Makedonac je golim rukama spasao svog pacijenta sigurne smrti: 3 puta je ulazio u nadimljeni stan gde je plamsala vatra i rizikovao da strada u eksploziji

Medalja za hrabrost koju je dobio u Nemačkoj mnogo mu znači, ali najviše podrška njegove supruge Ivane, ćerke Staše (12) i sina Leonida (6)

  • 1

"Tata, ti si moj heroj, kad porastem i ja ću pomagati ljudima kao ti", rekao je mali Leonid (6) svom ocu Robertu Pešiću (38) kada je čuo da je njegov tata dobio dve medalje za hrabrost u Nemačkoj jer je spasio čoveka da ne izgori u požaru.

Robert Pešić iz Kumanova, gradića u Severnoj Makedoniji, s porodicom se preselio u Nemačku pre dve godine, a njegov podvig se desio 5. avgusta 2017., samo tri meseca otkako je počeo da živi i radi u lokalnoj patronažnoj službi u Minhenu, prenosi skopski portal sdk.mk.

Najveća priznanja za hrabrost u saveznoj pokrajini Bavarskoj, Pešić je dobio jer je na rukama izneo Nemca Kristijana iz njegovog stana koji je goreo.

Za ovaj izuzetan podvig Robert je nagrađen sa dva najviša državna priznanja za hrabrost lično od premijera Bavarske Markusa Sodera.

Nagrade su mu bile uručene 29. maja na svečanoj ceremoniji u premijerskoj rezidenciji u Minhenu zajedno sa stotinama drugih spasioca koji su se 2017. i 2018. godine istakli svojom hrabrošću u saveznoj pokrajini Bavarskoj. Samo Robert Pešić iz Kumanova i još jedan čovek su dobili po dve medalje za hrabrost.

- Kao i uvek, i tog dana sam otišao u posetu jednom našem pacijentu da mu dam terapiju. Kada sam stigao ispred njegove zgrade video sam kola Hitne pomoći, a potom sam primetio da gori stan čoveka, mog pacijenta. Bez razmišljanja sam uleteo unutra, ali od gustog dima ništa nisam video. Otišao sam u sobu gde je ležao pacijent, a krevet je bio prazan. Izašao sam iz stana da uzmem vazduh i ponovo se vratio da ga tražim. U trećem pokušaju sam ga našao na podu blizu balkona. Vatra ga je već bila zahvatila. Uspeo sam da ga podignem i iznesem napolje. Dok smo izlazili iz stana, noge su mu još gorele. Skinuo sam majicu i ugasio ih, ali je po telu imao opekotine. U međuvremenu su stigli vatrogasci i nas obojicu odvezli u bolnicu, ispričao je Robert Pešić za portal sdk.mk.

Robert pešić Foto: Vlada Bavarske

Hrabri bolničar iz Kumanova nije bio povređen, niti je imao opekotine po telu, ali je jedno vreme bio zadržan u bolnici zbog toga što se nagutao dima.

Požar u stanu njegovog pacijenta izazvao je motor za podizanje i spuštanje kreveta, a Kristijan, čovek koga je Robert spasio, imao je problema i sa disanjem, pa je koristio bocu sa kiseonikom. Iako je zbog požara i visoke temperature boca svakog časa mogla da eksplodira, Robert u tim trenucima nije razmišljao o svom životu, već kako da spasi svog pacijenta. U tome je na kraju i uspeo.

- Tada sam samo mislio kako da pomognem čoveku i da ga spasim. Posledice mi nisu bile ni na kraj pameti. Sada, kada se setim toga, osećam se ponosno, a bilo je strašno. Ponosan sam zato što sam spasio jedan život, a tužan zbog toga što se to desilo tom jadnom čoveku koji je živeo sam. Plaši me i sama pomisao šta bi se desilo da je boca eksplodirala, šta bi bilo sa mojom decom bez oca, ali bih to isto, bez razmišljanja ponovo uradio kada bi se našao u sličnoj situaciji, kaže Robert.

Medalja za hrabrost koju je dobio u Nemačkoj mnogo mu znači, ali najviše podrška njegove supruge Ivane, ćerke Staše (12) i sina Leonida (6), koji su ponosni na njega.

- Kada sam kući doneo orden i diplomu, moja deca su me pitala zbog čega sam ih dobio. Kada sam im ispričao šta sam uradio, sin me je zagrlio i rekao mi: "Tata, ti si moj heroj, kad porastem i ja ću pomagati ljudima kao ti". Za mene je to bila najveća nagrada, koja nema cenu, rekao je Robert Pešić.

Kao dobitnik medalje za hrabrost, on će doživotno imati besplatan ulazak na sve kulturne manifestacije, muzeje, zamkove, jezera i sve druge kulturne spomenike u Bavarskoj.

(D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA