• 16

Nekada ih je kupovala i "radnička klasa", a danas kuće u Crnoj Gori koštaju kao na Azurnoj obali

U stambenim naseljima Budve, Tivta ili Kotora kvadrat stana se može kupiti za 1.500 do 5.000 evra

  • 16

Cene nekretnina u Crnoj Gori toliko su porasle da se kvadrat u pojedinim gradovima na moru izjednačio sa kvadratom u evropskim metropolama koji ide i iznad 5.000 evra.

Cene zavise od mesta, ali i od blizine mora i pogleda. U stambenim naseljima Budve, Tivta ili Kotora kvadrat stana se može kupiti za 1.500 do 5.000 evra, ali u ponudi ima i daleko većih cena i ekskluzivnijih lokacija. Tako recimo kvadrat na lokalitetima poput Luštica Bay, Porto Montenegro (Tivat) i Portonovi (Herceg Novi) dostiže cenu od 8.000 do 12.000 evra.

Ipak, najtraženiji u Crnoj Gori su stanovi u Budvi, Tivtu, Kotoru, Herceg Novom.

Kotor je godinama unazad poznat kao letovalište gde su cene kuća i stanova visoke. Razlog su, između ostalog, stare vile i istorijske znamenitosti. Tako se, recimo, ukoliko zaista želite luksuz, u Kotoru može kupiti kamena vila na obali mora od 235 kvadrata za 1,5 miliona evra.

Ukoliko u istom mestu želite nešto jeftinije i malo manje luksuzno, možete kupiti dvosoban apartman, na 20 metara od mora za 195.000 evra.

Budva takođe važi za jedno od skupljih i popularnijih mesta, pa se tako u tom mestu može kupiti dvosoban apartman od 152 kvadrata za 900.000 evra u mestu Skočiđevojka. Za kuću sa bazenom od 400 kvadrata u Budvi treba izdvojiti 1,2 miliona evra.

Za razliku od ova dva izrazito popularna letovališta, gde su cene nekretnina mnogima nedostupne, u Herceg Novom i Igalu se stanovi mogu kupiti po pristupačnijim cenama.

plaža pecka luštica crna gora

foto: Tara Tomović

Za nešto veći stan u Herceg Novom, od 97 kvadrata, potrebno je izdvojiti 175.000 evra. Takav stan ipak "ide" sa atraktivnom lokacijom.

Za kuću u Herceg Novom, doduše malo udaljeniju od mora, koja se prostire na 140 kvadrata potrebno je izdvojiti 210.000 evra.

Na 50 metara udaljenosti od obale u Tivtu stan od 41 kvadrat može se kupiti po ceni od gotovo 110.000 evra. U Krasićima, mestu koje pripada opštini Tivat, novoizgrađena kuća u blizini vode, od 450 kvadrata košta 890.000 evra.

Srbi imaju pravo na kupovinu nepokretnosti u Crnoj Gori gotovo jednako kao državljani te zemlje. Ovaj postupak je prilično jednostavan i ne razlikuje se mnogo od onog u Srbiji.

Pre svega potreban je pasoš ili lična karta, a zatim se pravi predugovor u kom je, između ostalog, navedena i visina depozita (uglavnom 10 odsto od cene). Osim toga, potrebno je i podneti zahtev za uknjižbu. Uz to, plaća se porez na promet koji iznosi tri odsto od procenjene vrednosti nekretnine, kao i godišnji porez.

Procjenjuje se da svaku treću nekretninu u Crnoj Gori kupi državljanin Srbije. Ruse koji su ranijih godina bili najčešći kupci danas su zamenili Turci. Među kupcima sada su tu i Francuzi, Skandinavci, Izraelci, klijenti iz SAD...

(Telegraf.rs/Blic)

Komentari

  • Komentator

    Da porucim ovima sto stancuju komentare tipa„nikad vise u cg”.Hvala Vam sto ne dolazite :D Zivjele Srbija i Crna Gora,zivjelo nase milo SRPSTVO!

  • Nikolas

    CUVAJTE SE MILOVE PREVARE-IMAO SAM KUCU NA MORU A ONDA NISAM NOGAO DA DOBIJEM LICNA DOKUMENTA TAKO DA SAM POSTAO ILEGALAC KOJI JE MORAO DA PRODA NEKRETNINU U BEZCENJE KAO I MNOGI RUSI I SRBI !!!! NE NASEDAJTE NA MILOVA OBECANJA JER CETE U NONENTU IZGUBITI OGROMAN NOVAC!!!

  • CH

    Zamisli da das 5000 € za kvadrat u Budvi?Za te pare mozes kupiti nekretninu u EU i da te bog vidi.Samo treba imati poreklo novca.Nikad u CG ni kao turista.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima