Bračni par iz Trebinja osuđen u Hrvatskoj zbog šverca heroina

Osim zatvorske kazne od po godinu dana, dobili su i uslovne kazne

  • 9
Mirko i Daliborka Đerić Foto: Facebook/Mirko Djeric

Bračni par iz Trebinja Mirko (43) i Daliborka (36) Đerić, dobili su po godinu dana zatvora zbog šverca kilogram i po heroina iz BiH u Hrvatsku.

Osim bezuslovnog zatvora, dobili su po još godinu dana uslovne kazne koja se neće izvršiti ako tokom pet godina ne počine novo krivično delo. Nakon objave presude na Opštinskom sudu u Splitu njima je ukinut istražni zatvor, te su pušteni na slobodu.

Supružnici Đerić su uhapšeni krajem januara u blizini Šestanovca, kada su ih presreli inspektori Službe kriminaliteta droga i Stanice granične policije Imotski PU splitsko-dalmatinske. Daliborka je nakon dolaska službenog policijskog psa za otkrivanje droge počela da pokazuje znake nervoze, da bi ubrzo iz jakne dobrovoljno izručila tri paketa s ukupno 1495 grama heroina.

Optužnica ih je teretila da su u BiH preuzeli heroin radi daljnje preprodaje te su poslednjeg dana janauara oko 8.30 časova ušli u Hrvatsku preko graničnog prelaza "Nova Sela - Bijača" u "Škodi Oktaviji", koja je vlasništvo kompanije "Alo Taxi" u Trebinju, za koju on radi kao vozač.

Mirko i Daliborka Đerić Foto: Facebook/Mirko Djeric

Njihova švercerska ruta je prekinuta kada su ih 45 minuta kasnije na autoputu A1 zaustavili policajci. Uhapšeni su i zadržani u istražnom zatvoru, a u svojim obranama tokom postupka priznali su počinjenje krivičnog djela. Od početka postupka traže ukidanje istražnog zatvora jer su kod kuće na čuvanje baki ostavili dete staro malo više od godinu dana.

Tokom suđenja su takođe priznali, ali su oboje i obećali kako se ovakva i slična ponašanja neće više nikada ponoviti.

- Mene čeka posao kuvarice u Studentskom domu i ako me pustite na slobodu vratiću se na posao i brinuću o detetu - kazala je Daliborka.

Upravo njihovo priznanje i kajanje je sud cenio kao olakšavajuća okolnost kao i činjenicu da nisu ranije osuđivani. Kao otežavajuću okolnost uzeta je količina opojne droge koja je vredna na narko tržištu. Stoga su dobili po dve godine zatvora, ali im je izrečena delimično uslovna kazna tako da polovinu kazne ne moraju da odsluže u zatvoru ako ne budu ponovili ovo krivično delo.

Mirko i Daliborka Đerić Foto: Facebook/Mirko Djeric

Sud je takođe odlučio da im se ukine istražni zatvor uprkos protivljenju Opšinskog državnog tužilaštva u Splitu. Tužilaštvo je isticalo kako se radi o krivičnom delu za koje se može dobiti do 12 godina zatvora, te kako optuženi bračni par živi u BiH, te je najverovatnije da će napustiti područje Hrvatske i biti nedostupni pravosudnim telima.

Mirko i Daliborka Đerić su napustili splitske Bilice odlukom suda te će pravosnažnost presude čekati kod kuće. Osim kazne zatvora, moraju da plate i 3.700 kuna toksikološkog veštačenja i 2.000 kuna sudskog paušala. Tokom istrage su izjavili kako su za prenošenje heroina trebalo da dobiju 1.000 evra honorara. 

Nabavna cena kilograma heroina je 25.000 evra.

(Telegraf.rs/Nezavisne)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA