≫ 

Zašto je dete bilo 2 sata u zatvorenom automobilu? Lekar otkriva da i 5 minuta može biti kritično

Što je dete manje ono teže podnosi velike temperature. Čim je dete manje situacija je opasnija i treba manje vremena da dođe do zdravstvenih teškoća - objašnjava pedijatar

  • 3

Devojčica (4) nalazi se u riječkoj bolnici, u teškom zdravstvenom stanju, nakon što je, u još uvek nejasnim okolnostima, provela dva sata sama u automobilu na visokim temperaturama. Ovaj incident se dogodio još u četvrtak u mestu kod Rovinja, ali policija je o tome obaveštena tek dan kasnije.

- Policija je u petak oko 15 sati primila lekarsku prijavu iz Hitne pomoći da su 4. jula oko 14.30 sati primili dete bez svesti. Dete je prevezeno u Opštu bolnicu Pula, a potom je, zbog ozbiljnosti stanja, prebačeno na dalje lečenje u riječku bolnicu. Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti kako bi se utvrdilo da li je na štetu deteta počinjeno krivično delo povrede detetovih prava - rekla je PR Policijske uprave Istarske, Nataša Vitasović.

Prema nezvaničnim informacijama, hitnu pomoć nazvao je otac devojčice. Po dolasku lekara devojčica je bila bez svesti i u jako lošem stanju pa je odmah hospitalizovana. Trenutno se nalazi na jedinici intenzivne nege.

Kako je i zašto dete provelo dva sata u zatvorenom automobilu još se uvek ne zna i nema službenih informacija, a policija je tek potvrdila kako je reč o hrvatskim državljanima. Na temperaturama koje su ovih dana u Istri i Hrvatskoj dovoljno visoke da ako dete ostane i pet minuta u automobilu na suncu dolazi do teških zdravstvenih problema.

Dečiji doktor, pedijatar Foto: Profimedia

- Deca uopšte ne bi smela da ostaju u zatvorenim neklimatizovanim automobilima, pa čak i uz otvoreni prozor. Na ovakvim temperaturama i pet minuta može da bude kritično za dete - rekao je za Večernji list pedijatar Goran Kuzmac.

On objašnjava da temperatura u zatvorenom automobilu rapidno raste u odnosu na spoljnu temperaturu i kako, ako je spoljna temperatura, na primer 30, u automobilu za 40 minuta može biti 50, 60 stepeni, što dečji organizam ne može da izdrži.

Što je dete manje ono teže podnosi velike temperature. Čim je dete manje situacija je opasnija i treba manje vremena da dođe do zdravstvenih teškoća - objašnjava pedijatar.

- Kod zdravih osoba organizam funkcioniše i održava temperaturu unutrašnjih organa na 37 do 39 stepeni i kada raste spoljna temperatura telo se hladi znojenjem, ubrzanim disanjem, krvne žile se šire, srce radi jače. Dete je malo, mali je organizam i svi ti odbrambeni mehanizmi su, recimo tako, manji. Stoga se telo i brže pregreje i ne može da se nosi s visokom temperaturom - dodaje Goran Kuzmac.

(Telegraf.rs/Večernji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dixi

    6. jul 2019 | 17:58

    Tata zaboravio na dete dok je sedio i pijo pivo na ovoj vrucini u kafani.

  • A

    6. jul 2019 | 23:29

    Sta smo radili kad klima nije ni postojala nego cekali u kolima sa otvorenim prozorima!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA