≫ 

Kitarović uverena da je Hrvatska bogatija od Švajcarske: Možemo da dostignemo najrazvijenije zemlje

"Kad je Bog delio zemlju zaboravio je na Hrvate, pa im podario deo koji je namenio sebi", istakla je hrvatska predsednica u Švajcarskoj

  • 46
Kolinda Grabar Kitarović, švajcarska, hrvatska Foto: Tanjug/AP

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović tokom susreta s hrvatskim iseljeništvom u Švajcarskoj poručila je kako su Hrvati uverili strance koliko je njihova zemlja lepa, no da se sad mora uveriti svet, a pre svega iseljeništvo, koliko je Hrvatska dobra zemlja za život.

- Uvek ste bili tu i onda kad je Hrvatskoj bilo najteže i zato vam zahvaljujem - rekla je Grabar Kitarović hrvatskim iseljenicima okupljenima u rezidenciji hrvatske ambasadorke u Švajcarskoj u Muriju, gradiću pokraj prestonice Berna. Prijem je organizovan u čast Dana državnosti, a predsednica se ranije susrela i s čelnicima Hrvatske katoličke misije u Švajcarskoj.

- Hrvatsko iseljeništvo je posebno u Domovinskom ratu pružalo ne samo materijalnu pomoć nego i moralnu i političku podršku koja je bila potrebna kako bi nas strane zemlje priznale kao državu koja ima pravo na postojanje. Zemlja nije geografski prostor, ali uvek rado ponavljam onu doskočicu da kad je Bog delio zemlju da je zaboravio na Hrvate, pa im je potom dao deo koji je namenio sebi - istakla je Hrvatska predsednica.

Kolinda Grabar Kitarović, švajcarska, hrvatska Kolinda Grabar Kitarović posetila hrvatsko iseljeništvo u Švajcarskoj; Foto: Tanjug/AP

Kao jednu od demografskih mera Grabar Kitarović je navela jačanje veza s iseljeništvom i olakšavanje njihovog kontakta s domovinom, "s ciljem povratka". Ponovila je kako "Hrvatska može biti rame uz rame s najrazvijenijim državama i nema nikakvog razloga da tako ne bude".

- Imamo sve resurse, puno smo bogatiji resursima od mnogo država, uključujući i Švajcarsku u kojoj živite. Samo nam je potrebna organizacija, mentalitet rada, etike, međusobnog poštovanja, vere u svoju državu, porodicu, zajednicu, u Boga i sve one vrednosti koje društvo čini plemenitim - zaključila je Grabar-Kitarović.

VIDEO: Kolinda vriskala uz Tompsonove hitove slaveći sa hrvatskim teniserima

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA