≫ 

Šefica poslovnice banke 4 godine skidala novac s računa klijenata: Suzana dobila 18 meseci zatvora

Istragom je utvrđeno da je Raduljeva u 35 navrata skidala novac sa štednih računa klijenata

  • 7

Osnovni sud u Banjaluci osudio je na 18 meseci zatvora bivšu šeficu poslovnice "Adiko" banke Suzanu Radulj zbog pronevere 170.000 konvertibilnih maraka.

Raduljeva, inače po zanimanju upravnopravni tehničar, je kao šefica poslovnice banke u banjalučkom naselju Lauš, gotovo četiri godine "skidala" sa računa klijenata novac. Ukupni iznos na kraju je dostigao cifru od vrtoglavih 87.000 evra, navodi se u presudi u koju je uvid imala Srpskainfo.

Ono što je najzanimljivije u čitavom slučaju jeste da mediji do danas nisu ni znali za ovaj slučaj.

Prema presudi, Raduljeva je dužna da vrati "Adiko" banci a.d. Banjaluka iznos koji je proneverila i da plati troškove suđenja. Presuda bivšoj šefici poslovnice izrečena je nakon što je na ročištu u Osnovnom sudu u Banjaluci priznala krivicu.

Istragom je utvrđeno da je Raduljeva u 35 navrata skidala novac sa štednih računa klijenata i to u vremenskom periodu od 3. septembra 2013. godine do 23. novembra 2017. godine. Prilikom uzimanja novca optužena je koristila potpise klijenata banke M. Đ. i B. Đ.

Tako je prvi iznos isplaćen 3. septembra 2013. godine na ime klijenta M. Đ. u iznosu od 894 evra, a 23. oktobra iste godine isplaćeno je 3.070 evra. U naredne četiri godine Raduljeva je isplaćivala sebi iznose sa računa klijenata u 35 navrata, a najveći iznos isplatila je sebi 14. januara 2016. godine i to iznos od vrtoglavih 4.000 evra.

Zanimljivo je da "Adiko" banka za ponašanje šefice poslovnice nije znala gotovo četiri godine.

Lisice, Evri, Pare, novac, Hapšenje, Uhapšen, Pronevera, Mito, Korupcija, ekonomija

Foto-ilustracija: Profimedia

U obrazloženju presude, navedeno je da je optuženoj izrečena kazna ispod zakonskog minimuma koji iznosi dve godine zatvora i to iz više razloga.

- Prilikom odmeravanja vrste i visine krivičnopravne sankcije sud je cenio sve okolnosti na strani optužene, kako olakšavajuće tako i otežavajuće, od kojih zavisi visina kazne. Od olakšavajućih okolnosti sud je cenio držanje optužene pred sudom koja je priznala da je kriva za krivično delo čime je doprinela ekonomičnosti i znatnom skraćenju trajanja postupka. Zatim je sud uzeo u obzir i činjenicu da je optužena udata majka jednog maloletnog deteta, da ranije nije osuđivana, da je lošeg imovnog stanja i nezaposlena, te da se protiv nje ne vodi drugi postupak - navodi se u obrazloženju presude koju je objavio sudija Svetozar Bajić.

Otežavajućih okolnosti na strani Suzane Radulj sud nije našao. Sud ujedno ističe da će se kaznom od godinu i po dana zatvora postići svrha kažnjavanja i ostvariti uticaj na prevaspitanje optužene. Optužena Radulj je uoči priznanja krivice izjavila da se oseća krivom.

- Kajem se zbog onoga što sam uradila i ne postoji oprpavdanje za moje postupanje - izjavila je Raduljeva.

Sud je utvrdio da se u radnjama bivše šefice poslovnice banke stiču sva obeležja krivičnog dela pronevere.

"Visokomoralna osoba"

Advokat Ranko Dukić izjavio je tokom postupka da je Suzana Radulj "visokomoralna osoba".

- Suzana Radulj je svesna greške koju je napravila, pokazala je visok stepen odgovornosti, jer je sama sebe prijavila disciplinskim organima banke, a svojim priznanjem uštedela je i sa svoje strane, i sa strane državnih organa, znatna sredstva - naveo je advokat Dukić.

(Telegraf.rs/Srpskainfo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    25. jun 2019 | 07:00

    Dobra Suzana njena zatvorska plata preko 5 hiljada eura ija bi tako iso u zatvor i kad izade posto je visoko moralna osoba dobice bolje radno mesto

  • brko

    25. jun 2019 | 09:25

    Tako se to radi u R SrpskojSto vise ukradeš kazna je manjaMalo sudiji malo advokatu i na kraju malo fali pa da te proglase mučenikom

  • Era

    25. jun 2019 | 06:57

    Nije mi jasno, loseg ekonomskog stanja a uzela 170 000km, gde kes 🤔

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA