Iz Đukanovićevog kabineta tvrde da nisu dobili pismo od Vaseljenskog patrijarha

Kabinet ističe da pismo nisu zvanično dobili i da su se o njemu informisali putem medija

  • 8

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović nije dobio pismo Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, a u kojem saopštava da Vaseljenska patrijaršija, zajedno sa svim drugim pravoslavnim crkvama, kao jedinu kanonsku pravoslavnu jurisdikciju u Crnoj Gori priznaje onu pod nadležnošću mitropolita Amfilohija, saopštio je kabinet Đukanovića.

Kabinet ističe da pismo nisu zvanično dobili i da su se o njemu informisali putem medija, prenosi portal RTCG.

On u pismu ističe da su u Vaseljenskoj patrijaršiji bili začuđeni saznanjem da je Đukanović iskazao podršku stvaranju Pravoslavne crkve crnogorske i da je Vlada Crne Gore usvojila Predlog zakona o slobodi veroispovijesti, koji predviđa podržavljenje svih pravoslavnih crkvi izgrađenih prije 1918. godine, kao i druge crkvene imovine.

- Ovo bi značilo da Vaša država oduzima pravo svojine nad crkvama i imovinom Sveštenoj Mitropoliji crnogorskoj, kao i ostalim trima eparhijama Pravoslavne Crkve Srpske. Vaša Ekselencijo, ovim pismom Vam jasno i potpuno otvoreno saopštavamo da Vaseljenska patrijaršija, zajedno sa svim drugim pravoslavnim crkvama, kao jedinu kanonsku pravoslavnu jurisdikciju u Crnoj Gori priznaje onu pod nadležnošću Visokopreosvećenog Mitropolita crnogorskog Amfilohija, jerarha Najsvetije Crkve Srpske - navodi se u pismu, objavljenom na sajtu Mitropolije.

(Telegraf.rs/FoNet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Срб

    27. jun 2019 | 19:23

    Ма шта рече јадо нијеси добио па добићеш кад се најмање будеш надао

  • Putin R.S

    27. jun 2019 | 19:26

    Kako da ne. Ceo pravoslavni svet obavesten, a pop Milo nije?? Pa sta on glumi?? Jel treba Vartolomeu da mu je uruci licno na ruke??

  • Boža zemunac

    27. jun 2019 | 20:51

    Ne mogu da verujem koji su to licemeri i lažovi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA