≫ 

Iva i Renata poginule na školskom izletu: Bile su najbolje drugarice, zajedno su sedele u klupi, zajedno izašle do toaleta i zajedno stradale

Čim su se ugledali, u plač su briznuli i učenici OŠ "Dalj" i njihovi roditelji

  • 4

Najbolje prijateljice, Iva J. i Renata H, 14-godišnjakinje iz Dalja, poginule su pod točkovima kamiona dok su išle na školski izlet, piše vecernji.hr.

– Zvala sam Renatu na mobilni telefon, ne javlja se, zvala sam onda i njenu prijateljicu Ivu, ni ona se ne javlja. Čula sam od koleginice da su moja i njena ćerka, Renata i Iva, poginule na mestu, ali niko mi ništa službeno ne govori. Molim vas, recite mi, zašto mi niko ne javlja da znam šta mi je s detetom, žalosno je da ja kao majka ne znam ništa – očajna je vapila Zorica H, iz Erduta kod Osijeka.

– Otišla je na izlet i samo su nam javili da je nastradala, da je na odmorištu na njih naleteo kamion – nadovezuje se njen suprug Andrija.

Nesreća u Hrvatskoj Mesto tragedije, Foto: radiong.hr

Renata je nekoliko sati ranije stradala u naletu kamiona na odmorištu auto-puta između Novske i Okučana. Renata i njena prijateljica Iva J, kao i većina ostale dece iz autobusa ustale su se kako bi malo protegnule noge. Iz Dalja su išli na izlet u Sveti Filip i Jakov. Na odmorištu na kom su stali već je bilo nekoliko automobila i drugih vozila. Niko nije slutio da im se upravo sprema horor.

POGINULE NA MESTU

Kamion "Marin Prometa" skretao je prema odmorištu, ali je iz nekog razloga izgubio kontrolu, pa je nekontrolisano upao na parkiralište. U "pohodu" kamion je udario minibus, nekoliko automobila i dve devojčice koje su izašle iz autobusa... Na mestu su preminule. U naletu autobusa još su teško povređene dve žene iz minibusa.

- Još nemamo službene informacije, nismo se čuli s Ivom otkako je otišla. Jako nam je teško. Ona je odlična učenica, ma divna... – govori Nina Stanušić, Ivina sestra.

Nešto više uzalud su pokušavali da saznaju i iz daljske škole.

– Četrdesetak učenika sedmih i osmih razreda išlo je na trodnevnu ekskurziju u Sveti Filip i Jakov. Krenuli su u 7 sati ispred škole, a u 10 smo dobili informaciju da je došlo do nesreće na odmorištu u Novskoj. Policija će nas službeno izvestiti posle uviđaja. Deca iz autobusa ništa ne znaju, nisu ništa videli. Znaju da im drugarica nema, ali ne znaju šta se dogodilo – kazao nam je oko 13 sati direktor Marko Stanić, a u to se vreme autobus iz Novske okretao natrag za Dalj.

Nesreća u Hrvatskoj Četrdesetak učenika sedmih i osmih razreda išlo je na trodnevnu ekskurziju, Foto: radiong.hr

Čim su se ugledali, u plač su briznuli i učenici OŠ "Dalj" i njihovi roditelji. Bez reči su se čvrsto grlili, glasno jecajući. Autobus prepun tužnih lica, jada i očaja parkirao se oko 16 sati pred daljsku školu. Kada je odlazio, ujutro u 7, ispraćali su ih sa osmehom. Tragedija na odmorištu u Novskoj, svima im je promenila život naglavačke. Za razgovore s novinarima nisu bili sposobni. Kamion je, poverili su se bližnjima, "kupio sve pred sobom", pa su srećni što žrtava nema više.

Kada ih je sve otpratio kućama, direktoru Marku Staniću ostao je težak zadatak – odneti torbe poginulih devojčica njihovim neutešnim roditeljima.

Škola "Dalj" ostala je bez onoga što je najvrednije, a to su naša deca. Svega imamo i sve nam se nalazi u školi, ali decu stalno gubimo. Ovo je jedan izuzetno tužan i žalostan način na koji smo izgubili dve učenice sedmog razreda naše škole koje su jutros s osmehom otišle. Ja sam ih ujutro u sedam sati ispratio na letovanje i nažalost neće se vratiti nama, a niti njihovim roditeljima – rekao je direktor.

Nesreća u Hrvatskoj Deca iz autobusa ništa ne znaju, nisu ništa videli, Foto: radiong.hr

Iva i Renata bile su najbolje prijateljice, zajedno su sedele u klupi, zajedno izašle u toalet na odmorištu u Novskoj - i zajedno stradale kada su se vraćale. Nastava je u OŠ "Dalj" danas prekinuta u 10.30 časova, ali deca su otišla kući ne znajući šta se dogodilo, kako bi ih zaštitili.

– Zatražili smo pomoć iz Ministarstva obrazovanja, stiže nam tim za krizne situacije koji će razgovarati s decom, radnicima i po potrebi s roditeljima. Nažalost, nemamo psihologa u školi, iako smo na području gde je uvek bila potreba za njim – dodao je Stanić.

Nastava se u ponedeljak neće održati, proglašen je dan žalosti u školi, a opština je najavila da će cele nedelje biti proglašena nedelja žalosti. Kada devojčice budu sahranjene, đaci će ponovo sesti u klupe.

VIDEO: Teža saobraćajna nesreća na izlasku iz Lajkovca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA