≫ 

Zastrašujuće prognoze: Nove termoelektrane u BiH povećaće zdravstvene probleme u regionu

Ako termoelektrane Tuzla blok 7 i Banovići, ceo Balkan će biti ugrožen

  • 1

Prema poslednjem izveštaju Grinpisa, susedna Bosna i Hercegovina je među najugroženijim zemljama u Evropi zbog termoelektrana na ugalj, čemu će dodatno da pridonese izgradnja dve nove termoelektrane Tuzla blok 7 i Banovići, javlja Klix.ba.

Studija Grinpisa analizira uticaj dve planirane termoelektrane.

Prema njenim rezultatima, ako termoelektrane budu izgrađene i počnu da rade, njihova emisija će da nanese velike zdravstvene probleme, koji uključuju veći broj preuranjenih smrti godišnje, znatno povećan broj bolovanja, veći broj astmatičnih napada kod dece, brojniju hospitalizaciju na godišnjem nivou, te veći broj dece koja će bolovati od bronhitisa.

Ako ova postrojenja budu radila 30 godina, procenjeni zdravstveni uticaj, za taj period, bi bio 960 preuranjenih smrti.

Ono što posebno zabrinjava je loš uticaj termoelektrane koje će negativno uticati na ogromno područje od Budimpešte do Napulja, i od Ljubljane do Soluna. Grinpis posebno upozorava da će se veliki broj preuranjenih smrti dogoditi i van granica BiH i da će negativnim uticajem najviše da budu pogođeni stanivnici Srbije, Hrvatske, Italije, Rumunije i Mađarske.

globalno zagrevanje, klimatske promene, dim, zagađenje vazduha Foto: Tanjug / AP

U studiji se navodi kako je vrlo moguće da će zbog niskog kvaliteta uglja emisija žive u termoelektranama biti viša od predviđene. Studija procenjuje da bi emisija žive iz ovih termoelektrana godišnje mogla da iznosi 270 kilograma godišnje. Od toga približno 90 kg moglo bi da bude taloženo u kopnene i slatkovodne ekosisteme.

Navedeno je da bi postrojenja mogla da prouzorkuju taloženje žive na području od oko 350 kilometra kvadratna južno i istočno od elektrane, na kom živi veliki broj stanovnika.

Približno bi 60 odsto tog taloženja zahvatilo područja izvan BiH. Predviđene stope taloženja žive svakako predstavljaju razlog za zabrinutost i dodatan su razlog da se postavi pitanje treba li tom projektu dati zeleno svetlo za rad.

Investicija se procenjuje na skoro 700 miliona evra, za šta bi vlada trebalo da se zaduži kod kinesko-uvozne banke. Uprkos početnom optimizmu vezanom uz skori početak radova, proces je ponovo blokiran jer još nije dobio podršku Veća ministara BiH.

VIDEO: Dan koji čovečanstvo treba da slavi kao drugi rođendan

(Telegraf.rs/Klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA