• 1

Podignuta optužnica protiv monstruma sa Paga, koji je bacio četvoro dece sa terase: Preti mu 50 godina zatvora

Otac neće moći da se brani neuračunljivošću

  • 1
Josip Rođak, Katica Rodjak Rođak, majka dece koje je otac bacio sa terase, Pag

Foto: Facebook

Portparol ŽDO u Zadru Duško Berović rekao je za N1 televiziju kako je nakon završene istrage zbog četiri teška krivična dela pokušaja ubistva na štetu četvoro maloletne dece podignuta optužnica protiv 54-godišnjeg muškarca, Josipa Rođaka.

Optužnica je prema njegovim rečima u petak ujutro otpremljena na Županijski sud u Zadru.

- Dalja je procedura zakazati Optužno veće, sednica je tajna i na njoj se odlučuje o potvrđivanju optužnice. Branitelji mogu napisati odgovor na optužnicu. Ako je uredna, zakazuje se glavna rasprava, ako nije, vraća se na doradu - kaže Berović.

ŽDO je zatražio produženje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja dela i zbog posebno teških okolnosti dela koje uznemiruje širu javnost.

Podsetimo, dva i po meseca od zločina, Državno tužilaštvo završilo je istragu protiv oca s Paga, kojeg čeka optužnica za četvorostruki pokušaj teškog ubistva vlastite dece.

Josip Rođak, Karica Rodjak Rođak, majka dece koje je otac bacio sa terase, , Pag,

Otac je decu bacao jedno po jedno sa terase Foto: Facebook

Tokom istrage ispitana su četiri svedoka, između ostalog i supruga osumnjičenog. Uz druge dokazne radnje, presudnu ulogu u istrazi imalo je psihijatrijsko veštačenje osumnjičenog. Sva četiri svedoka će, prema rečima portparola biti ispitana i tokom glavne istrage koja će biti tajna.

Otac koji je svoje četvoro dece bacio s balkona kuće na Pagu - neće se moći braniti neuračunljivošću.

- Konzilijum lekara, dakle kombinovanog veštačenja, psihologijskog-psihijatrijskog vestačenja, ustanovio je da ovaj počinilac, dakle okrivljenik, u vreme počinjenja krivičnog dela nije bio neuračunljiv - rekao je juče Berović.

S obzirom da je ocu određen istražni zatvor i dalje se nalazi u zatvorskoj bolnici. Osumnjičeni se za vreme trajanja celog postupka branio ćutanjem, pa treba videti hoće li s tom praksom nastaviti i na sudu.

Istražni zatvor ističe mu za 12 dana.

HRVATSKA PAG DECA, Josip Rođak, kuća

Kuća u kojoj živi porodica Foto: Tanjug/HINA

PRETI MU 50 GODINA ZATVORA

- Ako bude podignuta optužnica, u tom slučaju državni tužilac ima pravo predlagati produženje istražnog zatvora i o tome će odlučivati optužno veće Županijskog suda u Zadru po dobijanju optužnice - objasnio je portparol Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković.

Visković je pojasnio i kolike su kazne za četvorostruki pokušaj ubistva.

- Tu su propisane kazne zatvora do 40 godina zatvora, s tim što se u posebnim situacijama kad imamo više tih krivičnih dela može izreći i kazna zatvora do 50 godina - rekao je za Visković.

(Telegraf.rs/N1)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok