I Hrvati se plaše pojave svinjske kuge u Srbiji: Preventivno ubijeno 40.000 divljih svinja

Sumnja se da je opasna bolest u Srbiju stigla sa teritorije Bugarske, Rumunije i Mađarske. U pripravnosti ceo region

  • 9

Da li je afička svinjska kuga, opasna zarazna bolest svinja zbog koje su 2014. godine širom Evrope i Azije uspavani milioni svinja, stigla u Srbiju? Odgovor na to pitanje trebao bi da se dobije nakon što nadležne veterinarske službe dobiju zvanične rezultate analize tkiva svinja u dva sela nedaleko od Mladenovca, za koje se sumnja da je pronađena afrička kuga.

Ova smrtonosna bolest već je prisutna u više zemalja regiona. Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) upozorila je da pojava afričke kuge svinja u Bugarskoj, Mađarskoj i Rumuniji predstavlja ozbiljnu i neposrednu pretnju za zemlje Balkana koje nikada nisu bile izložene toj bolesti.

Brojni su načini širenja ove bolesti. Ukoliko se izuzme zabrana uvoza svinjetine iz tih zemalja, afrička kuga može da se prenese pomoću točkova vozila i kamiona, a ulogu u prenošenju ove bolesti mogu imati i turisti koji prolazeći odlažu smeće i ostatke hrane iz zaraženih zemalja, da bi zatim ptice i razne životinje raznosile dalje.

Hrvatski mediji takođe prate šta se događa u Srbiji po ovom pitanju, a prema informacjama koje je obelodanilo tamošnje Ministarstvo poljoprivrede sproveden je prevenzivni odstrel oko 40.000 divljih svinja koje se smatraju najvećim prenosnikom virusa, piše Jutarnji list.

Divlja svinja, Divlje svinje su najveći prenosnici bolesti; Foto: Pixabay

- Budući da se rizik od unosa virusa afričke svinjske kuge povećava tokom letnjih meseci, a posebno zbog velikog broja turista i putnika koji mogu u ličnom prtljagu da donesu zaraženo meso i proizvode, pozivaju se svi prevoznici, turistički radnici, vlasnici poljoprivrednih imanja, te ostali koji pružaju turističke i ugostiteljske usluge, da obrate posebnu pažnju na odgovarajuće zbrinjavanje otpada koji sadrži ostatke životinjskog porekla. Na svim graničnim prelazima i zgradama regionalnih i lokalnih samouprava, istaknuti su upozoravajući plakati o o ovoj bolesti - navode iz Ministarstva.

Prema podacima Hrvatske poljoprivredne agencije, u Hrvatskoj je ranijie svinje držalo više od 94.000 poljoprivrednih gazdinstava, a u uzgoju je bilo oko 1,4 miliona komada svinja. Dr. med. vet. Goran Jančo kaže kako bi pojava svinjske kuge desetkovala ionako posrnulo hrvatsko svinjogojstvo.

- Ako se potvrdi kuga u Srbiji, biće to još jedna zemlja pogođena zemlja u našem okruženju. Na nama je da sa nadležnim službama sprovodimo preventivne mere i vodimo računa o merama koje su propisane i koje se sprovode. Šta ako se proširi u Hrvatsku? Pa, znate i sami da su svi naši najrelevantniji stručnjaci rekli da nije pitanje hoće li se pojaviti, nego kada će se pojaviti - rekao je Jančo.

Dodao je kako bi eventualna pojava kuge iziskivala mere izolovanja farmi i eutanazije životinja.

BOLEST JE TEŠKO ISKORENITI, NE POSTOJE VAKCINE

- Pitanje je kada, ali i gde bi se mogla pojaviti. Ako je to u populaciji divljih svinja, onda problem rešavaju lovci, a ako je na nekoj farmi, onda se Sprovodi propisana veterinarska procedura. Učinkovite vakcine protiv afričke svinjeske kuge ne postoje - objasnio je Jančo.

Afrička svinjska kuga se iskorenjuje u uzgojima domaćih svinja uspavljivanjem svinja na zaraženom gazdinstvu, a u krugu od tri i deset kilometara oko zaraženog područja uspostavljaju se vrlo rigorozne mere, poput zabrane saobraćaja u najkraćem trajanju od 45 dana. Kod divljih svinja bolest je vrlo teško iskoreniti.

(Telegraf.rs/Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tamara

    9. avgust 2019 | 15:56

    Hrvati su jos odavno zarazeni.

  • Srb

    9. avgust 2019 | 18:48

    Kuga i Hrvati... To nekako ide zajedno...

  • Zzz

    9. avgust 2019 | 15:25

    Konkretno u mom mestu ima 20 ak farmi svinja i 50 ak farmi goveda.Od muva i nesnosnog smrada ne može da se živi,tako da me to baš raduje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA