Koliku dnevnicu imaju vojnici Crne Gore u misijama: U Avganistanu 100 evra, na Kosovu 70

Učešće crnogorskih vojnika u misijama godišnje Crnu Goru košta između milion i po i dva miliona evra

  • 14
Crnogorska vojska, crne gore, crna gora, vojnici, vojnik Foto: Wikipedia/CRNAGORAMNE

Major Zoran Božović iz crnogorskog Ministarstva odbrane izjavio za televiziju “Nova M” da je za finansiranje međunarodnih misija vojske Crne Gore od 2006. do izdvojeno je oko 20 miliona evra, a najviše novca potrošeno je u misiji u Avganistanu, piše crnogorska Borba.

Navodi se da učešće crnogorskih vojnika u misijama godišnje Crnu Goru košta između milion i po i dva miliona evra. Do sada je kroz misije prošlo skoro 600 crnogorskih vojnika, od toga najviše u Avganistanu – njih 498 pripadnika vojske Crne Gore, piše crnogorska "Borba".

- U Avganistanu je 100 evra dnevnica. U tom nivou je angažovanje i naših pripadnika u Atalanti. Zatim 90 evra je u Maliju. Kada govorimo o misijama UN tu je dvojako plaćanje 59 evra plaća Crna Gora, a 59 dolara plaćaju UN i na kraju na Kosovu imamo 70 evra - rekao je on.

“Nova M” navodi da jedan crnogorski vojnik tokom šestomesečne misije u Avganistanu zaradi 18.000 evra.

Na području Kosova i Metohije tokom ratnih sukoba 1998. i 1999. godine stradala su 34 pripadnika oružanih snaga tadašnje Savezne Republike Jugoslavije iz Crne Gore.

Prema podacima Udruženja boraca ratova od 1990. godine Crne Gore, oni su stradali u borbama protiv albanskih terorista iz takozvane Oslobodilačke vojske Kosova ili od NATO bombi tokom agresije.

Pogledajte video: Evo kako je propao plan NATO-a da preko Paštrika uđe na Kosovo

(Telegraf.rs/Borba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA