≫ 

Maturant Luka je brutalno pretučen u Zagrebu pre 11 godina: Lekari su se borili za njegov život, a onda je on posle 12 dana izdahnuo (FOTO)

Vraćajući se u kasnim večernjim satima kući zajedno s kolegom, 1. juna 2008. godine maturant srednje Grafičke škole Luka Ritz brutalno je pretučen na zagrebačkom Mostu slobode

  • 3

Pre tačno 11 godina u Zagrebu su napali i brutalno pretukli maturanta Luku Ritza. Od zadobijenih rana je nakon 12 dana preminuo. Njegova majka Suzana kaže da bol ne jenjava, piše 24sata.hr.

- Vreme ne leči rane. To su totalne gluposti. Ništa se ne menja i tako će biti do kraja života. A kako živimo? Dan po dan - kaže Suzana Ritz, majka Luke Ritza, mladića čije je ime postalo simbol za borbu protiv nasilja.

Vraćajući se u kasnim večernjim satima kući zajedno s drugom, 1. juna 2008. godine maturant srednje Grafičke škole Luka Ritz brutalno je pretučen na zagrebačkom Mostu slobode, kraj Bundeka.

Od zadobijenih povreda, umro je nekoliko dana kasnije, 12. juna.

- Pitate se stalno gde bi sad bio i šta bi sad radio da je tu s nama? Možda bismo već sada postali deka i baka? Stalno se pitate kakav bi njegov život bio sada - govori Suzana Ritz.

Svaki dan pričamo o njemu

Ovi dani u godini su im posebno teški. Kada su novinari sa roditeljima ubijenog mladića razgovarali prošle godine, oni su im rekli sledeće:

- Nekad sam strašno volela proleće. Volim ga i sad, ali kad krenu ti dani, baš nam bude teško. Luka je rođen u aprilu, pa brzo dolazi godišnjica, sve to vreme smo kao u nekom vakuumu. Nema razlike, svi su nam dani isti - ističu oni. Nema dana da ne pričaju o Luki.

- Gledamo neki dobar film i pomislimo šteta da Luka nije video, ili odemo na neki koncert i komentarišemo kako bi se Luki sigurno svideo - dodaju oni.

'On je s nama u svakom trenutku'

Mnogo im bude teško kad počne Floraart na Bundeku, piše 24sata.hr.

- Kad je Luka napadnut, bilo je otvorenje Floraarta. Išli smo tamo, a preko puta, s druge strane nasipa bio je koncert "Psihomodopopa". Luka je bio na koncertu i te večeri je stradao. Taj Bundek je stvarno predivan, prava oaza u Novom Zagrebu, ali izbegavamo tamo da odlazimo. To se verovatno neće promeniti dok smo živi - kazala je Suzana.

- Luka je stalno s nama, u svakom trenutku. Ne znam koja je to dimenzija, ali tačno ga osetiš kad ti treba. Ne prođe dan da ga se ne setimo i da nam ne nedostaje - dodaje ona.

Zločin koji je šokirao Hrvatsku

Istraga mesecima nije otkrila napadače, uprkos objavljenim fotorobotima i iskazima prolaznika koji su videli napadače. Krajem 2008. godine, čak 5 meseci od ubistva, uhvaćena su petorica maloletnika i mlađih punoletnika koji se sumnjiče da su učestvovali u premlaćivanju Luke i njegovog druga, zbog čega je Luka kasnije preminuo. Nakon smrti, Lukini organi su donirani pacijentima i transplantirani.

Lukina smrt izazvala je šok i glasno odjeknula u celoj Hrvatskoj. Postao je simbol borbe protiv uličnog nasilja koje je znatno poraslo u celoj državi. Održani su razni koncerti, mirni protesti i manifestacije u čast preminulom maturantu.

Zagrebački sastav Adastra snimio je spot i pesmu "Surovi grade" posvećenu upravo Luki, koja govori o borbi protiv nasilja. Takođe se na koncertima pridružuje i Lukina grupa Shangri La.

Lukini roditelji Suzana i Reno Ritz su bili prisutni na koncertima i izjavili da se žele pridružiti borbi protiv uličnog nasilja i nasilja u školama, da Lukina smrt ne bude uzaludna, i poručili da širimo ljubav, toleranciju i mir.

Hrvatski film "Takva su pravila" redatelja Ognjena Sviličića je inspirisan je Lukinim slučajem.

Nagrada Luka Ritz

Svake se godine počevši od 2009., dodeljuje se nagrada Luka Ritz. Ona se dodeljuje učenicima osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, za doprinos toleranciji i školama bez nasilja. Oni učenici koji osvoje nagradu dobiće godišnju stipendiju. Luka Ritz posmrtno je odlikovan nagradom Ponos Hrvatske.

U Zagrebu je 2010. otvoreno Savetovalište protiv nasilja dece i mladih na inicijativu Lukinih roditelja Suzane i Rena Ritz.

VIDEO: Tinejdžer se iživljava nad drugom u Domu, a učenici navijaju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA