Usvojen zakon o abortusu tabletama: Makedonke više neće morati da idu "pod nož"

Iz nevladine HERA, Asocijacije za zdravstvenu edukaciju i istraživanje kažu da će abortus sa tabletama predstavljati veliko olakšanje za žensku populaciju

  • 3

Žene koje žele da prekinu neželjenu trudnoću više neće morati da idu "pod nož" jer je u Severnoj Makedoniji donet zakon o abortusu pomoću tableta. Prekid trudnoće se do sada obavljao putem kiretaže, grebanja dela omotača materice, dok se u svetu obavlja abortus sa medikamentoznom terapijom, koja je manje rizična za pacijentkinje.

- Naš način, sa kiretažom, najsuroviji je koji postoji. Daje se anestezija, koristi se aspirator, pa se grebe po endometriju. Može doći do ozbiljnih komplikacija, koje su nepotrebne. Pri medikamentoznom prekidu rane trudnoće daje se terapija, a ako ima potrebe, pravi se endometrijalna aspiracija. Kod nas nije registrovana ta terapija, pa je pacijentkinje same kupuju u Grčkoj, Bugarskoj ili Srbiji.

Same prekidaju trudnoću bez nadzora lekara, pa kada prekomerno iskrvare, mnoge od njih idu na reviziju. Ukoliko se uvede ova metoda, kao u razvijenim zemljama, da se radi u ordinacijama, biće i kontrole i sve će biti pod nadzorom lekara. Da znaju u svetu kako se prekida trudnoća kod nas, pocepali bi nam diplome - izjavio je krajem prošle godine predsednik Udruženja privatnih ginekologa, dr Duško Filipovski.

Makedonija, abortus sa tabletama Foto: Kanal5 TV

Novi zakon o abortusu je stupio na snagu pre pet dana, ali žene još uvek neće moći da koriste novi način prekida trudnoće jer medikamentozna terapija još nije registrovana u Severnoj Makedoniji. Ona će biti dostupna tek kada se usvoje zakonske izmene, koje se nalaze u skupštinskoj proceduri.

Iz nevladine HERA, Asocijacije za zdravstvenu edukaciju i istraživanje kažu da će abortus sa tabletama predstavljati veliko olakšanje za žensku populaciju.

- Ova metoda, koju preporučuje i Svetska zdravstvena organizacija, jedna je od najbezbednijih metoda u više od 80 procenata zemalja EU - izjavila je za skopsku televiziju Sitel, Elizabeta Božinovska, programski direktor HERA.

Prekid trudnoće sa lekovima u 9-toj gestacijskoj nedelji žene mogu da naprave i kod matičnih ginekologa, a to znači da će biti smanjen i broj nelegalnih abortusa. Od danas počinje primena novog zakona o abortusu na Klinici za ginekologiju. To znači da više nema administrativnih procedura i obaveznog savetovanja. Do 12-te gestacijske nedelje, svaka žena može da prekine trudnoću samo uz pismen zahtev i to istog dana, a ne kao do sada da čeka 72 sata i razmisli da li je abortus njena konačna odluka.

Makedonija, abortus sa tabletama Foto: TV Sitel

U Severnoj Makedoniji su 2017. godine urađena 4.236 abortusa, ali se veruje da je ta brojka bila daleko veća. Procenjuje se da bilo toliko abortusa koliko i rađanja - oko 20.000. Žene su se na abortuse uglavnom odlučivale zbog teške materijalne i finansijske situacije, ili su bile maloletnice, ili bez partnera.

Veruje se da će novim zakonom o medikamentoznom abortusu znatno biti smanjen broj abortusa na crno ili na svoju ruku. Makedonska pravoslavna crkva se i dalje protivi abortusu smatrajući da "majke na taj način ubijaju svoje potomstvo".

Makedonija, abortus sa tabletama Foto: TV Sitel

Protiv prekida zašeća u više navrata je govorio i mitropolit Prespansko-pelagonijske eparhije, vladika Petar. U tom kontekstu, on je u junu 2013. godine na veoma čudan način "objasnio" misteriju smrti čuvene holivudske glumice Merlin Monro, veleći da je neostvareno majčinstvo bilo razlog zašto je ona sebi oduzela život.

- Zbog karijere kao glumice Merlin Monro nije htela da rađa decu, pa je zatražila da joj se izvrši kastracija, odnosno hiruški zahvat da ne bi mogla da zatrudni. Kasnije, kada joj se javila želja i osećaj majčinstva, to nije mogla da napravi jer je greška već bila učinjena, pa utehu nije mogla da nađe ni u jednom slučaju osim da sebi oduzme život samoubistvom - rekao je tada vladika Petar.

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wien

    5. jun 2019 | 17:51

    Abortus je gnusni zlocin...ubistvo...

  • Marko

    5. jun 2019 | 16:37

    Samo mala ispravka,ne radi se sa anestezijom,nego na "zivo", bar je u Betaniji tako. E sad kako je na privatnim klinikama,ne znam. Javice se vec zene sa ovim lepim iskutstvom iz 21. veka.

  • Brankica

    8. jun 2019 | 22:36

    Daj Boze pameti, ljubavi i nesebicnosti svim zenama!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA