"Neka me Josip hitno pozove": Kako je policija posumnjala da je Smiljana ubila sestru Jasminu

Smiljana je Jasminu ubila s pet snažnih udaraca u glavu, najverovatnije na spavanju, potom je ubacila njeno telo u zamrzivač

  • 0

Ispod crne vreće u zamrzivaču prvo je bila plavo-belo-zelena navlaka za jorgan s cvetnim uzorkom u koju je bio umotan i drugi deo tela, a na njemu su bili tragovi krvi. Kad su policajci napokon otvorili zamrzivač koji se teško otvarao, jer je guma bila zalepljena lepkom i skinuli navlaku za jorgan s tela, glava 23-godišnje Jasmine bila je još jednom obmotana u crnu najlonsku kesu, koja je oko vrata zavezana najlonskom čarapom u čvor.

Osim jorganske navlake, za skrivanje sestrinog tela koristila je i stonjak. Svaku potkolenicu obmotala je u crnu najlon kesu i dodatno je zamotala najlonskom čarapom i sve opet zavezala u čvor.

Smiljana Srnec imaće prilike da pročita optužnicu, videće sve materijalne dokaze i iskaze svedoka koji je terete da je tokom leta 2000. u porodičnoj kući u Palovcu ubila svoju sestru Jasminu.

Ubila ju je s pet snažnih udaraca u glavu, najverovatnije na spavanju.

Sve ove godine mučilo ju je hoće li neko da otkrije da je to učinila baš ona. Naime, kad je spremala sestrino telo u zamrzivač, koristila je i gumene rukavice, ali se komad odlomio na vrhu i ona je ostavila svoje otiske prstiju. Ostavila je i biološke tragove, a veštaci Centra za forenzička ispitivanja i veštačenja "Ivan Vučetić" dokazali su da su to njeni otisci prstiju i njen DNK.

Kad je 16. februara ove godine policija dobila dojavu da su Smiljanina ćerka Katarina i njen vanbračni partner u kući našli leš nepoznate osobe, krenula je na uviđaj na kojem je bila i patološkinja čakovečke bolnice dr Andrina Kopjar.

Prvo što su istražitelji uočili u zamrzivaču u hodniku kuće pod stepenicama, bile su kese sa smrznutim graškom, voćem i povrćem, jagodama iz 2000. godine.

Smiljana Srnec, Jasmina Dominić, nestala 2000. Foto: Profimedia

Tu su bile i kese sa šargarepom, ribom... Budući da je deo voća i povrća bio u metalnoj rešetki, tek kada su je uklonili, ukazao im se deo ljudskog tela, pokriven prozirnim kesama s voćem i povrćem.

Ispod tela u zamrzivaču su bile i kesice sa smrznutim iznutricama i višnjama, koje su takođe stavljene u zamrzivač 2000. godine, kao i dve posude za smrznutom hranom i kesica smrznutog paradajza.

Kriminalistički tehničari sve su fotografisali. Krenula je opsežna istraga koja je završena.

Jutarnji list rekonstruirao je šta je sve tužilaštvo prikupilo u prethodnih pet meseci i čime to tereti Smiljanu Srnec, majku troje dece, da je u leto 2000. godine u kući u Palovcu ubila sestru Jasminu. Osim materijalnih dokaza, tu su i neki iskazi svedoka zbog kojih se tužilaštvo ne dvoumi da li je Smiljana ubila svoju sestru Jasminu.

Među njima je i iskaz policajca PU međimurske koji je potvrdila njegova koleginica.

Nakon što je majka Katarina prijavila nestanak Jasmine Dominić 2005. godine PU međimurskoj, policajac je Smiljani ostavio broj službenog telefona da može da ga nazove ako bude imala informacije o nestaloj sestri. Za gotovo 14 godina nikada ga nije pozvala, sve do dana kad je otkriveno telo u zamrzivaču.

On tog dana nije radio, a službeni telefon preuzela je njegova koleginica. "Neka me Josip hitno nazove!", rekla je Smiljana Srnec njegovoj kolegici. Delovala je uznemireno. Nakon što je kolegi prenela Smiljaninu poruku, nazvao ju je, ali se nije javila ona, nego njen suprug, koji mu je rekao da je u kući policija.

Tokom istrage ispitano je pet policajaca i policajki u vezi sa proverom postupanja po prijavi nestanka Jasmine Dominić. I policajci, ali i neki drugi svedoci, primetili su da je Smiljana bila ljubomorna na sestru. Neki svedoci potvrdili su i da se Smiljana kockala, a za Jasminu se nisu vezale nikakve afere niti problemi.

Smiljana Srnec, Jasmina Dominić, nestala 2000 Foto: Profimedia, Nestali.hr, Halo oglasi

Svedok koji je takođe ispitan u istrazi ispričao je da ju je jednom prilikom kada je bio u društvu s njom, njenim suprugom i njenom rođakom, rođaka je upitala nešto o Jasmini. Smiljana se jako naljutila, rekla joj je da je maltretira i da ide kući.

Jednom prilikom 2003. godine išli su u Mađarsku. Smiljana je tada koristila Jasmininu ličnu kartu, a na pitanje zašto to čini, odgovorila je: "Pa mi smo slične!".

Nekoliko svedoka ispitivano je i o porodičnim odnosima. Svi ističu da je otac dveju sestara, sada pokojni Martin Dominić, znao često da govori "da mi je samo znati gde je Jasmina i da je vidim". Govorio je i da informacije o Jasmini ima isključivo od Smiljane, koja je roditeljima govorila da Jasmina ima dečka u Parizu, da je na brodu i slično.

- Odbrana smatra da je podizanje optužnice preuranjeno i ishitreno, jer je nakon sprovedene istrage stepen sumnje da je okrivljena počinila krivično delo manji nego što je bio na početku postupka, a Državno tužilaštvo je u istrazi odbilo da sprovede veštačenje kojim bi se u potpunosti uklonila sumnja da je okrivljena počinitelj. Stoga ćemo predložiti sudu da vrati optužnicu Državnom tužilaštvu radi boljeg razjašnjenja stvari - rekao je advokat Golubić.

Smiljani Srnec juče je produžen pritvor, a odbrana će se žaliti na tu odluku.

Smiljana Srnec, Jasmina Dominić, nestala 2000. Foto: Profimedia

Za uporište tužilaštva o krivici Smiljane Srnec važan je i nalaz psihijatara iz Vrapča od pre nekoliko meseci.

Oni su zaključili da Smiljana Srnec verbalnoi intelektualno funkcioniše na natprosečnom nivou. Ima niži prag tolerancije, frustrirana je osoba, latentne agresivnosti i narcisoidnosti, rigidna. U nekim situacijama za sebe nastoji da izvuče najpovoljniju poziciju, ne libeći se ako treba i da optuži druge, a o sebi nije rekla nijednu negativnu karakteristiku.

Zaključak je da je Smiljana Srnec bila uporna i odlučna u zločinu, dugo ga prikrivala, pa se traži da joj se i zbog opasnosti od ponavljanja dela produži istražni zatvor. Smiljani je juče pritvor produžen, a njoj i njenom advokatu uručena je optužnica. Očekuje se odgovor na optužnicu.

(Telegraf.rs/Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA