaljke na satu.

Poplave u Bosni i Hercegovini

Foto: Tanjug/AP

Vazduh u ciklonskom polju struji od krajeva prema sredini, zbog koncentracije počinje da se izdiže i hladi, pa nastaju uslovi za nastanak padavina. Ciklon donosi promenljivo vreme i padavine.

U Evropi cikloni se uglavnom kreću od zapada prema istoku, ali ima i odstupanja. Pre ciklona obično duva slab do umeren jugo ili jugozapadni vetar, a dva do tri dana pre njenog dolaska na nebu se mogu uočiti visoki oblaci cirusi, koji su inače nosioci lošeg vremena.

Pred prolazak ciklona počinje da duva obično hladniji vetar sa severa ili sa severozapada i to zbog širenja anticiklonalnog grebena i dolaska lepšeg vremena, piše Blic.

Na vreme na Balkanu najviše utiče Đenovski ciklon koja nastaje u istočnom Sredozemlju, tačnije u Đenovskom zalivu.

Bihac, RS Bosna, poplava, poplave

Foto: Tanjug/FENA/Muhamed Sadikovic/ilustracija

Postoji takođe i Islandski ciklon, koja deluje cele godine (zbog golfske struje). Donosi nešto toplije vreme u odnosu na prethodne dane. Postoje isto tako i stacionirani cikloni, to jest cikloni koje se duže zadržavaju nad nekim područjem. Takve ciklone obično donose nestabilnost na više od tri dana.

Postoje i tropski cikloni koje se javljaju u Pacifiku i obično donose jake kiše i prati ih olujan vetar koji neretko doseže brzinu od 150 km/h.

Takvi cikloni se javljaju između juna i oktobra. Tropski cikloni se mogu razviti i u uragane samo ako za to postoje uslovi, ali najčešće nestaju približavajući se obalnom području. Zbog takvih ciklona svake godine nastaju milonske štete i život izgubi na hiljade ljudi.

VIDEO: Otišli na prolećni odmor na Taru, dočekao ih sneg

(Telegraf.rs)

Tagovi: Balkan, BiH, Bosna i Hercegovina, Ciklon, ciklon melita, Hrvatska, Italija, Jadransko more, Kiša, Nevreme, Obala, opasnost, Poplave, Reke, Republika Srpska, Srbija, Vetar

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (2)
Poređaj komentare:
  • С
    Срб

    Сво зло долази са запада па тако и циклон

Kapetan Dragan kažnjen samicom u hrvatskom zatvoru

Crnogorci potpisuju peticiju za povlačenje predloga zakona o veroispovesti, rok do Vidovdana

Savetnica u Ambasadi Crne Gore: "Zapalila bih hram SPC u Podgorici i sva goveda tamo"

Delovi BiH pod vodom, vanredno stanje i velika materijalna šteta u Kostajnici (FOTO) (VIDEO)

Užas u Ulcinju: Beograđanku udario gliser dok se kupala, sa teškim povredama prebačena u bolnicu

Došao s razbijenom glavom u Hitnu, a niko od 20 ljudi sa ujedom krpelja ga nije pustio preko reda

Severnomakedonska policija sprečila krijumčarenje ljudi, migranti će biti deportovani u Grčku

Jadransko more se guši u plastici, među najzagađenijima u Evropi

U Trebinju za jedan dan umrlo 8 ljudi: Paklene vrućine pokosile starije i bolesne osobe

Jako nevreme i grad pogodili Banjaluku i okolinu, ispaljeno 105 protivgradnih raketa

"Ne smem da se vratim na Brač, pretili su mi i preko društvenih mreža": Ispovest pretučenog sezonca

Sudija Daniela napadnuta iz zasede ispred svoje kuće: Zadobila je ozbiljne povrede

Jurio kao manijak, sleteo s puta i udario trudnicu (21): Amputirana joj je noga, bori se za život

Grad veličine golf loptice gađao Hrvatsku i polupao automobile: Sevnulo preko 16.000 munja (VIDEO)

Kako je biti Srbin u Hrvatskoj? Novinar brutalno iskreno opleo po stanju u "Lijepoj njihovoj"

Snimak surove tuče turista u Splitu zbog računa za taksi: Posle udarca štakom ostao je nepomičan

Hrvatska izgubila rat u mega jahting turizmu: Najveća jahta na svetu uplovila u Porto Montenegro

Troje mladih sletelo s puta u provaliju na Braču, mladić poginuo u strašnoj nesreći (FOTO)

O Sari su pričali: Evo je ova sa bolesnom decom. Oni koji su joj zatvarali vrata, sada ih otvaraju

Ubica Mladen bio u bekstvu 4 meseca, krio se na istom mestu, a uhapšen je kad je pretio smrću Hrvatu

Hrvati ne mogu da žive od komaraca: Snimak 30 ljudi koji mlataraju rukama dok čekaju decu

Parola koja je obeležila današnje okupljanje vernika i sveštenstva u Podgorici (FOTO)

"Srbe nam dajte! Vrbe nam dajte!": Otvoreno pismo Vedrane Rudan Srbima posle tuče na Braču

Nećemo predati svetinje, Srbi odbili zahtev Crne Gore: Sabor za odbranu vere u Podgorici

Uhapšen još jedan osumnjičeni za napad na Srbe na Braču: Odranije poznat zbog nasilja iz mržnje

Trudnicu udarao letvom u Splitu i polomio joj ruku: Svađali se zbog parkinga, povređeno još ljudi

Srbin posle napada odlazi sa Brača: Našli su mi fotke sa šalom Zvezde, prete mi, moram da idem

Srušio se avion kod Hvara, hrabri turisti spasli pilota na neverovatan način

Pogledajte šta su bogati šeici pili u Dubrovniku, pa su napravili račun od 50.000 evra (FOTO)

Stravičan požar u slovenačkoj fabrici ostavio pustoš: Šteta se meri milionima evra (VIDEO)

Lane nastradalo zbog nepažnje čoveka: Slika je upozorenje za sve koji rade na sličan način

Pomahnitali muškarac tukao trudnicu letvom pred njenom decom u Splitu, pa joj slomio ruku

Hrvati upozorili turiste jednim znakom šta nikako ne smeju da rade

Veliki kiks na glavnoj autobuskoj: Vozač čačkao telefon, pa zaboravio da pokupi 35 putnika (FOTO)

Kako se pre 27 godina desio pokolj u Pionirskoj ulici u Višegradu (VIDEO)

Ponovo snimljen morski pas kod Makarske, približio se turističkom brodu (VIDEO)

U toku je transport tela poginulog Srbina: Gorska služba spasavanja objavila potresne slike (FOTO)

Advokati neće ni da ga pogledaju: Osumnjičeni za ubistvo Krunića ne može da nađe branioca

Neumesan bilbord u Sloveniji: Slave dan državnosti slikom vojnika JNA koji se predaje (FOTO)

Dečaci silovali, pa mesecima ucenjivali devojčicu (12): Njen otac slučajno video vulgarne poruke

Bukti požar u slovenačkoj fabrici, ništa se od dima ne vidi: Stotinu vatrogasaca na terenu (VIDEO)

Iz zgužvanih vozila vatrogasci izvukli dva mrtva tela: Stravična saobraćajka u Skoplju

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima