Četvrt veka od svirepog ubistva kod Zvornika: Održan pomen dečaku Slobodanu Stojanoviću

Dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanoviča u julu 1992. godine u naselju Kamenica kod Zvornika, ubila je Elfeta Veseli

  • 18

Na spomenik dečaku mučeniku Slobodanu Stojanoviću, na groblju u Drinjači kod Zvornika danas su položeni venci, a potom je u porti hrama Svetog đakona Avakuma služen parastos.

Dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanoviča u julu 1992. godine u naselju Kamenica kod Zvornika, ubila je Elfeta Veseli, pripadnica Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje i Kamenica tzv. Arbije BiH.

Savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Boško Tomić, rekao je da je "najveći monstrum" - žena, čije ime nije želeo da spomene, uprskos čistim dokazima dobila smešnu kaznu.

Prema njegovim rečima, srpski put dokazivanja istine je mnogo teži nego za druge dve strane.

- Pored svih dokaza, činjenica, snimaka, izjava, uvek kada su srpske žrtve u pitanju traži se neko dodatno objašnjenje i obrazloženje - rekao je Tomić.

On je istakao da srpska strana mora da se bori, dokazuje i podseća na ratna stradanja Srba, pa je izrazio nadu da istina uvek pobeđuje.

Mile Vukadinović Profa, koji je bio svedok ratnih zbivanja, rekao je da je pregovarao sa muslimanima koji su u Kamenici držali zarobljenog Slobodana.

- Tražili smo putem megafona da oslobode Slobodana i da će srpska strana ustupiti hranu i ne znam šta još, ali oni na to nisu pristali - prisetio se Vukadinović i dodao da se posle toga Slobodanu izgubio svaki trag.

Elfeta Veseli Za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg Slobodana u prvostepenom postupku osuđena je Elfeta Veseli na deset godina zatvora - Printskrin: Youtube/ RTRS Vijesti

Vukadinović je rekao da je bio prisutan kada je Slobodanovo telo pronađeno 16. juna 1993. godine u jami u zaseoku Bajrići u Novom Selu kod Zvornika prilikom iskopavanja posmrtnih ostataka pet srpskih boraca.

- Bilo je za nepoverovati da je ljudsko biće moglo da uradi tako nešto dvanaestogodišnjem dečaku. Slobodan je bio izmasakritan po rukicama, nogama, glavi, a na grudima mu je bio sečivom urezan krst - rekao je Vukadinović.

Parastos dvanaestogodišnjem Slobodanu i drugoj deci služio je protojerej stavrofor Vidoje Lukić uz sasluženje više sveštenika.

- Služimo pomen za mučenika Slobodana Stojanovića, dečaka od 12 godina, koji je bio bezazlen i nevin kao golub. Verovao je ljudima i krenuo da odveže svog psa u dvorištu porodične kuće - rekao je sveštenik Lukić.

Prema njegovim rečima, dečak nije ni slutio šta će ga tamo snaći.

Sveštenik Lukić je podsetio da srpski narod skoro svakih 40-50 godina mora da brani svoju nejač i ognjišta od neprijatelja, te da je tako bilo i devedesetih godina prošlog veka kada je stradala mnoga srpska nejač, među njima i Slobodan.

Slobodan Stojanović je stradao kada se, nakon što je izbegao sa roditeljima, vratio u svoje selo da odveže psa koji je ostao u dvorištu i više se nije vratio.

Njegovo telo pronađeno je u jami u zaseoku Bajrići u Novom Selu kod Zvornika, a identifikovan je DNK analizom, nakon čega je sahranjen na groblju u Drinjači.

Prema nalazima patologa Zorana Stankovića, dete je svirepo ubijeno – stomak mu bio prerezan u obliku krsta i imao je vidne povrede glave.

Za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića, koje je počinjeno 1992. godine, u prvostepenom postupku osuđena je Elfeta Veseli na deset godina zatvora. Sud BiH je prvostepenu presudu izrekao 8. maja ove godine.

(Telegraf.rs/RTRS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Delija

    27. jul 2019 | 14:59

    Trebale bi sve svetske novine ovo da objave....gde su sada srebrenicke majke,gde je ceda jovanovic i njima slicni

  • Bgd

    27. jul 2019 | 14:43

    Nikada necemo zaboraviti. Treba prenositi i buducim generacijama da nikada ne zaborave. Kucka jedna, licno bi joj presudila. Otpad ljudski. Jadno detence.

  • Јана

    27. jul 2019 | 15:05

    Шта кажу жене у црном и рецимо Татјана Стојковић ?....ја кажем нећете довека,доћи ће дан када ће овај народ да јаукне до неба до Бога да га цео свет чује ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA