Hrvati pokrenuli peticiju posle 24 godine: Spisak stvari na zvaničnom izvinjenju žrtvama "Oluje"

Peticiju je zasad potpisalo oko 1.200 ljudi

  • 42

Hrvatska Inicijativa mladih za ljudska prava pokrenula je na sajtu change.org peticiju kojom traže izvinjenje za žrtve zločina. Građani Republike Hrvatske žele peticijom da se izvine žrtvama ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti počinjenih tokom i nakon operacije Oluja u avgustu 1995. godine.

Kako se navodi na njihovoj zvaničnoj stranici na Tviteru, oni žele izvinjenjem da doprinesu izgradnji Hrvatske temeljene na poštovanju ljudskih prava.

- Želimo društvo pomirenja koje se ne boji svoje prošlosti, već iz nje uči lekcije za budućnost - navodi se u objavi.

Operacija Oluja Foto: Tanjug/VLADIMIR DIMITRIJEVIC

- Svojim potpisom želimo da se izvinimo:

Svima onima koji su tog leta pre 24 godine izgubili najbližu rodbinu u zločinima počinjenim nad civilima za vreme i nakon operacije "Oluja".

Svima koji su bili primorani da napuste kuće, gradove i sela u kojima su odrastali, živeli, imali prijatelje, decu i porodicu.

Svima koji su, uprkos svemu, pokušali da se vrate na svoja imanja, ali su u tome od strane državnih tela Republike Hrvatske bili sprečeni.

Svima kojima je Republika Hrvatska obećala mir ukoliko ostanu, a umesto toga im donela nasilje, ubistvo, rušenje i palež.

Izvinjenjem izražavamo posebnu solidarnost s onima koji još uvek tragaju za posmrtnim ostacima svojih najmilijih. Želimo da im kažemo kako nisu sami.

Želimo da naše izvinjenje dopre do svih koji su bili ili i dalje žive kao izbeglice, onoj deci i mladima koji su ne svojom voljom odastali daleko od svog doma. Želimo da se naše izvinjenje čuje i dalje, do svih koji nemaju gde da se vrate. Da je čuju i oni koji su se vratili, ali i danas trpe uvrede zbog nacionalne ili etničke pripadnosti, koji ne mogu da dobiju posao i čiji se glas sputava i ignoriše - navodi se u peticiji između ostalog.

Do sada, peticiju je potpisalo oko 1.200 ljudi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA